Lea Matyi sa venuje permanentnému make-upu roky.alm
StoryEditor

„Zle vytetované obočie si na rozdiel od toho pekne vytetovaného všimnete okamžite,“ hovorí odborníčka Lea Matyi

26.06.2023, 14:00
Krása a móda

Make-up taterka Lea Matiy je majiteľkou salónu, v ktorom mení ženám, životy na počkanie. Vďaka jej precíznej práci môžete získať dokonale tvarované obočie, linky na očiach aj sýto červené pery, ktoré budete mať hneď po prebudení na tvári. Ušetríte hodiny ranným či večerným líčením. Táto mejkap artistka však dokáže toho oveľa viac.

Ako si sa dostala k tejto práci?

Ako ryšavo-blond dieťa a tínedžerka som trpela tým, že som mala svetlé nielen vlasy, ale aj obočie a mihalnice. Nevýrazné črty a farby na tvári ma naozaj veľmi trápili, chcela som vyzerať ako moje spolužiačky, ktoré nepotrebovali špirálu, či farbu na obočie, aby vyzerali pekne. Pátrala som po možnostiach ako si pomôcť, farbenie obočia mi nevydržalo dlho a nevyzeralo pekne. Na VŠ som sa dostala ku tatérke, ktorá sľubovala mejkap aj ráno po zobudení - bolo to 15 rokov dozadu a ja som vtedy prvýkrát čítala o PMU.

Vytetovala mi naozaj veľmi škaredé obočie, neodhadla ani tvar, ani farbu a bola ku mne veľmi necitlivá a nepríjemná. Už počas VŠ som navštevovala rôzne “beauty” kurzy, pretože ako dievča bez farieb som sa v koloristike a mejkap sfére doslova vyžívala. Keď mi táto spomínaná pani vytetovala ako peroxidovej blondíne čierne uhlíkové obočie s absurdným

tvarom, povedala som si, že si ho opravím sama a že budem tetovať/pomáhať takým ženám ako som ja. Moje motto bolo, že nikdy nedopustím, aby sa niektorá moja klientka cítila tak zle ako ja vtedy. Rozhodla som sa navštíviť svoj prvý kurz, opraviť si svoje obočie a pomáhať iným.

Čo ťa na tvojej práci najviac baví a napĺňa?

Najviac ma napĺňa pocit spokojnosti tak z mojej ako zo strany klientky. Ten pocit, keď niekomu zmeníte život k lepšiemu je fantastický. Niekomu doslova zmením život, niekomu predĺžim ranný spánok a niekomu dodám sebavedomie. Pre mňa je tento pocit spokojnosti už z akéhokoľvek dôvodu na nezaplatenie. Zároveň ako školiteľka mením mnohým dievčatám či ženám život aj po existenčnej stránke a to je takisto veľmi, veľmi príjemný pocit, ktorý ma ženie dopredu.

Menia sa trendy v permanentnom mejkape často? Podliehajú trendom aj jednotlivé techniky?

Určite áno. Momentálne sme v období, kedy PMU prežíva svoj najväčší “boom”. Vidím to, nakoľko sama tetujem už niečo vyše 14 rokov a nikdy predtým nebol o túto službu taký záujem. Je to predovšetkým preto, že dnešné techniky sú veľmi prirodzené a mnohokrát ani netušíte, že vaša známa či dokonca sestra má takto vylepšenú tvár. Osobne nie som zástanca podliehaniu trendov, aj keď sa to samozrejme deje, a aj ja veľakrát musím napredovať spolu so zmenami na trhu. No stále u mňa platí, že trendy je to, čo žene pristane. Ja ako profesionál však musím ovládať všetko, aby som vedela danej klientke ponúknuť službu na mieru. Ak sa nejaký artista sústredí iba na jednu techniku, môže v nej byť unikátny a najlepší, ale pokiaľ nedokáže odmietnuť klientku, ktorej sa jeho technika nehodí, nie je pre mňa profesionál.

image

Lea Matyi sa venuje permanentnému make-upu roky.

alm

Čo si dávajú ženy najčastejšie vytetovať?

Momentálne cítim a vnímam v našich prevádzkach zvýšený dopyt po tetovaní pier. Samozrejme, prím stále hrá obočie. Myslím si, že postupom času chcú naše klientky prirodzený efekt. Dnes už málokedy tetujeme tzv. “pečiatky”, ktoré vidieť už z diaľky. Stáva sa nám, že naše klientky zatajujú svojim partnerom, že majú tetované obočie, pretože sa boja ich reakcií a keď vyjdú s pravdou von, chlapi často neveria, že majú ich partnerky tetované obočie, pery či linky. Totiž, stále sa ľudia obávajú slov “tetované obočie”.

Podľa môjho názoru je to preto, že správne tetované obočie nesmie byť viditeľné a výrazné. Avšak zle tetovanie je viditeľné okamžite, preto má takú zlú reputáciu. Muži, a nielen muži ani netušia, že denne vidia veľké množstvo krásne tetovaného obočia, oni si totiž všimnú len to zlé vytetované obočie a takto vznikajú predsudky.

Dávajú si klienti tetovať aj niečo, čo nás možno prekvapí?

Dnes sa dá tetovať v podstate všetko. Akýkoľvek defekt pigmentácie, prípade estetické záležitosti ako napríklad pehy, kontúry tváre, dokonca kruhy pod očami. Chlapom a ženám s alopéciou sa tetujú kúty, či chýbajúce ložiská vlasov. Strie, jazvy alebo lícenka na tvári. Onkologickým pacientom, deťom s alopeciou, mužom vieme tetovať najkrajšie hyperrelistické obočie, či ženám po operácii prsníkov dokonca nové bradavky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 21:47