V citoch niekedy dokáže byť zmätok.
StoryEditor

Nie ste si isté, čo k nemu cítite? Overte si to pomocou týchto priamych faktov

28.04.2023, 19:00
Vzťahy

Je vám s ním dobre a ste šťastná, no stále neviete či ide o lásku? Odpovede zvykneme hľadať aj u našich blízkych, avšak nie vždy dostaneme uspokojujúce vysvetlenie. Frázy typu „Veď to musíš cítiť“ či „Ťažko to opísať“ sú zbytočné a nijako vám nepomôžu.

Rovnako ako neexistuje žiadne ucelené pravidlo alebo čas na zaľúbenie, k dispozícii nemáme ani žiaden „checklist“, podľa ktorého by sme zistili, či to, čo cítime, je naozaj skutočné. Niektoré z nás to vedia v okamihu, iné potrebujú mesiace na rozvíjanie svojich pocitov.

Ak by sme si dali tú námahu, určite by sme našli typické, vedecky podložené signály zamilovanosti. Ide napríklad o momenty, pri ktorých cítite potrebu sa so svojou polovičkou podeliť i o ten najmenší detail vášho dňa. Možno zistíte, že jeho záujmy sa stávajú aj vašimi záujmami. Začnete bez najmenších problémov meniť svoj denný rozvrh, aby ste s ním trávili viac času. No a v neposlednom rade prichádza uvažovanie o tom, kedy sa konečne osmelí  a vysloví tie dve slovká.

Rozoberieme si zopár konkrétnych bodov, ktoré vás možno navedú správnym smerom.

Chcete s ním zdieľať svoj svet

Spoluzakladateľka zoznamovacej platformy Dawoon Kang tvrdí, že: „Zamilovať sa je pre každého iné.“ Takisto verí v „Trojuholníkovú teóriu lásky“ doktora Roberta J. Sternberga, podľa ktorej môžeme identifikovať tri hlavné aspekty – intimitu (ako túžbu cítiť druhého blízko seba), vášeň (ako fyzickú a emocionálnu stimuláciu) a rozhodnutie/záväzok (ako odhodlanie držať spolu).

„Nepotrebujete spĺňať všetky tri zložky na to, aby ste sa zaľúbili. Sú však silným indikátorom toho, že ste na dobrej ceste,“ vysvetľuje Kang. „Nerobte najmä unáhlené závery, keď vaša polovička náhodou nevykazujete presne tie isté signály ako vy.“

Stále naňho myslíte

Môže vám to pripadať banálne, no je to tak. Neviete ho dostať z hlavy a v každej chvíli alebo pri činnosti, ktorú vykonávate, si predstavíte jeho tvár. Ak ste si odpovedali kladne, je viac než isté, že ide o lásku. Možno sa v práci pristihnete, ako si prehrávate vaše konverzácie či myslíte na ďalšie rande. K jasným znakom patria aj predstavy o spoločnej budúcnosti a prezeranie si jeho fotiek pravidelne niekoľkokrát počas dňa.

Túžite po ňom

Podobne ako túžite po obľúbenom jedle alebo drinku, zatúžiť môžete aj po človeku. Hlavná vedecká poradkyňa internetovej zoznamky Match, doktorka Helen Fisher študovala tieto pocity. Zistila, že oblasť mozgu spojená so sústredením a túžbou nazývaná ventrálna tegmentálna oblasť, spôsobuje zvýšené hladiny dopamínu. Ten sa uvoľní práve vtedy, keď sa zamilujete. Ide o túžbu, ktorá sa spája s pocitmi príjemnej nervozity.

Preberáte povahové črty

Pri tomto bode sa vám možno vybavia vety v zmysle: „Už ste ako jeden“ alebo „Správaš sa ako on“. Ten, kto vám to povedal, bol k pravde bližšie než ste si mysleli. Keď sa pár spoznáva, ich vzájomné vnímanie sa môže začať prelínať. Pôsobením toho si partneri môžu pomýliť vlastnosti druhého so svojimi vlastnými. Neraz sa začnú dokonca obliekať alebo rozprávať ako jeden.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 15:48