shutterstock.com
StoryEditor

Populárne online zoznamky: Uľahčili nadväzovanie vzťahov alebo ich, naopak, sťažujú?

10.02.2021, 13:40
Vzťahy
Online zoznamky môžu byť v dnešnom globalizovanom svete skvelým spôsobom, ako nájsť partnera.

Prečo nie?
Každá fáza vzťahu má inú dynamiku. V prvotnej, ktorej sa hovorí symbiotická, sme najviac zamilovaní, doslova jedno telo a jedna duša. Hormóny pracujú na plné obrátky, máme ružové okuliare, motýliky v bruchu a silnú sexuálnu túžbu. V druhej, diferenciačnej fáze, ktorá prichádza zhruba po jednom roku až dvoch rokoch, sa na partnera začíname pozerať viac kriticky a zhodnocujeme, či ho stále milujeme, aj keď krčí zubnú pastu uprostred a občas mu páchnu nohy. V tretej fáze, ktorá sa nazýva komitujúca, sa nám do tela uvoľňujú iné hormóny ako na začiatku – medzi partnermi vzniká pevné puto. Vytvárame si záväzky, berieme si hypotéky a plodíme deti. Problém je v tom, že ľudia často zamieňajú zamilovanosť s láskou a chcú zostať len v prvej fáze. Vzťahy im tak nevydržia dlhšie ako rok a potom idú hľadať ďalej. Hovorím im feťáci lásky – chcú stále zažívať ten opojný pocit zamilovanosti.

Čo vo vzťahoch najčastejšie nevieme?
Nedokážeme spolu hovoriť o tom, ako sa cítime. Nedokážeme prežívať svoje emócie a pracovať s nimi. Bojíme sa konfliktov, ktoré zamieňame s hádkami a obviňovaním. Síce hovoríme o tolerancii a učíme sa robiť kompromisy, ale to pre mňa znamená ústupky. Keď niekoho tolerujeme, vlastne mu dávame najavo svoju povýšenosť a nadradenosť. Bol by som radšej, aby sme sa rešpektovali a vytvárali dohody.

Čo si pod tým mám predstaviť?
Vo vzťahu je absolútne zásadná určitá emočná inteligencia, keď poznám sám seba, mám sebareflexiu a viem, že emócie, aké vo mne ten druhý alebo daná situácia vyvolávajú, sú len moje pocity. Môžem tak povedať: „Toto sa vo mne deje a nepáči sa mi to. Môžeš mi s tým nejako pomôcť?“

Nie je však jednoduché ísť s kožou na trh. Čo keď na to protistrana nepristúpi?
S tým musíme počítať. Je potrebné mať odvahu, ale väčším rizikom by bolo vôbec to neriešiť. Ako dospelý človek musím niesť zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Takže ak vedome bojkotujem, o čo ma partner žiada, musím počítať aj s následkami. Napríklad že ma ten druhý opustí. Nemusí to zájsť tak ďaleko. Ak si pár sám nevie rady, je dôležité sa nebáť a ísť si spoločne po pomoc k odborníkovi. Keď vás bolí zub, tiež idete k zubárovi. So vzťahom je to rovnaké. Je to vedomá práca oboch partnerov, ktorá sa nikdy nekončí. Neustále zdieľanie a komunikácia, ktorá nie je len o slovách. Len láska nestačí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:26