pexels.com
StoryEditor

TOTO je 31 vecí, ktoré ste o svojich očiach pravdepodobne nevedeli

31.10.2018, 21:00
Zdravie
Zrak je naším najdôležitejším zmyslom. A predsa o ňom vieme málo. Môžeme rodiť prirodzene, aj keď máme vysoké dioptrie? A čo s našimi očami dokážu narobiť fejkové slnečné okuliare, dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek alebo riasenka požičaná od kamarátky? Opýtali sme sa odborníkov.

Viete, kedy treba začať chodiť s očami na preventívne prehliadky? A že tie krásne, imidžové fejky, ktoré sme objavili na dovolenke v Thajsku, nás môžu stáť zrak, rovnako ako dlhoročné nadmerné nosenie kontaktných šošoviek? Špecialista na oftalmológiu MUDr. Pavol Veselý rúca niektoré najzaužívanejšie mýty o zdraví našich očí.

Existujú rýdzo ženské ochorenia očí?
Áno, ide o takzvaný syndróm suchého oka. Keď ženský organizmus počas menopauzy prechádza výraznými hormonálnymi zmenami, dochádza k zníženej tvorbe sĺz a zmene ich zloženia. Hoci tento pokles v kvalite a množstve sĺz nie je trvalý, približne dva až tri roky sa s ním ženy trápia. Dá sa prekonať pomocou aplikácie tzv. umelých sĺz a užívaním výživových doplnkov, ktoré navodzujú prirodzenú slzivosť očí, napríklad omega-3 mastné kyseliny alebo stopové prvky.

Vraj starnú nielen pokožka či vlasy, ale aj oči. Ako sa to prejavuje?
Napríklad stareckou slabozrakosťou, keď si odrazu musíte „predlžovať“ ruky, aby ste dokázali prečítať knihu či esemesku. Väčšinou sa začne vyskytovať okolo 45. roku života. Stareckej slabozrakosti sa však dá zbaviť, a to rýchlym a bezpečným zákrokom PRELEX. Netreba sa báť slovíčka „operácia“, samotný zákrok trvá 20 minút, ste iba v lokálnej anestézii a už na druhý deň po ňom sa môžete vrátiť do normálneho života. A nebolí to :).


A nedá sa starnutie očí okabátiť tak, ako napríklad pri vráskach?
Nie, bohužiaľ, na starnutie očí nepomáhajú žiadne tabletky ani kvapky. Ďalším prejavom starnutia - v neskoršom veku, okolo 60-ky, je ochorenie nazývané sivý zákal. Prejavuje sa tak, že pôvodne číra ľudská šošovka sa postupne zakaľuje, až je mliečna, sivá či biela. V konečnom štádiu vedie toto zákerné ochorenie, ktoré si spočiatku nevšimnete, k úplnej slepote. Zlá správa je tá, že jedného dňa ho budeme mať všetci, bez ohľadu na to, či sme mali predtým problémy so zrakom alebo nie.

To znie dosť desivo. Dá sa vôbec zabrániť tomu, že prídeme o zrak?
Jediným riešením je operačný zákrok na odstránenie sivého zákalu, pri ktorom sa nahradí pôvodná, zakalená šošovka novou, umelou. Dobrá správa je však tá, že táto operácia je dnes úplne bežná, dokonca je v súčasnosti najčastejšie vykonávaným zákrokom na ľudskom tele na svete. Podstupujú ju aj tí, u ktorých ešte sivý zákal nevznikol, ale trpia spomínanou stareckou slabozrakosťou. Jedným zákrokom sa tak dokážu zbaviť nielen dioptrií, ale navyše predídu vzniku sivého zákalu.

Je pravda, že ženám sa môže v tehotenstve „pokaziť“ zrak?
Predpokladá sa, že v tehotenstve a najmä v období tesne pred pôrodom, keď sa ženský organizmus pripravuje na pôrod tak, že sa spojenia panvových kostí v oblasti panvy vplyvom hormónov trochu uvoľnia tak, aby bol možný pôrod, to má vplyv aj na ostatné tkanivá v organizme vrátane akomodačného, resp. závesného aparátu v oku. Teoreticky by to mohlo spôsobiť aj to, že sa žene zmenia dioptrie, môžu jej zakolísať o pol, trištvrte až po jednu dioptriu. Keď sa jej hormonálny stav vráti do normálu, mali by sa aj dioptrie vrátiť na pôvodnú úroveň. Hovoríme však len o predpoklade, pretože neexistuje žiadna vedecká štúdia, ktorá by to potvrdila, i keď z praxe poznáme individuálne prípady, u ktorých sme sa s týmto javom stretli.

