shutterstock.com
StoryEditor

Uštipla vás osa, včela alebo iný hmyz? Farmaceut vám poradí, čo robiť po uštipnutí

23.07.2019, 17:00
Zdravie
Stačí chvíľa nepozornosti a na trávniku môžeme šliapnuť na včielku, osu alebo nás počas večernej grilovačky môžu doštípať komáre alebo mušky. Čoho by sme sa mohli pri uštipnutí obávať a ako možno účinne riešiť prípadné komplikácie?

Komáre sú najrozšírenejším bodajúcim hmyzom, ktorý znepríjemňuje najmä teplé letné noci. Po bodnutí väčšine z nás zanechávajú darček v podobe spočiatku belasých, neskôr svrbiacich červených hrčiek. Niektoré druhy komárov prenášajú rôzne infekčné ochorenia, to sa však týka najmä tropických druhov a v našich končinách je riziko nákazy minimálne. Samozrejme, lepšia je prevencia než liečba, a to platí aj pri komároch. Najlepšie sa ich dokážeme vyvarovať pomocou repelentov v sprejovej forme. „U dospelých s účinnou látkou DEET, u detí sú to potom prírodné silice ako napríklad citridiol. Odpudzovať komáre, a tým aj predchádzať nepríjemnému bodnutiu môže pomôcť aj dlhodobé užívanie vitamínov skupiny B,“ vymenúva efektívnu ochranu Mgr. Viktor Čaniga.

VČELA BODNE RAZ, SRŠEŇ OPAKOVANE
Nepríjemné a veľmi nebezpečné uštipnutia môžu spôsobiť osy, sršne, včely a čmeliaky v prípade, ak sa cítia ohrozené alebo na nich stúpime či do nás „narazia“ počas letu. Vo výnimočných situáciách môžu osy a sršne napadnúť človeka prakticky bezdôvodne a sú schopné bodať dokonca opakovane. Naopak, včely zaútočia až vtedy, keď sa cítia ohrozené. Mierumilovné čmeliaky útočia len veľmi zriedkavo. Tento typ hmyzu, najmä osy, priťahujú sladké jedlá a nápoje, parfumy či pot. „Pri kontakte s nimi je dôležité zachovať pokoj a vyvarovať sa prudkým a trhavým pohybom,“ odporúča lekárnik. Tento hmyz pri uštipnutí vpichuje aj svoj jed, preto je uštipnutie bolestivejšie ako napríklad pri komárovi, mravcovi či ovadovi. Včela má na rozdiel od ostatných žihadlo v tvare ostňa a po bodnutí zahynie. „Dôležité je žihadlo čo najskôr vytiahnuť, najlepšie pinzetou, pričom treba dať pozor, aby nedošlo k stlačeniu jedového vačku,“ dodáva Čaniga.

Keď zareagujeme na uštipnutie alergiou
V niektorých prípadoch môže uštipnutie vyvolať alergickú reakciu rôzneho stupňa či priebehu. Vyskytuje sa častejšie u alergikov, ľudí s poruchami imunity či malých detí, no nemusí to byť pravidlom. Najčastejšie sa môže prejaviť nadmerným opuchom a začervenaním na rôznych častiach tela, dýchacími ťažkosťami, horúčkou, opuchom jazyka, môže sa dostaviť nevoľnosť, žihľavka či malátnosť. „V najhoršom prípade môže dôjsť až k život ohrozujúcemu stavu – anafylaktickému šoku. Prejavuje sa napríklad zmodraním pier, náhlym znížením tlaku, pomočením, bezvedomím. Pri podozrení je nutné okamžite volať záchrannú zdravotnú službu (155),“ upozorňuje na vážne následky uštipnutia hmyzom farmaceut z lekárne v Žiari nad Hronom.

allergic reaction shutterstock.com

BALÍČEK PRVEJ POMOCI
Ak máte silnú alergickú reakciu po uštipnutí hmyzom, mali by ste mať vždy poruke balíček prvej pomoci, samozrejme, po konzultácii s odborným lekárom. „Balíček prvej pomoci obsahuje lieky proti alergii, voľne dostupné v lekárni sú napríklad lieky s obsahom ceterizínu, levocetirzínu, loratadínu, kortikoid v tabletách, ktoré majú protialergický účinok a užívajú sa najmä pri stavoch, keď je potrebné tlmiť nežiaducu aktivitu vlastného imunitného systému, adrenalínové pero a sprej na uvoľnenie priedušiek,“ dodáva Mgr. Viktor Čaniga. Účinnou liečbou alergií je tzv. špecifická alergénová imunoterapia, ktorú môžete absolvovať u alergiológa v zimnom období a dosahuje veľmi dobrú účinnosť.

ČO ROBIŤ PO UŠTIPNUTÍ
Po uštipnutí hmyzom môže nastať rozličná reakcia ľudského tela na jed, prípadne proteíny v slinách útočiaceho hmyzu. Najčastejšia reakcia je takzvaná nealergická, ktorá sa prejavuje najmä účinkom na cievy. Charakteristická je miestnym opuchom, bolesťou, začervenaním, ohraničenou vyrážkou a zväčša do pár hodín či dní postupne odznieva. V týchto prípadoch postačí studený obklad alebo octanový krém, ktorý sa aplikuje na miesto vpichu na zmiernenie opuchu. „Na zmiernenie svrbenia pomáha gél s antihistaminickým účinkom, prípadne homeopatický gél. Ešte pred aplikáciou akéhokoľvek prípravku je potrebné ,ranku‘ vydezinfikovať a po vzniku vyrážky ju nestláčať, aby nedošlo k zaneseniu infekcie a neželanému zápalu. Ak sa štípance napriek tomu nehoja, treba vyhľadať lekára,“ radí farmaceut.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:41