Vyrážka na tvári sa objaví práve vo chvíli, keď je to najmenej vhodné.Dreamstime
StoryEditor

Akné netrápi len pubertiakov: Ako sa starať o zrelú pleť s nepríjemnými vyrážkami?

26.05.2023, 09:36
Krása a móda

Určite to poznáte. Vyrážka na tvári sa objaví práve vo chvíli, keď je to najmenej vhodné. Je to ako tvrdenie vystrihnuté z Murphyho zákonov. Ak chcete zvládnuť akné, pomôže len poctivá starostlivosť o pleť a zopár dobrých spojencov, ktorí prípadné škody zakamuflujú. Poradíme vám, čo pomôže.

Je možné zabrániť nedokonalostiam pleti a vráskam a redukovať ich súčasne? Koža so sklonom k akné je obvykle mastná pleť, pre ktorú je typická nadmerná tvorba kožného mazu. Dobrou správou pre ľudí s mastnou pleťou je to, že kožný maz má tendenciu udržiavať pleť hladkú a pružnú dlhšie, preto sú jemné linky a vrásky spočiatku menej viditeľné.

Prečo vzniká akné?

Na vzniku akné sa podieľa množstvo vnútorných a vonkajších faktorov. Medzi nimi aj hormonálna nerovnováha (pomer ženských a mužských hormónov) a zvýšená vnímavosť kože voči hormonálnym zmenám. Dôležitá je aj vrodená dispozícia na zvýšenú tvorbu mazu a rohovatenie v ústí folikulu. Na vznik a priebeh akné vplýva najmä psychika, stres či obavy môžu akné zhoršovať. Stav pleti môže zhoršiť aj nevhodne zvolená kozmetika či niektoré druhy potravín. Acne tarda (alebo „neskoré akné“) sa líši od klasického akné v puberte: má tendenciu k menšiemu množstvu čiernych bodiek, ale, naopak, vyrážky a zapálené lézie primárne v oblasti brady sú častejšie.

Jemné, ale dôkladné čistenie

Účinné čistenie je zásadným krokom pri redukcii a prevencii vyrážok a vrások. Zároveň pomáha pleti lepšie absorbovať účinné zložky obsiahnuté v prípravkoch určených pre starostlivosť o pleť. Pleť odporúčame čistiť dvakrát denne. Ráno odstránite prebytočný kožný maz a odumreté kožné bunky nahromadené počas noci, a večer pred spaním dôkladne odstránite nielen nečistoty nahromadené počas celého dňa, ale aj všetky stopy po mejkape a korektore. Tento proces umožní vašej pleti správnu obnovu a regeneráciu počas noci. Starnutím sa koža stáva citlivejšou. Jemné čistenie je preto mimoriadne dôležité. Snažte sa používať vlažnú vodu (príliš teplá voda môže pokožku namáhať) a vyberajte si čistiace prípravky bez konzervantov a parfumácie.

Ľahká, ale efektívna starostlivosť

Na osvieženie a upokojenie pleti ráno aj v priebehu dňa používajte 100-percentné kvetinové vody. Upokojujúce účinky má napríklad levanduľová, harmančeková či ružová voda. Uprednostňujte ľahké hydratačné prípravky a séra, ktoré ponúkajú výhody proti starnutiu pleti a je pri nich preukázané, že sú vhodné na pleť so sklonom k akné. V akom poradí by sa mali produkty starostlivosti o pleť používať? Platí všeobecná zásada, že prvý sa aplikuje ten s najväčším účinkom, čiže produkt na špeciálnu starostlivosť (sérum, očný krém), a až potom štandardný hydratačný krém alebo emulzia.

Ochrana pred slnečným žiarením v každom počasí

Ochrana pred slnkom je dôležitou súčasťou vašej pravidelnej rannej starostlivosti. Nadmerné vystavovanie pleti UVA a UVB lúčom ju môže vysušiť, a ak sú vyrážky vystavené nadmernému slnečnému žiareniu, môže to viesť k problémom s pigmentáciou. Je dôležité si uvedomiť, že liečba akné môže zapríčiniť, že problematická pleť bude na UV žiarenie ešte citlivejšia.

Každodenná rutina

Problematická pleť si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Namiesto produktov s obsahom alkoholu však voľte také, ktoré obsahujú čajovníkový olej, zinok alebo vitamín A. Tieto zložky regulujú tvorbu kožného mazu, pôsobia protizápalovo a urýchľujú hojenie. Dbajte na pravidelné čistenie pleťovou vodou či umývacím gélom. Aspoň raz do týždňa ju „vyčistite“ pomocou peelingu. Odstráni z nej odumreté kožné bunky, ktoré zbytočne upchávajú póry, a tým dochádza k zápalom a vzniku „čiernych bodiek“. Samozrejmosťou je hydratácia. Lokálne, priamo na vyrážku, tiež môžete použiť špeciálnu starostlivosť. Obsahuje vyššiu koncentráciu účinných látok, takže vyrážku dokáže „vyliečiť“ rýchlejšie. Do svojej pravidelnej starostlivosti zaraďte aj pleťovú masku, aspoň raz týždenne.

Ako ošetrovať pleť s akné, ktorá starne

Pri výbere vhodných produktov pre vašu pleť sa zamerajte na nasledujúce kritériá:

  • Vyhýbajte sa prípravkom, ktoré vysušujú pleť: vysúšanie pokožky v skutočnosti stimuluje produkciu kožného mazu, ktorý môže vyvolať vznik akné. Vysušená pokožka je náchylnejšia na predčasné prejavy starnutia. Príliš radikálne pleťové čistiace prípravky, chemické peelingy a niektoré lieky na akné môžu pleť vysušiť.
  • Vyhýbajte sa mastným hydratačným krémom a mastným anti-age krémom: mastné produkty môžu upchávať póry a tým zhoršovať akné. Zamerajte sa na produkty, ktoré sú nekomedogénne – to znamená, že boli špeciálne navrhnuté tak, aby neupchávali póry a nespôsobovali akné.

Pleťové oleje môžu pomôcť

Môže to vyzerať ako paradox, ale najhoršie, čo môžete robiť pri mastnej pleti, je odmasťovať ju. Neustálym odmasťovaním vytvárate vo vašej pokožke reflex, že sa snaží po odmastení vyrobiť čo najviac séba zasa späť a pleť premastiť. Teda čím viac odmasťujete, tým je pleť mastnejšia. Skúste to naopak, začnite pleti olej dávať a ona ho prestane vyrábať, len tak sa zbavíte toho „začarovaného kruhu“. Pre mastný typ pleti je dobré siahnuť po ľahkých olejoch, ktoré sa rýchlo vstrebávajú, teda oleje bohaté na omega 3 a 6 mastné kyseliny – konopný olej (expert na mastnú pleť), brusnicový olej, šípkový olej, olej z čiernej rasce, borákový olej, ľubovníkový olej, ľanový olej či pupalkový olej aj olej zo zeleného čajovníka (Tea Tree).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:15