dreamstime
StoryEditor

Riziko infarktu v zime stúpa. Čo môžeme podľa odborníkov robiť, aby sme sa pred ním chránili?

30.11.2021, 12:00
Zdravie
Klesajúce teploty môžu zvýšiť pravdepodobnosť infarktu či už pri odhrabávaní snehu, škrabaní okien od námrazy či chladnej večernej prechádzke. Ako rozpoznať príznaky srdcového infarktu nie len cez zimu, ale kedykoľvek počas roka?

Srdce v zime

Zima je okrem nádchy a kašľa aj obdobím, kedy častejšie dochádza k infarktom. V zime sa totiž tepny s poklesom teploty stiahnu, v dôsledku čoho musí srdce vynaložiť väčšie úsilie na pumpovanie krvi. To spôsobí srdcový stres, čo vedie k srdcovému infarktu. Zlyhanie srdca vedie pri väčšine prípadov k úmrtiu v hypotermii, čo je stav, kedy teplota organizmu klesne pod úroveň potrebnú pre normálne fungovanie nášho metabolizmu. Hlavnými príznakmi zlyhania srdca, ktoré by sme nemali ignorovať sú silné potenie, nepravidelný a nepríjemný pocit na hrudníku, bolesť krku, paží či ramien a najmä dýchavičnosť. 

Rizikoví sme všetci

Odborníci varujú, že infarkt v zime je riskantnejší pre tých, ktorí ani netušia už o existujúcich srdcových ochoreniach. Okrem toho, podľa niektorých výskumov sú v chladnom počasí  najviac ohrození ľudia vo veku nad 30 rokov a diabetici, ktorý sú viac náchylnejší na zlyhanie srdca. Rizikoví ľudia by v zime nikdy nemali nič veľmi preháňať a vyčerpávať sa. Počas naozaj extrémne chladných dní je potrebné vyhýbať sa ranným prechádzkam. Keďže žijeme v krajine, kde sa menia ročné obdobia vcelku rýchlo, dostávame sa všetci do rizikovej skupiny a tým sme vystavení rôznym chorobám a srdcové zlyhanie nie je výnimkou. 

Ako sa chrániť pred infarktom  

Aby zimné obdobie nepoškodilo naše zdravie je podľa odborníkov potrebná najmä kontrola rôznych kardiovaskulárnych rizikových faktorov. Ľudia by sa mali vyhýbať prejedaniu a jesť predovšetkým v malých množstvách a v pravidelných intervaloch. V chladnom počasí sme zvyknutí siahnuť po niečom, čo nás zahreje. Avšak alkoholu je potrebné sa strániť, pretože práve ten spôsobuje najčastejší problém, a to nepravidelný srdcový rytmus nazývaný arytmia. Na zahriatie naopak odborníci odporúčajú kúpať sa len v teplej vode a zakryť telo väčším množstvom oblečenia. Ak sa však u vás prejavia príznaky srdcového infarktu, neváhajte vyhľadať svojho lekára aj počas sviatkov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:57