Červený rúž vyvoláva u mužov zmiešané pocity.dreamstime
StoryEditor

Kontroverzná červená: Páči sa mužom, alebo je už príliš?

26.04.2023, 13:00
Krása a móda

Červený rúž. Šarlátové, akoby po bozku rozhryzené ústa sú jedným z najsilnejších symbolov krásy na svete. pravdou je, že červená má tisícky odtieňov, ale nájsť si ten správny podľa odtieňa svojej pleti (podtón olivovej, žltej, modrejčČi ružovej) je dnes možno jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Štipka histórie

Mnoho historikov tvrdí, že červeň na pery objavili starovekí Sumeriáni (v roku 3500 pred Kristom v južnej Mezopotámii) rozdrvením červenej skaly na prášok, ktorý sa nanášal na pery, aby získali odtieň červenej. Iní pripi[1]sujú objav staroegyptským elitám, keď zmiešali rozdrvený hmyz červených odtieňov do žiarivej pasty z červených voskov pre Kleopatru. To je tá vzdialená história, ktorá nemusí byť pre vás až taká zaujímavá. Zaujímavejšie je, že červená mala vždy mnoho významov. V závislosti od umiestnenia na perách (mohla to byť aj len bodka v strede) a storočia toto vizuálne znamenie signalizovalo koketné zvádzanie, vyhlásenie o sociálnom stave alebo prejavenie bohatstva či náznak blízkosti, dôvery a spolupatričnosti k niekomu.

V roku 1912, keď americké ženy pochodovali za rovnaké práva (vrátane volebného práva), práve sufražetky (príslušníčky emancipačného militantného hnutia za zrovnoprávnenie žien, ktoré vzniklo okolo roku 1900) nosili červený rúž, aby upozornili na seba a rovnoprávnosť. Červené ústa sa v tom čase považovali za známku nezávislej, emancipovanej ženy, čo bolo vlastne ekvivalentom škandalóznej osoby.

image

Červený rúž vyvoláva u mužov zmiešané pocity.

dreamstime

Hej, byť nezávislou sa vždy naprieč historickými obdobiami považovalo za škandalózne. Vedúce predstaviteľky bojovníčok za ženské politické práva milovali červený rúž pre jeho schopnosť zastrašiť mužov a demonštrantky prijali výraznú farbu ako znak vzdoru. Dokonca zakladateľka značky Elizabeth Arden rozdala v tom čase bezplatne tyčinky jasnočerveného rúžu ženám pozdĺž Piatej avenue v New Yorku a červený rúž sa tak stal symbolom oslobodenia a povstania žien. Ženy aplikovali červenú farbu na ústa na verejnosti, aby šokovali mužov a vyhlásili svoju nezávislosť od tých sociálnych vrstiev, ktoré ich obmedzovali.

Napríklad v čile v roku 2019 sa takmer 10 000 žien zúčastnilo na pochode v uliciach s očami zaviazanými čiernou šatkou a s výraznými červenými perami, aby odsúdili sexuál ne násilie v krajine.

Páči sa mužom alebo nie?

Je zaujímavé, že tento jednoduchý kozmetický produkt sa používal aj ako feministická taktika na „terorizovanie“ mužov. Adolf Hitler vraj nen]videl červený rúž, takže v spojeneckých krajinách sa stala červená na ústach znakom vlastenectva a vyhlásenia proti fašizmu. Odhliadnuc od druhej svetovej vojny, táto výrazne ženská farba udelila ženám tajomnú auru moci, ktorá dlho niektorým pripadala ako desivá, morálne pochybná a veľmi zastrašujúca. Mimochodom, zaregistrovali ste, koľko mužov červené pery nemá rado a spája ich so ženami pochybnej povesti? A je to tak veru ešte aj dnes, v tomto storočí... A stále, aj v tomto storočí, je červený rúž viditeľný aj ako politický prejav, status či vyhlásenie.

image

Červený rúž vyvoláva u mužov zmiešané pocity.

dreamstime

Jedno je teda isté 

Červený rúž je elegantný, lichotivý, ale tiež odvážny, vzdorný, slobodomyseľný, nepopierateľne ženský a predovšetkým vizuálne silný. Červená je totiž farba sily a vášne. Dosiaľ ste možno ani netušili, že aj váš mejkap môže byť zrkadlom toho, čomu veríte a čo chcete, aby ostatní o vás vedeli. Že ste nezávislá, slobodomyseľná, silná, sama sebe verná, ženská... Červená na ústach posilňuje postavenie žien, ich silu, krásu, či prosto len dobrý pocit. Musí vám však sedieť a vy sa v nej musíte isto a dobre cítiť. Musíte ju vedieť nosiť tak ako vysoké podpätky... Tak, ako to vedeli Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida či v súčasnosti Lady Gaga.

Malé zopakovanie 

Ak máte svetlú pleť s podtónom do modra – pôjdu vám chladné odtiene červenej. Ak máte olivovú pleť či odtiene do žlta, siahnite po teplých tónoch, ľahko do oranžova či tehlova.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 14:47