shutterstock.com
StoryEditor

10 najčastejších chorôb, ktoré postihujú našich domácich miláčikov

05.06.2019, 16:45
Zdravie
Trápi ich obezita, cukrovka, problémy so srdcom alebo kĺby. Choroby zvieratám skracujú život a majiteľom vysávajú stovky eur z ich peňaženiek. Čo trápi našich psov najčastejšie a ako si čo najlepšie poradiť s týmito problémami?

ZÁPAL ANÁLNYCH ŽLIAZOK
Ak je prirodzené vypudzovanie narušené, dôjde k ich zdureniu, čo psa veľmi svrbí, a preto ťahá zadok po zemi a olizuje si koreň chvosta. Nutné je mechanické vyprázdnenie žliazok v ordinácii alebo v psom salóne. Liečba zápalu následne patrí len do rúk lekára.

ZUBNÝ KAMEŇ
Pri niektorých, najmä malých plemenách, sa vyskytuje aj u mladých psov. Znamená zažltnutý až hnedý povlak na zuboch, ktorý môže spôsobiť zápal ďasien a v pokročilom štádiu aj vypadávanie zubov. Namieste je pravidelné odstraňovanie zubného kameňa v ordinácii, či už mechanicky alebo ultrazvukom. Dôležité je podávať tiež tvrdú potravu.

ZÁPAL SPOJIVIEK
U psov sa vyskytuje celkom často. Môže byť spôsobený infekciou, ale aj vonkajším podráždením oka, napríklad drobným poranením alebo prachom. Choroba sa prejavuje hnisavým výtokom z očí. Riešením je podanie antibiotických kvapiek alebo mastí.

sick dog shutterstock.com

ZÁPAL HLTANA A HRTANA
Najčastejšou príčinou je nachladenie, keď pes zmokne alebo napríklad rozhorúčený vypije ľadovú vodu. Zviera kašle, mení sa jeho hlas a môže v dôsledku zahlienenia i vracať. Teplota môže, ale nemusí byť zvýšená. Chybou je nasadiť ľudské lieky. Zviera by mal vidieť veterinár, aby vylúčil ďalšie problémy, napríklad infekčné ochorenie pľúc.

KATAR ŽALÚDKA A ČRIEV
Obvykle vzniká z nevhodnej stravy, pri prehltnutí rôznych predmetov alebo pri infekcii. Prejavuje sa nechutenstvom, smädom, vracaním, zvýšenou teplotou a bolesťami v oblasti brucha. Môžu sa striedať zápcha a hnačka. Nevyhnutná je hladovka a následná diéta.

OTOČENIE ŽALÚDKA
Dochádza k nemu náhle u veľkých plemien. Dôjde k zväčšeniu brucha, zviera rýchlo dýcha a má zrýchlený tep, snaží sa vracať, ale nevracia. Nevyhnutný je okamžitý prevoz k veterinárovi a chirurgický zákrok. Ak nedôjde k zásahu včas, zviera umiera.

ZAČERVENIE ŠKRKAVKAMI
Škrkavky sú jedny z najbežnejších parazitov. Môžu sa preniesť aj na človeka, najmä deti, ktoré sa hrajú na zemi a olizujú si znečistené prsty. Dospelé zviera je nutné 2x až 4x ročne odčervovať, a to aj napriek tomu, že pes je zdravý a nemá žiadne príznaky.

ARTRÓZA
Ide o dlhotrvajúce a bolestivé ochorenie kĺbov, ktoré zvieraťu znemožňuje pohyb. Častejšie sa vyskytuje u zvierat s nadváhou alebo vrodenými sklonmi. Lieči sa podávaním liekov zlepšujúcich pohyblivosť kĺbov. Niekedy je nutné zvoliť operačnú výmenu kĺbov.

sick dog shutterstock.com

ZÁPAL KOŽE
Príčin môže byť celý rad, preto je vhodné sledovať vývoj ochorenia. Môžu sa objaviť chrasty, vriedky aj lupiny, všetko sprevádzané svrbením. Pes si môže postihnutú srsť lízať alebo vyhryzovať. Liečba spočíva v dezinfekčných kúpeľoch, prípadne aplikácii prípravku s kortikoidmi alebo antibiotikami.

ZABLŠENIE
Blchy sa ľahko šíria pri vzájomnom kontakte s inými psami. Napadnuté zviera sa škriabe, môže mať na koži červenkasté ranky, je nepokojné a v jeho srsti vidieť drobné čierne bodky, čo je blší trus. Nevyhnutné je stále uplatňovanie antiparazitík, či už v podobe obojka, spreja alebo pipiet. Nutná je aj dezinfekcia prostredia vrátane pelechov a diek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:14