pexels.com
StoryEditor

Duševné zdravie ovplyvňuje váš každodenný život. Odborníci radia, ako ho posilniť a vybudovať odolnosť

12.12.2021, 18:00
Zdravie
Duševné zdravie ovplyvňuje schopnosť vyrovnať sa so stresom, prekonávať výzvy, budovať vzťahy či zotavovať sa z neúspechov. Byť duševne a emocionálne zdravý je oveľa dôležitejšie, ako si myslíte. Ako si vybudovať lepšie a silnejšie duševné zdravie?

Udržať stres pod kontrolou

Stres si vyberá veľkú daň na duševnom a emocionálnom zdraví, preto je dôležité mať ho pod kontrolou. Ako ho dostať do rovnováhy? Spomínaná komunikácia tvárou v tvár je jeden zo spôsobov, ako upokojiť nervový systém a zmierniť stres. Zároveň robte veci, ktoré robia radosť vám a vašim zmyslom. Zapnite si príjemnú hudbu, uvarte si kávu alebo čaj, zapáľte sviečku s vašou obľúbenou vôňou. Keď zistíte, čo vášmu nervovému systému robí dobre, dokážete rýchlo upokojiť stres. Podľa odborníkov, môžete taktiež skúsiť rôzne relaxačné techniky ako jóga či hlboké dýchacie cvičenia, ktoré môžu znížiť stres a priviesť vašu myseľ a telo späť do rovnováhy.

Zdravá strava, zdravý mozog

Ak ste sa nikdy nepokúsili zmeniť váš jedálniček, ani si neuvedomujete, aký vplyv má to, čo jete na vaše duševné zdravie. Nezdravá strava sa prejavuje na vašej nálade, spánku, uberá energiu a oslabuje imunitný systém. Patria sem potraviny ako napríklad kofeín, alkohol, veľké množstvo sladkostí alebo vyprážané jedlá. Naopak, podľa odborníkov, k jedlám, ktoré môžu zlepšiť náladu patria ryby, orechy, avokádo, fazuľa, zelená listová zelenina či ovocie, ako sú čučoriedky. Práve takýto prechod na zdravú stravu s nízkym obsahom cukru a bohatým na zdravé tuky, môže dodať vášmu telu energiu, náladu a pomôže vám cítiť sa lepšie či dokonca dobre vyzerať. Keď sa budete skvelo cítiť vo vašom tele, budete si môcť oveľa skôr vybudovať pevné duševné zdravie.

Nešetriť spánkom

Je samozrejmé, že zaneprázdnený život môže obmedzovať kvalitu a dostatok spánku. Avšak je nevyhnutnosťou pre vaše zdravie. Ak si čo i len sem – tam pospíte len na pár hodín, môže sa to prejaviť na vašej nálade, bystrosti a schopnosti zvládať stres. Najideálnejšie u dospelého človek je spať 7 až 9 hodín. Áno, niekedy to nejde hneď, ako si človek ľahne do postele. Avšak stačí, ak dve hodiny pred spaním odložíte prácu, oddýchnete si od počítaču, obrazoviek telefónu či televízora. Verte, že ak sa budete snažiť riadiť podľa týchto pár krokov, vaše duševné zdravie sa vám čoskoro odvďačí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 00:03