dreamstime
StoryEditor

Využiť ju len v kuchyni by bola veľká škoda. Obľúbená ingrediencia má mnoho ďalších výhod

08.01.2022, 06:00
Zdravie
Od zníženia cholesterolu až po zlepšenie funkcie mozgu je kokosový olej spájaný s množstvom zdravotných výhod. Aj keď sa väčšinou používa najmä pri varení, môže sa aplikovať na pleť či vlasy a pozitívne tak vplývať na celkové zdravie vašej pokožky. Pozrite sa, aké benefity v sebe ukrýva kokosový olej.

Hydratáciou k zdraviu pokožky

Okrem pozitívnych účinkov na akné a zápal môže kokosový olej pomôcť pokožku udržiavať hydratovanú. Taktiež je schopný pomôcť pri liečbe ekzému charakterizovaného šupinatými a svrbivými vyrážkami, pretože znižuje suchosť. Okrem toho niektoré štúdie zistili, že vo väčšine prípadov sa pri pravidelnej aplikácii kokosového oleja na postihnuté miesto znížila závažnosť problému až o 60%. Udržiavanie hydratácie pokožky môže pomôcť zachovať aj zdravý povrch pokožky, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérii.

Urýchľuje hojenie rán

Kokosový olej môže tiež pomôcť pri hojení rán, tým že ho urýchľuje. Okrem toho dokáže zlepšiť antioxidačný stav a zvýšiť hladinu kolagénu, dôležitého proteínu, ktorý pomáha pri liečbe rán. Dokonca niektoré výskumy dokazujú, že pri kombinácii kokosového oleja s antibiotikom aplikovaným na pokožku môže mať pozitívny účinok pri hojení ťažších popálenín. Tým, že má antibakteriálne vlastnosti, je schopný zabrániť infekcii, ktorá je jedným z rizikových faktorov, ktoré často komplikujú proces hojenia.

Pre koho nie je vhodný

Kokosový olej v mnohých prípadoch prospieva zdraviu pokožky, avšak jeho vonkajšie použitie nemusí byť ideálne pre každého. Napríklad tí, ktorí majú mastnú pleť, sa mu budú chcieť vyhnúť, pretože im môže upchať póry a spôsobiť čierne bodky. Naopak pri väčšine prípadov platí, že pokiaľ človek nevyskúša, tak neuvidí či by kokosový olej na jeho problém fungoval. Taktiež by si mali dať pozor ľudia s citlivou pokožkou, radšej aplikujte menšie množstvo na problémovú oblasť, aby ste sa uistili, že vám nespôsobí podráždenie. Napriek tomu nebolo doteraz zistené, že by požívanie kokosového oleja na vnútorné alebo vonkajšie použitie spôsobilo ľuďom nejaký závažnejší problém.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:45