Nielen o pleť, ale aj o vlasy sa pred spaním treba pravidelne starať.pexels
StoryEditor

Nočné nástrahy pre vlasy: Za jedinú noc môžete svojej korune krásy ublížiť, ani neviete ako

02.09.2022, 09:00
Krása a móda

Možno si poviete, že pri pokojnom a sladkom spánku nemôžete napáchať žiadne škody na vašej kráse, no mýlite sa. Vždy musíte myslieť na to, že akú starostlivosť pred nočným spánkom venujete svojej pleti, takú istú si zaslúži aj vaša hriva. Na toto si dajte pozor, inak svojim vlasom ublížite.

Vaše vlasy sú denne vystavované veľkému množstvu faktorov, či už vnútorných alebo vonkajších. Neustále sú v strese, musia totiž dennodenne odolávať všemožným prípravkom, vlasovým žehličkám, kulmám, fénom alebo farbám. Každý takýto zásah vašu hrivu oslabuje, kvôli čomu je náchylnejšia na poškodenie. Nielenže by ste sa o ne mali starať, citlivejšie ich česať a umývať si, no chrániť by ste ich mali aj počas spánku. Áno, akú starostlivosť pred nočným odpočinkom venujete svojej pleti, takú istú si zaslúži aj vaša hriva. Za jedinú noc totiž môžete svojim vlasom veľmi ublížiť a stačia vám na to obyčajné, no škodlivé návyky.

Spať s mokrou hlavou je peklo

Celý deň pracujete alebo beháte okolo detí či varenia. Keď sa konečne dostanete k starostlivosti o svoj zovňajšok, je neskoro večer. Rozhodnete sa preto umyť si vlasy, aby ste mali ráno pokoj. Síce to znie rozumne, no ak si vlasy nevyfénujete a idete spať s mokrou hlavou, vašej hrive tým len uškodíte. Mokré vlasy sú totiž extrémne krehké a prevaľovanie sa na vankúši ich môže polámať a rozštiepiť. Takisto sa vám už určite stalo, že ste po prebudení mali hlavu stále vlhkú. V takomto prípade je riziko zaparenia pokožky hlavy vyššie a hrozí aj vznik lupín. Ak sa v budúcnosti rozhodnete umývať vlasy večer, radšej si to dobre premyslite. Oveľa lepšie bude, ak si vlasy zmyjete ráno či na popoludnie, kedy majú čas preschnúť.

image

Nikdy nechoďte spať s mokrou hlavou či copom.

pexels

Na noc len s rozpustenými vlasmi

Nosíte vrkoč, cop alebo drdol? Áno, na jednej strane sú to najpohodlnejšie účesy, vďaka ktorým vám vlasy nepadajú do tváre či do jedla, no na druhej nie sú pre vašu hrivu zdravé. Na denné nosenie sú síce skvelé, ale do postele jednoducho nepatria. Vždy pred spaním by ste si ich mali rozčesať a nechať rozpustené, inak by sa v nátlaku gumičky rozstrapatili a polámali. Ak máte príliš dlhé vlasy a potrebujete ich na noc trochu skrotiť, zapleťte si ich do voľného francúzskeho vrkoča, ktorý na konci zviažte látkovou gumičkou. Snažte sa však vydržať a radšej ich noste čo najviac rozpustené.

Zabudnite na bavlnu

Klasická bavlnená posteľná bielizeň je prírodná a príjemná. Keďže na nej spali už vaši starí rodičia, málokto by uveril tomu, že tento typ obliečok vlasom vadí. Bavlna ma totiž drsnejší povrch, ktorý spôsobuje strapatenie, zamotávanie, vypadávanie vlasov a štiepenie končekov. Ak máte podobný vlasový problém, rozhodne by ste mali začať uvažovať o zmene posteľnej bielizne. Najideálnejšie sú hodvábne obliečky, ktoré majú hladký povrch a vlasy po ňom dokážu ľahko kĺzať.

Češeš, češem, češeme

Kefujete si vlasy večer? Väčšine žien príde táto rutina zbytočná, pretože sa vlasy v posteli aj tak všelijako poprehadzujú a rozstrapatia. Večerné česanie však má svoj význam. Nielenže z vlasov strasiete všetok prach a nahromadenú špinu, ale vďaka kefovaniu bude tak ranná úprava účesu omnoho jednoduchšia a kratšia.

Aj vlasy potrebujú nabrať silu

O svoju pleť sa pred spaním pravidelne staráte. Nanesiete peeling alebo masku, natriete ošetrujúci krém, no na vlasy zabúdate. Robíte veľkú chybu. Veď predsa aj koruna krásy potrebuje cez noc nabrať sily a pomôcť jej v tom môžu napríklad vlasové oleje, ktoré dodajú užitočné živiny a podporia lesk. K najlepším olejom, ktoré vlasy zmäkčia, zvláčnia a obnovia, nepochybne patrí kokosový, sezamový, olivový, jojobový či agánový olej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:11