Prečo sa akné objavuje aj na iných miestach ako je tvár?dreamstime
StoryEditor

Akné sa neobjavuje len na tvári: Zistite, prečo ho máte aj v oblasti chrbta, na pozadí či vo vlasoch

20.08.2024, 13:00
Krása a móda

Akné sa najčastejšie vyskytuje na tvári a tieto miesta sú najviac viditeľné. Množstvo žien však trápi akné aj v oblastiach chrbta, na pozadí či dokonca vo vlasoch. Sťažuje život akné na týchto miestach aj vám? V tom prípade by ste mali vedieť, prečo sa akné objavuje aj inde než na pleti a ako sa ho zbaviť.

Síce to bude znieť nespravodlivo, no ženy trápi akné omnoho častejšie ako mužov. Zatiaľ, čo u žien sa objavuje až do štyridsiatky, u mužov sa vyskytuje najmä v pubertálnom veku. Tak či onak, ak trápi akné aj vás a máte ho nie len na tvári, ale aj v oblasti chrbta, pozadia či vo vlasoch, je úplne normálne, že sa ho chcete čo najskôr zbaviť. Prezradíme vám, ako na to. 

Akné na chrbte

Síce o tom ženy často nehovoria, no mnohé trápi akné v oblasti chrbta. Keďže sa na ňom vyskytuje množstvo mazových žliaz, ľahko sa na tomto mieste upchávajú póry a zapaľujú pupienky. Takisto si treba dať veľký pozor aj na nedostatočnú hygienu či škrabanie, ktoré stav akné zbytočne zhoršuje. Ak sa ho chcete zbaviť, snažte sa vyhnúť noseniu priliehavého oblečenia a kúskov zo syntetických materiálov, v lete sa pravidelne sprchujte, aby ste odstránili vlhkosť a posteľné obliečky vymieňajte častejšie. 

Akné na pozadí

Malé pupienky či hnisavé vyrážky sa môžu objaviť aj v oblasti pozadia. Nie, netrpia nimi len deti, ktoré nosia plienky, ale aj dospelí. Za ich vznikom stojí predovšetkým kombinácia tepla a potu, no rovnako tak ich spôsobuje dlhé sedenie v aute či v práci a nedostatočná hygiena. Zbaviť sa ich môžete nosením priedušného oblečenia, používaním detského púdru alebo pravidelným pílingom. Pomôže vám však aj čajovník, aloe vera či konzumácia potravín s vysokým obsahom zinku. 

Akné vo vlasoch

Akné sa zvykne objavovať aj vo vlasoch. Síce sa jedná o zriedkavý problém, nemali by ste ho ignorovať. K príčinám vzniku akné v tejto oblasti patrí upchávanie pórov, nedostatočné odstránenie vlasových prípravkov z pokožky hlavy, nepravidelné zmývanie či nosenie klobúkov a šatiek. Snažte sa preto umývať hrivu každý druhý deň, len v malom množstve používajte produkty na olejovej báze a vlasy neskrývajte pod pokrývkou hlavy, ak sa nenachádzate na slnku. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. september 2024 10:32