živočíšne uhliepexels.com
StoryEditor

Tento prírodný produkt sa nachádza skoro v každej domácej lekárničke. V čom ho ľudské telo potrebuje?

06.12.2021, 08:00
Zdravie
Najčastejšie využívame živočíšne uhlie na problémy s trávením či pri predávkovaní liekmi. V súčasnosti ho môžeme dokonca objaviť aj v rôznych kozmetických výrobkoch na starostlivosť o pleť alebo vlasy. Aké ďalšie účinky má čierne uhlie?

Živočíšne uhlie sa používa už od staroveku na liečbu rôznych ochorení. Je to jemný čierny prášok bez zápachu a chuti, ktorý je vyrobený z kostí, kokosových škrupín, rašeliny, ropného koksu, uhlia alebo pilín. Najčastejšie sa používa v lekárskom prostredí najmä na liečbu predávkovania liekmi alebo ako prostriedok proti jedom. V domácnosti ho využívame väčšinou na problémy s trávením, ale dokonca sa využíva aj na kozmetické účely.

Bojovník proti toxínom

Uhlie funguje tak, že pomáha zachytávať toxíny a chemikálie v čreve. Doktori využívajú uhlie na predávkovanie liekmi, napríklad aspirínom, paracetamolom a pod. Výskumy dokázali, že cca 80 gramov uhlia dokáže do piatich minút po užití lieku znížiť schopnosť dospelého človeka absorbovať liek až o 74%. Zároveň je uhlie schopné podporovať správnu funkciu obličiek tým, že pomáha telu odstraňovať moč a iné toxíny.

Je dokázané, že živočíšne uhlie pomáha aj pri vylučovaní zapáchajúcich zlúčenín. Tým je schopné pomôcť ľuďom trpiacich  syndrómom rybieho zápachu, ktorý v tele hromadí trimetylamín (zlúčeninu zapáchajúcu ako hnijúca ryba). Napokon sa využíva aj na znižovanie hladiny cholesterolu, kedy uhlie bráni vstrebávaniu žlčových kyselín a cholesterolu.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:31