Ošetrujte si kožu okolo nechtového lôžka olejčekom, ktorý ju hydratuje aj vyživuje.dreamstime
StoryEditor

Už žiadne zádery! Zbavte sa ich jednoduchým spôsobom

09.09.2024, 10:40
Krása a móda

Zádery v okolí nechtov nie sú len estetický problém. Často môžu byť bolestivé a dokonca môžu byť príčinou zapáleného nechtového lôžka. V najhoršom prípade môžu skončiť chirurgickým zákrokom. Ako sa správne starať o túto jemnú a citlivú kožu? A ako môžete záderom predchádzať?

Zádery sa vám môžu robiť na oslabenej koži, pretože nemáte dostatok vitamínov, no môžete si ich spôsobiť aj sami, napríklad nevhodnou starostlivosťou.

Citlivá koža

Koža okolo nechtového lôžka je veľmi jemná a navyše neustále namáhaná. Veď si len predstavte, koľko úkonov denne urobíte rukami. Nehovoriac o tom, že ju oslabujú aj rôzne čistiace prostriedky. Pokožka v okolí nechtov je kvôli tomu suchá a stačí malá ranka či natrhnutie kože a záder je na svete. Mnohokrát ide skôr o estetický problém, než o nejaké vážnejšie zdravotné riziko, no ani to nemôžeme úplne vylúčiť.

Príčiny vzniku

Zádery môžu vzniknúť mechanickým poškodením kožtičky okolo nechtov. Často mávajú zádery najmä ľudia, ktorí si hryzú nechty, alebo si ruky často a dlho máčajú vo vode. No príčinou môže byť aj nedostatok vitamínov a minerálov. Predovšetkým absencia vitamínov skupiny B, vitamínu C a tiež D. Rovnako vás môžu zádery trápiť aj v prípade, ak nemáte dostatok železa. Jedzte preto pestrú stravu, bohatú na ovocie, zeleninu a nezabudnite ani na zdravé tuky.

Ošetrenie

Ak viete, že kožtička okolo nechtového lôžka má sklony k záderom, urobte preventívne opatrenia. Krém na ruky, majte vždy nielen po ruke, ale aj si ich ním pravidelne natierajte. Hydratovaná koža je na tom oveľa lepšie, než tá suchá. Zároveň vám môžu byť v tomto smere veľmi nápomocné aj špeciálne olejčeky, ktoré sa používajú práve na ošetrenie týchto častí okolo nechtov. Rýchlo sa vstrebávajú a zanechávajú pokožku ošetrenú, vláčnu a navyše ju aj vyživujú. Ak sa vám už predsa len zádery urobili, čo najrýchlejšie ich ošetrite. Vždy odstraňujte kožtičku z rúk, ktoré si dôkladne umyjete mydlom. A na samotné odstránenie záderov použite klieštiky, alebo nožničky, ktoré vopred vydezinfikujete. V prípade, že máte hlbšie či krvácajúce ranky, aspoň počas dňa ich prelepujte leukoplastom, aby ste zabránili vniknutiu baktérií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. september 2024 10:42