Spodná bielizeň by mala byť pohodlná a funkčná.Shutterstock
StoryEditor

História sťahujúcej spodnej bielizne: Kde sa vzala a prečo nohavičky neboli pre vyššiu triedu

21.10.2023, 07:00
Krása a móda

Cítite sa sexi aj vďaka nej? Niektorí ju milujú, iní označujú za najväčší podvod v histórii módy. Ale ženy po celom svete na ňu „nedajú dopustiť“ a v obchodoch patrí k tým najžiadanejším kúskom, lebo ako mávnutím čarovného prútika vie ubrať jednu až dve konfekčné veľkosti.

Keď žena túži vyzerať krásne a štíhlo, zvolí si osvedčené metódy a jednou z nich je aj sťahujúca spodná bielizeň. Takéto kúsky nie sú žiadnou novinkou, už staroveké grécke ženy na zoštíhlenie svojej postavy používali opasky utkané z pevnej tkaniny, vlny alebo mäkkej kože, na Kréte sa upínali do odevu podobnému korzetu, ktorý bol vyrobený z medených plátov.

Rozhodne to nebolo zdraviu prospešné, pre tesné šnurovanie ženy nemohli sedieť ani poriadne dýchať a často až omdlievali. Pravidelné sťahovanie im spôsobilo deformáciu vnútorných orgánov a niekedy im takéto korzety aj zlomili rebro alebo poranili pľúca. Ženy v starovekom Ríme sa začali ako prvé zoštíhľovať korzetmi, ktoré nosili na oblečení, boli vyšívané, aby sa hodili k šatám.

Éra korzetov

Skutočná éra korzetov sa však začala až v 16. storočí, keď vznikli prvé tvarujúce korzety, ktoré boli typické štíhlym pásom a širšou kužeľovitou hornou časťou tela. Ideálom tejto doby bola postava v tvare presýpacích hodín, ženy sa tuho sťahovali, až mali občas problém sa nadýchnuť. Postupom času sa korzety stali symbolom spoločenského postavenia. Legenda hovorí, že za ich rozšírenie môže aj manželka francúzskeho kráľa Juraja II. Katarína Medicejská, ktorá nechcela, aby na dvore boli ženy s väčším poprsím. Ideálny ženský pás v tej dobe meral 40 centimetrov. Veľkou fanúšičkou osieho pásu bola aj cisárovná Sissi. V roku 1863 si Luman L. Chapman nechal patentovať náhradu korzetu s vydutou časťou v oblasti pŕs a s ramienkami okolo krku. Kult štíhleho pásu sa držal až do začiatku 20. storočia.

Táto éra sa našťastie skončila a už začiatkom minulého storočia spodná bielizeň zažila veľkú premenu. Pomohla tomu nálada v spoločnosti, túžba po slobode a emancipácii, svetová vojna, ale aj objav elastických vlákien. K výraznej zmene prišlo po skončení prvej svetovej vojny, ženy začali nosiť tvarujúce podprsenky a objavili sa aj nové korzety, v ktorých sa dalo voľne dýchať. Ale akákoľvek iná spodná bielizeň bola dlho považovaná za nevhodnú.

Iba pre nižšiu vrstvu

Aj keď dnes berieme spodnú bielizeň ako samozrejmú súčasť šatníka, nebolo to vždy tak. Paradoxne to boli práve počestné dámy z lepšej spoločnosti, ktoré bežne chodili bez nej. Nohavičky boli skôr výsadou neviestok, tanečníc a najrôznejších spoločníčok, spodná bielizeň bola symbolom pre „ženy voľnejších mravov“. Až o pár rokov neskôr sa začala dostávať aj do šatníkov urodzených dám.

O popularizáciu nohavičiek sa postarala americká tenistka Gus sie Moran, ktorá si v roku 1949 obliekla na turnaj vo Wimbledone krátku tenisovú sukňu a pod ňu čipkované nohavičky, čím spôsobila v puritánskom Anglicku škandál, ale vďaka tomu sa nohavičky začali vyrábať sériovo a stali sa populárne v Amerike aj Európe.

Ozajstný boom spodej bielizne nastal až v 80. rokoch 20. storočia, keď sa začali vyrábať nohavičky v rôznych tvaroch a farbách. V tomto období sa na trhu objavili aj prvé tangá a spodná bielizeň sa začala zviditeľňovať. Zatiaľ čo dovtedy mali byť noha - vičky ukryté pod oblečením, módni návrhári ako Versace či Dolce & Gabbana ukazovali nohavičky s vysokým pásom pod priehľadným oblečením.

Milovaná či nenávidená

Podobný vývoj zaznamenala aj podprsenka, ktorej predchodcom bol práve korzet. Prvú ozajstnú podprsenku si nechala patentovať Francúzka Herminie Cadolle v roku 1889 a o pár rokov neskôr aj Američanka s českými menom Marie Tucek. Nazvala ju „Brest supporter“ prsná podpera a išlo už o ozajstnú podprsenku s ramienkami a so zapínaním na háčiky. Ale ženy si ju obľúbili a oveľa neskôr, keď si v roku 1913 Američanka Mary Phelps Jacob obliekla na ples namiesto korzetu iba dve trojuholníkové vreckovky zviazané stuhou, nepáčilo sa jej, že korzet presvitá pod šatami.

Svoj výtvor nazvala „Backless Brassiere“ a toto know-how od nej kúpila za 1 500 dolárov americká spoločnosť Warner Brothers Corset Company of America. V roku 1928 William a Ida Rosenthalovci uviedli na trh prvé podprsenky s rôznymi veľkosťami košíčkov, ktoré boli až dovtedy vždy rovnaké. Neskôr v roku 1938 sa objavila prvá podprsenka s kosticami.

Po druhej svetovej vojne sa podprsenka stala neoddeliteľnou súčasťou ženského šatníka a prešla obrovským vývojom. Prvá podprsenka s vypchávkami sa objavila v roku 1947 a o rok neskôr svet spoznal aj push-up podprsenku. Dnes si už každá z nás môže vybrať zo širokej ponuky sťahovacej spodnej bielizne, ktorá je vyrobená z tých najmodernejších textílií, ako sú: lycra, spandex, powernet, nylon... V obchodoch nájdete sťahovacie podprsenky, nohavičky rôznych strihov, korzety, sukne a dokonca aj šaty, vyberte si podľa toho, čo práve potrebujete „vytvarovať“ či schovať

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:58