pexels.com
StoryEditor

Koláče, šalát či neskorá večera. Prinášame vám tipy, ako sa vyhnúť vianočnému prejedaniu

22.12.2021, 13:00
Zdravie
Stres z príprav, obrovské množstvo chutných jedál okolo vás či potravinové darčeky sú dokonalým receptom na prejedanie sa. Ak sa chcete tento rok vyhnúť nadmernému priberaniu a užiť si jedlo bez preháňania, prinášame vám pár tipov, ako na to.

Diéta v januári? Výhovorka

Ruku na srdce, koľko krát ste si na Vianoce povedali, že od januára začnete chudnúť? Diéty po Vianociach môžu vyzerať ako záchranca, ktorý vám ale dáva zámienku na to, aby ste sa mohli prejedať. Avšak takýto pôžitok nemusí trvať len pár dní, ale kľudne aj celý december. Rýchla diéta to v januári určite nevyrieši. Takýmto spôsobom dávate svojmu telu naozaj zabrať, čím spustíte aj známy jojo-efekt. Ak si naopak nestanovíte žiadnu januárovú diétu ani nič podobné, budete s väčšou pravdepodobnosťou na Vianoce viac dbať na to, čo jete. Je omnoho lepšie udržať si takýto prístup celý rok, ako veľké hody a potom hladomor. Vedomé jedenie vám pomôže si vychutnať každé sústo, vyhnúť sa prejedaniu a nekolísať medzi diétami.

Jedzte pomalšie a hydratujte sa

Signálom falošného hladu býva aj nedostatok hydratácie. Ak si dáte pohár vody predtým, ako sa dostanete k stolu s pokušením, môžete zabrániť prejedeniu sa. Taktiež sa môžete snažiť jesť pomalšie, pretože príliš rýchle jedenie spôsobuje, že zjete viac ako inokedy. Určite ste už počuli o pomalom prežúvaní. Ak budete dlhšie prežúvať, budete sa cítiť plnšie skôr ako pri rýchlom žuvaní. Predovšetkým sa tým vyhnete väčšiemu množstvu prijatých kalórii a pomôže vám to pri trávení či pocitom kŕčov a nepohodlia.

Nebuďte na seba príliš prísni

Mohli by sme pokračovať s ďalšími tipmi, ako sa udržať a neprejedať sa, ale sú predsa sviatky. Každý si občas môže dopriať jedlá, ktoré považuje za súčasť potešenia cez Vianoce. Nemali by ste sa týrať kvôli dvom koláčom navyše, ale je potrebné, aby ste mali jedlo pod kontrolou. Nemalo by sa vám vyhnúť z rúk a spôsobiť nepohodlie. Ak ste na sebe pracovali počas celého roka, udržte si to aj cez sviatok plný pokušení. A pokiaľ ide o stravu, treba si pamätať, že nie je dôležitá dokonalosť, ale pokrok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:53