pinterest.com
StoryEditor

Tetovanie mužom pridáva na atraktivite. U žien je to naopak, tvrdí výskum

11.05.2017, 19:00
Krása a móda
Autor:
idnes.cz
Vytetované obrázky, ornamenty aj nápisy na koži sú stále populárnejšie medzi mužmi i ženami. Preto sa na nich zameral výskum britskej univerzity v Lancashire a sledoval, ako ovplyvňuje atraktivitu ľudí práve ozdobená koža alebo jazvy.

Psychologička Gayle Brewerová spolu so svojimi kolegami požiadala 287 účastníkov výskumu, aby v niekoľkých ohľadoch ohodnotili počítačovo vytvorené postavy. Niektoré mali tetovanie, ďalšie jazvy a niektoré fiktívne postavy zostali s nepoškvrnenou kožou.

Vo výskume tetovanie mužom na atraktivite pridávalo, ženám výrazné obrázky na koži na atraktivite naopak uberali. Mužské tetovanie evokovalo v ľuďoch povahu väčších dobrodruhov a milovníkov adrenalínu vrátane schopnosti mať väčšie množstvo sexuálnych partnerov. Celkovo sa potetovaní muži javili ako dominantnejší.

Tetovanie je pre telo nebezpečné hneď v niekoľkých ohľadoch: prináša riziko alergickej reakcie, bakteriálne infekcie a hrozí pri ňom nákaza chorobami prenášanými krvou. Jeho zhotovenie navyše na niektorých miestach poriadne bolí. A to všetko sa asi prejavilo v tom, že ženskému publiku sa zdali subjekty s tetovaním okrem iného aj zdravšie. U mužov tomu však bolo opačne - dievčatá s čistou kožou na nich pôsobili zdravším dojmom.

"Schopnosť nechať si urobiť a udržať tetovanie bez vážnych reakcií môže byť závislé na fyzickej kondícii a odolnej imunite, prítomnosť tetovania funguje ako signál fyzickej kvality," vysvetľuje psychologička Brewerová, ktorá sa dlhodobo zameriava na nevedomé podnety, ktoré ovplyvňujú našu sexualitu.

A dodáva, že podobne ako s tetovaním je to aj s hodnotením jaziev - zatiaľ čo pre ženy sú jazvy na mužskom tele sexi, jazvy na ženskom tele bohužiaľ na mužov rovnaký efekt nemajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:05