pexels.com
StoryEditor

Koláče, šalát či neskorá večera. Prinášame vám tipy, ako sa vyhnúť vianočnému prejedaniu

22.12.2021, 13:00
Zdravie
Stres z príprav, obrovské množstvo chutných jedál okolo vás či potravinové darčeky sú dokonalým receptom na prejedanie sa. Ak sa chcete tento rok vyhnúť nadmernému priberaniu a užiť si jedlo bez preháňania, prinášame vám pár tipov, ako na to.

Jedzte to, čo naozaj chcete

Ak si chcete jedlo naozaj vychutnávať, je dôležité, aby ste ho mali pod kontrolou. Ak sa budete bezducho prejedať, nebudete mať z neho žiadny pôžitok. Často ho totiž hľadáte vo všetkom okolo, ale ak si ho nevychutnáte a bezmyšlienkovite ho skonzumujete, vedie to práve k prejedaniu. Dobrý spôsob, ako sa tomu vyhnúť, je ísť po jedlách, ktoré naozaj chcete. Pri jedle by ste preto mali byť viac prítomní. Môže sa však stať, že ste typ, ktorý sa prejedá najmä vtedy, keď má jedlo na dosah alebo na dohľad. Ak je jedlo okolo vás priveľkým pokušením, porozprávajte sa s rodinnými príslušníkmi či ho nemôžete vybrať až vtedy, keď naň budete mať naozaj chuť. Snažte sa jesť podľa toho či ste alebo nie ste hladní.

 

Nepriateľ: prázdny žalúdok

Najdôležitejší tip na obmedzenie prejedania sa je, že nechoďte na návštevu hladní, pretože si spôsobíte katastrofu. Vaše oči budú reálne väčšie ako váš žalúdok a budete chcieť zjesť všetko, čo uvidíte. Taktiež, keď má človek hlad, najčastejšie siaha po cukre a sacharidoch, ktoré sú najväčším nepriateľom pri snahe o zdravý životný štýl. Ak pred odchodom skonzumujete kvalitné jedlo obsahujúce zdravé tuky a bielkoviny, pomôže vám to udržať telo sýte. Tak bude oveľa menej pravdepodobné, že skočíte po prvom taniere zákuskov, ktorý uvidíte.

Spúšťač prejedania sa číslo jeden

Bez televízie si vie málokto predstaviť vianočné chvíle, kedy máte čas na relax, oddych a predovšetkým ponuku väčšieho množstva programov so zaujímavými filmami a rozprávkami. Avšak na druhej strane je televízia spúšťačom prejedania práve číslo jeden. Keď ste niečím rozptýlení, je jednoduché si nevšimnúť, koľko ste toho už zjedli. Ak máte pocit, že sledujete televíziu dlho, pokúste sa čas skrátiť alebo vystriedajte televíziu za inú aktivitu. Taktiež môžete pri sledovaní skúsiť, čo najviac si zamestnať ruky. Či už vyrábaním, pečením alebo štrikovaním. Ak nemáte chuť na niečo iné, pokúste sa nabrať si do misky len toľko, koľko by ste zjedli za normálnych okolností. Určite od televízie neodbiehajte a nedoberajte si zbytočne veľké porcie.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:52