Môže zdravotný stav očí ohroziť pôrod?
Dnes stopercentne vieme, že akokoľvek vysoké dioptrie nemajú absolútne žiaden súvis so zrak ohrozujúcimi komplikáciami následkom pôrodu. A ani to, či máte operované oči alebo nie. Mnohí gynekológovia žiadajú súhlas očného lekára, že žena môže rodiť prirodzene, alebo či sa skôr odporúča cisársky rez. A niektoré ženy, ktoré by radšej chceli rodiť cisárskym rezom, sa pri svojom rozhodnutí odvolávajú na zdravotný stav svojich očí. Avšak aj žena s desiatimi dioptriami môže pokojne rodiť prirodzene.

Je o vás známe, že nie ste veľkým fanúšikom slnečných okuliarov. Prečo?
Účinnú ochranu očiam prirodzene poskytujú mihalnice, riasnice a zrenica, ktorá reguluje, koľko a aké množstvo svetla prenikne do oka. Slnečné okuliare majú svoje opodstatnenie vtedy, keď idete povedzme na dovolenku k moru a slnko na vás páli nielen zhora, ale navyše sa odráža od vodnej hladiny a prúdi vám do oka aj priamo, čo môže spôsobiť tzv. slnečnú slepotu. Alebo vtedy, keď večer šoférujete proti slnku.

Niektorí ľudia však s príchodom intenzívnejších slnečných lúčov nezložia okuliare z tváre, ako je deň dlhý. Nemôže to očiam škodiť?
Nosiť celý deň na očiach slnečné okuliare je podľa mňa iba vecou imidžu alebo komfortu. No môže vám to viac škodiť než prospievať. Slnečné okuliare navyše musia nekompromisne spĺňať určité parametre kvality. Bohužiaľ, ľudia často nosia lacné napodobeniny luxusných značiek, ktoré majú sklá bez dôležitého UV filtra, alebo nekvalitné okuliare z obchodov, ktoré nie sú optikami alebo špecializovanými predajňami. Kladú dôraz na imidž, ale funkčné vlastnosti - napr. UV filter - zanedbávajú. Pre oči je horšie nosiť okuliare s nekvalitnými sklami než žiadne. Zrenica oka sa totiž v tme rozširuje a rovnako aj za tmavými sklami okuliarov. Okuliare s nekvalitnými sklami škodlivé žiarenie prepúšťajú, a to končí vo vašej rozšírenej zrenici. Môže to viesť až k poškodeniu šošovky alebo sietnice.

Sú kontaktné šošovky naozaj také neškodné, ako sa tvária?
Kontaktné šošovky sú veľmi dobrý pomocník, ale zlý pán. Ak dôsledne nedodržiavate hygienické pravidlá, hrozia rozličné zápalové ochorenia a iné komplikácie, ktoré nezriedka človeka stoja oko. Ak teda chcete nosiť kontaktné šošovky, odporúčam jednodenné, ktoré sa ráno do oka vložia a večer vyhodia, čím sa výrazne znižuje riziko kontaminácie rôznymi patogénmi. Navyše, keď sa kontaktná šošovka položí na oko, medzi šošovkou a okom je veľmi tenká vrstva sĺz, no nie úplne na celej ploche. Aby šošovka na oku držala, musí byť menšia než oko a takpovediac sa naň „prisaje“. To v praxi znamená, že v okrajových častiach na oko tlačí, a tento tlak môže spôsobovať neprimeraný rast ciev v rohovkovom tkanive, ktoré by malo byť číre. A to pri dlhodobom nadmernom nosení šošoviek môže viesť až k ochoreniam rohovky.

Aký je teda „ideálny režim“ nosenia kontaktných šošoviek?
Odporúčam ich nosiť len cez pracovný týždeň a cez víkend ich nenosiť a dopriať očiam aspoň dva dni oddych. Kontaktné šošovky by mali byť len doplnkovým riešením. Ak vám však dioptrie strpčujú život, existuje jednoduché, rýchle a bezbolestné riešenie, ktoré vás od okuliarov aj kontaktných šošoviek nadobro oslobodí. Je ním laserové odstránenie dioptrií zákrokom iLASIK, ktorého bezpečnosť je ako jediného zákroku tohto typu certifikovaná americkou vesmírnou agentúrou NASA. Ihneď po ňom môžete ísť domov a na druhý deň môžete robiť všetko, na čo ste navyknuté.

