shutterstock.com
StoryEditor

Úprimná spoveď čitateľky Janky: Bojím sa, že po karanténe príde rozvod

01.02.2021, 16:35
Vzťahy
Nová pandémia môže mať podľa odborníkov obete nielen medzi nakazenými, ale aj medzi tými, ktorých zatvorila medzi múry bytu. Pred hádkami totižto ani rúško nechráni. Ako teda ochrániť naše vzťahy?


Janka O., (34), Bratislava

Odborníčka radí: Nenechajte sa vyprovokovať
Keď sme si problémy vo vzťahu do karantény už priniesli, lebo na ich riešenie nebol čas, na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nič lepšie sa nám nemohlo stať. Konečne si na to sadneme. Sme toho však v takej situácii podľa psychologičky PhDr. Evy Krkoškovej naozaj schopní?
Samozrejme, ale musia sa o to snažiť obaja, jeden nestačí. Slovenské príslovie hovorí, že ruka ruku umýva, sama sa neumyje. Ak sa aj rozhovor skončí hádkou, je dôležité zostať na racionálnej úrovni. V nej dokážeme nájsť dohodu, ak sa však pripoja emočné, cielené zásahy do našej osobnej sféry, pociťujeme citové zranenie. Vtedy chceme zranenie vrátiť, chceme, aby sa aj druhá strana cítila rovnako nepríjemne. Preto si musíme ustriehnuť prechod do emočnej roviny sporu a nenechať sa do nej vtiahnuť. To znamená nevracať rovnakou mincou a nenechať sa vyprovokovať. Pomáha humor, vyjadrenie náhľadu na situáciu aj slovné odmietnutie konfrontácie, či neočakávaný súhlas. Odporúčam, aby prvý, kto si uvedomí, že diskusia prechádza do emočnej roviny, to oznámil a zastavil pokračovanie ničivej škriepky.

Čo robiť, aby váš vzťah prežil karanténu?
1. Nezabúdajte, že na komunikáciu ste vždy dvaja, takže každý má polovičnú zásluhu na tom, ako prebieha.
2. Rozprávajte sa aj o svojich obavách. Nie je nutné strach ignorovať, naopak, treba o ňom hovoriť.
3. Ak sa vám niečo nepáči, povedzte to na rovinu, ale, samozrejme, bez zbytočnej dramatizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:54