Trendy sú jedna vec, ale lichotivé topánky vec druhá.Dreamstime
StoryEditor

Zistite, ako nakupovať topánky: Dokonalé nohy budete mať nielen v lodičkách

14.06.2023, 15:00
Krása a móda

Trendy sú jedna vec, ale lichotivé topánky vec druhá. Výber obuvi by jednoznačne nemal stáť len na tom, čo sa nosí. Naučte sa zlaté pravidlá pre dokonalé nohy, vďaka ktorým raz a navždy budete siahať po topánkach, ktoré vám ich zaručia.

Nielen ihličky

Je úplne jasné, že podpätky nohy krásne predĺžia, ale otázka je, aký typ sa hodí práve vám. Nie je pravda, že tenké ihličky urobia každej žene službu. Ak máte napríklad silné lýtka, tenký podpätok by bol v takom kontraste s vašimi proporciami, že by ešte viac upozornil na mohutné nohy. Čím hrubšie máte teda lýtka, tým hrubší by mal byť aj podpätok. Platí to najmä pri výbere lodičiek.  

Náš tip: Pri vysokých topánkach nezabúdajte na to, že podpätok by mal mať rovnaký odtieň ako samotné topánky. V opačnom prípade len zdôrazní disproporcie. 

Telové farby

Tento trik možno poznáte. Viete, prečo sa stali nude lodičky takým veľkým hitom. Telové odtiene totiž dokážu vyrobiť z každých nôh ukážkové! Základom je voliť tón skutočne podobný našej pleti, kedy noha s topánkou splýva a nič nie je pre oko rušivé.

Ide to aj bez podpätkov

Zoštíhľujúci a predlžujúci efekt funguje aj pri topánkach bez podpätkov! Krásne nohy dokáže vyčarovať aj plochá obuv, najmä ak má špicatú špičku. Splníte tým kritérium pohodlia, ale aj estetiky. Ostré špičky sú totiž skvelý spôsob, ako predĺžiť celkovú siluetu. Naopak, hranaté špičky topánok opticky uberajú na efekte dlhých nôh a upozorňujú na každú nedokonalosť.

Náš tip: Ďalším fígľom, ako si predĺžiť nohy, sú topánky s otvorenou špičkou. Takáto drobnosť dokáže na pohľad pridať niekoľko centimetrov do výšky a ubrať ich zo šírky. Platí to bez ohľadu na to, či ide o plochú obuv alebo topánky na podpätku.

Hrubé podrážky

Už niekoľko sezón sú trendy topánky s výrazne profilovanou podrážkou. Nízkym ženám môžu pridať reálne aj opticky pár centimetrov naviac. Na pozore by sa však mali mať dámy s veľkými chodidlami. Keďže tento typ podrážky je masívny, na pohľad zväčšuje nohy, čo v prípade topánok s číslom 40 či viac môže pôsobiť až komicky. Vzdávať sa ich však nemusíte, stačí, ak siahnete po jednofarebných modeloch, ktoré majú podrážku tón v tóne so zvyškom obuvi.

Zamerané na členky

Je málo žien, ktoré si môžu dovoliť obuv siahajúcu po členky. Je to nešťastné miesto, v ktorom keď sa láme topánka, nohy sa skracujú a pridáva im to aj na šírke. Pre takéto modely sú ideálne vysoké ženy so štíhlymi nohami, ale ak k nim nepatríte, nie je všetko stratené. Prvá možnosť je nekombinovať členkové topánky k sukniam a šortkám, ale len k nohaviciam a džínsom. Ak si predsa len chcete dať sukňu či šaty, voľte mini. Najhoršia je trojštvrtinová dĺžka oblečenia v kombinácii s topánkami siahajúcimi po členky. Do tretice si môžete členkové topánky obuť, ak si ich vyberiete vo farbe pančúch. V takom prípade sa noha opticky zjednotí a strih nenapácha škody. 

Čižmy nad kolená

Jeseň a zima ponúkajú ďalšie riešenie pre nohy ako supermodelka, a to v podobe čižiem nad kolená. Ak si vyberiete tmavé neutrálne farby, tie navyše opticky zoštíhlia celú postavu. Zamerať sa môžete na taký detail ako je zips. Ak bude umiestnený na zadnej časti lýtok, alebo dokonca farebne odlíšený, zvislá línia dokáže pri celkovom dojme urobiť veľký rozdiel

5 tipov pri nákupe topánok

  1. Veľkosť chodidla sa počas dňa môže meniť. Ráno nebývajú nohy opuchnuté, ale poobede môžu byť. Práve preto je na nákup topánok najideálnejší čas po pracovnej dobe. Vyberiete si tak model, ktorý vás istotne nebude tlačiť.
  2. Hoci sú pančuchové ponožky pri skúšaní najrozšírenejšie, topánku by ste mali probovať na klasickej ponožke. Opäť sa tým vyhnete neskorším problémom s otlakmi.
  3. Skúšajte zásadne obe topánky. Veľkosť chodidiel sa totiž môže líšiť.
  4. Pri kúpe topánok nejde len o dĺžku, ale aj o šírku strihu, aby ostal dostatočný priestor pre prsty. U dospelých by to mal byť aspoň centimeter rezervy, najmä v oblasti okolo malíčka a kĺbov. Ak cítite švy topánky, nie je to v poriadku.
  5. Topánky si vždy zapnite alebo zašnurujte, postavte sa a prejdite sa v nich, aby ste mali istotu, že vám naozaj sedia.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:10