Dokáže laser odstrániť úplne všetky dioptrie?
Áno, laser dokáže odstrániť úplne všetky dioptrie, ak sú na to splnené všetky anatomické požiadavky tkaniva. Dokážeme týmto zákrokom odstrániť aj 12 dioptrií u krátkozrakého človeka, ak dané tkanivo oka spĺňa určité parametre a požiadavky. Väčšinou je však rozumné operovať laserom maximálne 7 – 8 dioptrií, maximálne 10 a väčšie dioptrie odstraňovať implantáciou tzv. fakických šošoviek. Keď ide o ďalekozrakých pacientov, tam laserom operujeme maximálne 3,5 až 4 dioptrie, pri vyšších dioptriách sú potom v zálohe iné riešenia.

Môžu sa odstránené dioptrie po nejakom čase vrátiť?
Bola by chrapúnska lož tvrdiť, že je to absolútne nemožné. V ojedinelých prípadoch sa vracajú, nie však v pôvodnej, plnej výške. Väčšinou ide o štvrť, možno pol, trištvrte dioptrie, no nie viac. Platí to o akejkoľvek výške dioptrií. Je to spôsobené tým, že každé tkanivo má určitú regeneračnú schopnosť, u niektorých ľudí je vyvinutá viac, u iných menej. Pravdepodobnosť, že sa dioptria vráti, býva 1 : 1 000 až 1 : 2 000.

Eliška Pichoňská, mejkap artistka a blogerka Elimakeupartistblog
Ruku hore tá, ktorá z vás niekedy pri pobyte v kúpeľni venovala čo i len myšlienku tomu, že by sa možno aj patrilo umyť si pred nanášaním líčidiel ruky. A že požičať si na párty ceruzku na oči od kamarátky, pretože tú svoju ste zabudli doma, nie je práve najšťastnejší nápad. Aké zásady dodržiavať, aby ste svojim očiam namiesto krásneho vzhľadu neprivodili rozličné infekcie, prezradí Eliška Pichoňská, ktorá líči známe osobnosti aj nevesty.

Ako často treba obmieňať rôzne pomôcky na líčenie očí, ako sú štetce či rôzne aplikátory?
Netreba ich vymieňať často, ak, samozrejme, nie sú opotrebované alebo zničené. Dnes totiž existujú rôzne dezinfekčné čistiace spreje na štetce aj špeciálne mydlá na pranie štetcov. Dokonca môžete štetce prať v práčke v osobitnom vrecúšku, no v tomto prípade odporúčam nejaký veľmi jemný, možno detský gél na pranie.

Ako často treba obmieňať riasenky, tiene či ceruzky na oči?
Riasenka sa vám pri každodennom používaní môže minúť približne od 3 do 6 mesiacov. Očné tiene sú zvyčajne práškovej konzistencie a nemôžu sa len tak ľahko pokaziť. No ak je niekto náchylný na rôzne infekcie oka, je nutné tiene i ceruzky meniť často. Aj na líčidlá sa môže zaniesť infekcia a tá následne môže infikovať oči. Niektoré značky však v súčasnosti ponúkajú dezinfekčné spreje na líčidlá.
Čo ak mám nejakú ceruzku povedzme dva, tri, desať rokov, pretože ju používam príležitostne? Ako s ňou treba zaobchádzať?
Očné ceruzky by mali zostať zavreté, aby sa len tak nepoval'ovali v kozmetickej taštičke, a ak máme citlivé oči, môžeme riziko infekcie eliminovať tak, že pri každom nanášaní ich zľahka zastrúhame. Takto sa dostaneme vždy k čerstvej ceruzke.

Je dobrý nápad požičiavať si líčidlá na oči od kamarátok?
Nie je to dobrý nápad kvôli prenosu infekcie, ale robíme to. Aj tu sa však dá urobiť aspoň drobný kompromis, a to ten, že kefku z maskary dôkladne utrieme, umyjeme od farby, osušíme a až potom vložíme naspäť do dózičky, aby sme nabrali novú farbu.

