Mäta prieporná patrí dnes k najznámejším a najvyužívanejším bylinkám v kuchyni. Niet sa čomu čudovať - jej účinky sú pri pravidelnej konzumácií považované za zázračné. Obľúbenou je vo viacerých krajinách sveta aj kvôli tomu, že jej pestovanie si nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky. Zasadiť si ju môžete na dvore, ale aj v kvetináči v kuchyni - jediné, čo rastlinka vyžaduje, je dostatok priestoru a pravidelné polievanie.
Zber
Lístky mäty by ste mali odrezávať predbežne, ešte predtým, než sa v listoch objavia drobné kvietky. Listy nechajte vysušiť na suchom mieste niekoľko hodín a následne ich odložte do nádobky. Pozor, tá by mala byť utesnená, aby z rastliny nevypršali užitočné látky a zároveň aby na mätu nesadal prach. Zo sušenej mäty si môžete pripraviť napríklad čaj, zatiaľ čo čerstvo otrhnuté listy pôsobia ako skvelé dochucovadlo.
Na čo všetko je mäta prospešná?
-
- pôsobí ako prvá pomoc pri trávení; pri pocite ťažkého žalúdku alebo nafúknutom bruchu vám dokáže pomôcť už po jednom hrnčeku čaju
- zlepšuje chuť do jedla v prípade anémie či nechutenstva
- pôsobí protizápalovo, najmä v ústnej dutine
- posilňuje nervovú sústavu
- pomáha pri nespavosti
- obsahuje vysoký podiel vitamínu C
- obsahuje meď a zinok
- je pomocou pri bolestiach hlavy
- dokáže uľaviť pri menštruačných kŕčoch