Láska sa môže rýchlo zmeniť v nenávisť.
StoryEditor

Prečo majú láska a nenávisť k sebe tak blízko? Obe sú emócie vysokého vzrušenia. Efekt sa môže rýchlo zmeniť z pozitívneho na negatívny

27.10.2022, 11:42
Vzťahy

Máš nejaký vzťah s ľuďmi, ktorých miluješ aj nenávidíš? Psyhológia v pozadí vzťahu lásky a nenávisti nie je taká komplikovaná. Prečo dokážeme niekoho milovať a zároveň nenávidieť. Prečo sa hovorí, že tieto dva city majú k sebe extrémne blízko. Vedci majú na tento emocionálny boj odpoveď.

Milovanie a nenávidenia aktivujue to isté miesto v mozgu

Nenávisť k ľuďom, ktorých milujeme, z nás nerobí zlých ľudí, ale ľudí. Brogaard poznamenáva, že láska sa môže extrémne rýchlo zmeniť na nenávisť. Štúdia z roku 2008 od Semira Zekiho a Johna Paula Romayu v PLoS ONE uvádza, že oblasti mozgu, ktoré sa aktivujú, keď niekoho milujeme, sú presne tie isté oblasti, ktoré sa aktivujú, keď ich nenávidíme. V oboch emóciách výskumníci videli zvýšenú aktivitu v insule a putamene, dve miesta v mozgu. Keďže láska aj nenávisť sú extrémne silné emócie, aktivuje sa insula, oblasť mozgu, ktorá určuje intenzitu emócie, pretože nerozlišuje medzi pozitívnou alebo negatívnou emóciou.

Láska a nenávisť sú emócie vysokého vzrušenia, pričom láska je pozitívna emócia a nenávisť je negatívna. Psychologicky sa efekt vzrušenia môže rýchlo zmeniť z pozitívneho na negatívny alebo naopak. Preto milujeme ľudí, ktorých nenávidíme. A nenávidíme ľudí, ktorých milujeme. Málokedy máme vzťah, v ktorom je vždy jednoznačná, pozitívna láska – a dokonca aj vo vzťahoch, kde prejavujeme bezpodmienečnú lásku, niekedy sme netrpezliví a frustrovaní, že niekto neopätuje rovnaké množstvo lásky? Zamyslite sa nad tým, koľko rozchodov sa skončí a prudko z lásky sa stane nenávisť. Faktom zostáva, že emócie bývajú veľmi silné – nie je lepšie necítiť vôbec nič?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:27