Môže kozmetika vyvolať alergickú reakciu očí?
Väčšina konvenčnej kozmetiky obsahuje rôzne konzervačné látky, práve tie dokážu zabezpečiť ich veľmi dlhú trvácnosť. No pri citlivých očiach zároveň môžu spôsobiť aj alergiu. Pri reakciách na kozmetiku je veľmi ťažké určiť, na akú zložku sme dostali alergickú reakciu. Na druhej strane, máme už na trhu aj prírodnú kozmetiku, ktorá je „zdravšou“ alternatívou, ale zvyčajne vydrží kratšie.

Ako sa môže prejaviť alergia na očiach z líčidiel?
Suchými viečkami, šupinami, začervenaním, svrbením aj svrbením samotných rias, začervenaním oka, slzením, pálením očí. Musím povedať, že aj tie najdrahšie a najznačkovejšie riasenky môžu za určitých okolností spôsobiť niekomu problémy. Pretože v každom produkte sa môže nachádzať látka, ktorá u nejakého človeka práve vyvolá alergickú reakciu. Dopredu to nevieme odhadnúť. Odporúčam sa však vyhnúť sa maskarám, ktoré obsahujú parfumáciu. Nie je ich veľa, ale existujú.

Pri ktorých typoch očných líčidiel si treba dať pozor na dátum spotreby?
Určite pri očných korektoroch, ktoré by sa mohli zaniesť i do oka. Ale pri takýchto mokrejších či krémovejších textúrach vidieť alebo aj cítiť, že produkt už nie je v poriadku. Napríklad, že sa textúry oddeľujú a nedržia dobre spolu.

A ako je to pri riasenkách?
Pri nich to prezradí „zgrcnutá“ konzistencia, ktorá sa objaví na kefke, keď ju namočíme do nádobky. Alebo že je kefka, naopak, úplne suchá, pretože je buď málo obsahu v nádobke, alebo jednoducho uschol. No stáva sa, že ak ste navyknuté na mimoriadne mokrú konzistenciu riasenky, pri suchšom type sa môžete domnievať, že je suchá alebo pokazená. To, že je maskara úplne suchá, vidieť na prvý pohľad.

Vodovzdorné líčidlá. Sú pre naše oči problematické?
Skôr to, ako vodovzdornú maskaru odličujeme, pretože na jej skutočne dôkladné odlíčenie potrebujeme naozaj dobrý dvojfázový alebo olejový odličovač. Nič iné totiž vodovzdornú maskaru dole nedá. Vzhľadom na túto náročnú manipuláciu odporúčam používanie maskary na šport či dovolenky.

Umelé mihalnice. Aká je pravda o ich nosení?
Ich nosenie zaťažuje vaše pôvodné, prirodzené mihalnice a oslabuje ich. Skôr či neskôr budete musieť umelé riasy prestať nosiť, pretože ich už nebudete mať na čo nalepiť. Viac než samotné mihalnice však môže niekomu uškodiť lepidielko, ktorým sa lepia. Občas u niekoho spôsobí reakciu. Týka sa to aj lepenia trsov. Niektoré lepidlá sú agresívnejšie než iné. Existujú však aj veľmi príjemné lepidlá, s ktorými je ľahká práca, a ak je šikovný ten, kto vám umelé riasy aplikuje, oko s ním vôbec nemusí prísť do kontaktu.

MUDr. Gabriel Maršal, plastický estetický chirurg Euroclinic a Prochirurgia
Aj vy si myslíte, že korekcia viečok je iba rozmarom celebrít, ktoré sa snažia o večnú mladosť? A čo keď vám povieme, že v staršom veku za zúžené zorné pole často nemôže ani tak nejaký oftalmologický problém, ale uvoľnené horné viečka? Dokonca má prsty aj v nadmernej tvorbe vrások na čele? Popredný plastický estetický chirurg MUDr. Gabriel Maršal odpovedá na to, čo vás zaujíma o operácii očných viečok.

