Pozor na tieto chyby pri domácom farbení vlasov.Unsplash
StoryEditor

Zničené vlasy a všade samé fľaky: Tieto chyby robí pri domácom farbení takmer každá z nás

08.03.2022, 08:00
Krása a móda
Nie každá má chuť tráviť čas a míňať peniaze u kaderníčky, a preto si mnohé ženy farbia vlasy aj samy doma. Lenže stačí trocha nepozornosti či nevhodného zaobchádzania a môžete si hrivu zničiť. Aby ste svojej korune krásy neublížili, vyvarujte sa týmto najčastejším chybám pri farbení.

Aby ste boli s výsledkom spokojné, nemôžete urobiť chybu hneď na začiatku. Základom je dobrý výber farby. Ten nerobte podľa obrázku a predstavy, ako by ste chceli vyzerať. Výsledok určite nedopadne tak, ako by ste si želali. To však nie je jediná nástraha domáceho farbenia vlasov.  

Z čiernej na blond? To určite nie

Nie je farba ako farba a produkty, ktoré nájdete v drogériách môžu inak sadnúť na šedivé vlasy, alebo naopak, váš výber nemusí byť vôbec vhodný pre zosvetlenie, ako ste pôvodne zamýšľali. Predovšetkým by ste sa mali vyvarovať experimentom a náročným zmenám, ako napríklad z čiernej farby na blond. To nechajte na profesionálov. Zvoľte si farbu, ktorá je vhodná pre vašu dĺžku a hustotu vlasov a nesnažte sa na nej šetriť. Lacnejšie varianty farieb na vlasy by mohli obsahovať agresívne chemikálie, ktoré vašej korune krásy len ublížia. Myslite aj na správny odtieň, ktorý sa najviac približuje vašej farbe vlasov a je maximálne o dva tóny svetlejší alebo tmavší.

Umývate si vlasy pred farbením?

Spôsob, akým sa o svoje vlasy staráte pred farbením, je veľmi dôležitý. Nikdy by ste si ich totiž nemali umývať najmenej 24 hodín pred nanášaním farby, aby pokožka stihla obnoviť svoj ochranný film, ktorý ju chráni pred dehydratáciou a podráždením. Nemali by ste používať ani prípravky ako suchý šampón, lak na vlasy, rôzne gély, masky či spreje. Ak ste blond, pred farbením nepoužívajte minimálne jeden týždeň zosvetľujúci šampón, pretože aj to môže ovplyvniť výsledok.

Miešanie farby a pomôcky

Dôležité je, aby ste si pred farbením prečítali návod, ktorý výrobcovia nepísali len tak, pre nič za nič. Nesprávne dávkovanie či zlý pomer môžu spôsobiť nežiadúci efekt alebo podráždenie pokožky. Mali by ste byť presné a držať sa stanovených inštrukcií. Nezanedbávajte ani výber pomôcok. Farby na vlasy by ste nikdy nemali miešať v kovovej miske, ktorá môže výsledok znehodnotiť. Môžete použiť napríklad čistú plastovú, porcelánovú či sklenenú misku.

Zlými pohybmi si zaručíte fľakatú hrivu

Mali by ste dbať aj na správne pohyby štetca, pretože ak to budete robiť nesprávne, môžete vo výsledku čakať fľakatú hrivu. Vlasy by ste si mali farbiť systematicky, po jednotlivých pramienkoch, a to od čela až dozadu. Nikdy nie opačným smerom! Takisto musíte rozlišovať, či sa chystáte farbiť prirodzené, alebo už farbené vlasy, prípadne šediny, pretože postup sa pri každom type líši. Ak ste sa rozhodli farbiť šediny, nemusíte farbiť celú dĺžku vlasov, ale len odrastené miesta. Toto je jedna zo základných chýb, ktoré ženy robia, pretože nechcú vyhadzovať nepoužitú farbu, a tak si nafarbia celé vlasy. Neuvedomujete si však, že tým si vlasy len ničíte.

Doba pôsobenia je dôležitá

Ak je v návode napísaná doba pôsobenia 45 minút, mali by ste sa jej držať. Výrobcovia ju tam totiž dali na to, aby ste neprekračovali túto maximálnu dobu. Niektoré farby môžu byť veľmi agresívne, vďaka čomu dokážu vašim vlasom veľmi uškodiť. Najbežnejšia doba pôsobenia je 35 – 40 minút, pričom v prvých 15 minútach otvára amoniak vlasové šupiny, aby prenikol do farby. Medzi 15 – 30 minútami sa vlasy zosvetľujú či okysličujú a až medzi 35- 45 minútami je proces dokončený. Dbajte však aj na posledné minúty, kedy sa do vlasov dostávajú ošetrujúce a ochranné látky.

Dôkladné opláchnutie je základ

Áno, oplachovanie je základ, pri ktorom by ste sa nemali nikam ponáhľať. Mali by ste sa snažiť čo najdôkladnejšie zmývať farbu z vlasov až pokým nebudete vo vani vidieť len čistú vodu. Starostlivosť po oplachovaní je takisto dôležitá. Použite šampón a kondicionér, ktorý je určený na farbené vlasy. Do ďalšieho umývania by ste mali počkať minimálne 24 hodín, aby mali vlasy čas na absorbovanie farby. Ak si ich umyjete príliš skoro, farba stratí na sýtosti a rýchlejšie sa vyzmýva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:16