Elegantné šaty sa hodia na rôzne príležitosti.dreamstime
StoryEditor

Vyznáte sa v pojmoch, ktoré určujú dress code? Vďaka týmto radám nehrozí žiadne faux pas

07.02.2023, 15:00
Krása a móda

Prišla vám pozvánka na významnú udalosť no okrem dátumu či miesta konania sú v nej aj záhadné pojmy, ktoré vám nič nehovoria? Ak je v pozvánke uvedený dress code, treba ho jednoznačne rešpektovať, inak môžete usporiadateľa či hostiteľa svojou ignoranciou uraziť a v niektorých prípadoch dokonca vyrobiť neželané faux pas.

Coctail

Pojem coctail sa môže vyskytovať v pozvánkach úplne najčastejšie. Takúto požiadavku dress codu môžete mať na oficiálnych podujatiach, ale pokojne ju na vás môžu mať aj vaši priatelia či známi, ktorí poriadajú oslavu či svadbu. V zásade v tomto prípade nemáte takmer žiadne limity. Mali by to byť samozrejme šaty, ktoré sa hodia na spoločenskú udalosť. Stačí, ak budú ušité z kvalitného materiálu a ich prevedenia bude viac menej elegantné. Nemali by to však byť žiadne mini šaty a ich dĺžka by mala siahať aspoň po kolená. Čiernou či béžovou nič nepokazíte, no krokom vedľa nebudú ani farebné šaty.s

Business casual

Niektoré spoločnosti si vyžadujú dodržiavanie dress codu – business casual aj v pracovnom prostredí. Nemusíte sa však obávať, že by ste od teraz museli nosiť len puzdrové šaty. Aj v tomto prípade budete mať pomerne voľnú ruku a to aj v prípade, že je tento dress code vyžadovaný na spoločenskej akcii. V práci si pokojne dajte džínsy, nie však roztrhané a radšej voľte tmavšie farby. Ak k nim doplníte košeľu či sako, bude všetko v najväčšom poriadku. Na spoločenské udalosti si zaobstarajte ležérne šaty, ale prešľapom nebudú ani nohavice, ktoré vám dobre sadnú v kombinácii s topom, košeľou, prípadne blúzkou. Nemali by ste na sebe mať nič vyzývavé ani nič, čo viac odhaľuje než zahaľuje. Na to budú určite iné príležitosti.

Semi formal

Aj napriek tomu, že názov môže znieť tak trošku záhadne, nemáte sa čoho obávať. Ale, má to svoje ale. Nie je totiž semi formal a ako semi formal. Druh oblečenia, ktorý zvolíte totiž podlieha aj času konania samotnej udalosti. Ak sa chystáte na nejakú prezentáciu či inú udalosť, ktorá má byť v doobedňajších hodinách, pokojne zvoľte outfit, ktorý zodpovedá business casual dress codu. Po osemnástej hodine však už musíte zvoliť niečo elegantnejšie a siahnuť po kokteilových šatách. Tak či onak, jedno pravidlo platí tak pre doobedie ako večer a to pre topánky, ktoré by mali mať uzavretú špičku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 20:29