Z akého dôvodu ľudia najčastejšie podstupujú operácie horných a dolných viečok?
Korekcie ochabnutých dolných viečok majú estetický charakter, pri horných viečkach však ide nielen o estetiku, aby ste vyzerali mladšie a sviežejšie, ale primárnu úlohu zohráva predovšetkým zdravotný faktor. Nadmerne ochabnutá pokožka horných viečok totiž padá na riasy a zaťažuje ich, podobá sa na akúsi oponu, ktorá vám bráni v zornom poli. Večer môžete kvôli tomu trpieť pocitom unavených očí a obmedzenejšie vidieť. Je to podobné, ako by ste sa dívali na televíznu obrazovku a niekto by vám zhora tienil. Mozog sa bude snažiť situáciu so zúženým zorným poľom kompenzovať tak, že začnete podvedome dvíhať obočie. Vedľajším efektom je nadmerná tvorba vrások v oblasti čela.

Kto môže a nemôže korekcie viečok podstúpiť?
Ide o malé zákroky v lokálnej anestézii a existuje len veľmi malé percento ľudí, ktorí ich zo zdravotných dôvodov nemôžu podstúpiť.

Prirodzená otázka - bolí to?
Nie. Tento typ zákroku je veľmi bezproblémový. Neprináša pacientovi žiaden väčší diskomfort, ani počas jeho priebehu a ani po ňom. Očné okolie je pre nás ľudí citlivé miesto hlavne z psychického hľadiska.

Aká je rekonvalescencia?
Je to veľmi individuálne. Vo väčšine prípadov sa to dá prirovnať k tomu, akoby ste sa udreli v oblasti očí. Vieme tieto zákroky vykonávať tak, aby boli minimalizované pooperačné jazvy a diskomfort spojený s operáciou. Vyskytujú sa známky opuchu, prípadne začervenanie jaziev, ale nejde o nič výrazné. Po približne týždni od zákroku sa vyberajú stehy. Zhruba po dvoch týždňoch je možné opäť používať krémy, mejkap a podobne. Neodporúčam však veci urýchľovať.

Ako dlho vydrží ten efekt?
Efekt týchto zákrokov je dlhodobý, až 10 – 15 rokov (približne), ak sa urobia dobre. Veľmi to však závisí od správneho načasovania, či pacient zákrok podstúpi v optimálnom období.

Čo to znamená? Môže byť na tento zákrok priskoro alebo, naopak, prineskoro?
Stáva sa, že sa na nás obráti 28- až 30-ročná žena, ktorej prekáža nejaký jemný, takmer nepatrný hendikep v očnom okolí a chce ho odstrániť. Vieme jej s tým pomôcť, no je tu jasne logický predpoklad, že o 15 rokov bude tento zákrok pravdepodobne potrebovať podstúpiť znovu, pretože v dôsledku starnutia sa tkanivá a pokožka uvoľňujú a dochádza k ich prirodzenému ochabovaniu a poklesu. Druhým extrémom je situácia, keď poklesnuté očné viečka vyslovene ovplyvňujú videnie pacienta, on však zákrok hrdinsky odmieta s tým, že na to ešte má čas. Ochabnutosť viečok však neraz dospeje do takej fázy, že mu už 10 rokov obmedzuje prirodzené a dostatočné videnie. A pritom zbytočne.

A čo tí, ktorí sa naň odhodlali?
Mnohým starším ľuďom tento zákrok nielen „otvoril oči“, ale najmä dodal chuť do života a celkovo ich omladil. Nejeden sedemdesiatnik v dobrej kondícii pri pohľade do zrkadla vidí ochabnutú tvár, večer má pocit unavených očí, padajú mu viečka. A potom stačí takýto jednoduchý zákrok a on zistí, že vlastne ešte nie je „do starého železa“. Je to malý zákrok, ktorý v určitých prípadoch dokáže veľké veci.

Dá sa poklesu viečok vyhnúť alebo, naopak, uvoľnenie kože povzbudiť?
Výrazne sa tomu nedá predísť, avšak existujú faktory, ktoré uvoľnenie kože ovplyvňujú. Napríklad nadmerné slnenie, predovšetkým na umelom, nekvalitnom svetle, ako sú soláriá.

Neexistujú teda žiadne zázračné krémy alebo séra, ktoré by pokles viečok dokázali ovplyvniť?
Ak sa staráte o dostatočnú hydratáciu pokožky aj celého organizmu, nepreháňate to s opaľovaním a staráte sa o seba, o svoje telo ako celok, je to maximum, čo pre to dokážete urobiť. Nemyslím si, že keď budete používať neviem aký špeciálny krém proti poklesu viečok, posuniete sa v starostlivosti o väčší krok vpred.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:24