shutterstock
StoryEditor

Mastia sa vám rýchlo vlasy? Vyvarujte sa týmto veciam a výsledok sa dostaví takmer hneď

28.07.2021, 18:00
Krása a móda
Pôsobia zanedbane a neupravene, preto nie sú práve tým, čo by nám pridávalo na kráse. A čím častejšie si ich umývame, tým viac sa nám paradoxne aj mastia.

Poraďte sa s kaderníkom
K nadmernému masteniu vlasov napokon dochádza aj pri používaní prípravkov, ktoré nie sú pre mastné vlasy vhodné. Zaviniť to môže aj používanie neprimeraného množstva vlasovej kozmetiky Alebo zlé vymývanie určitého prípravku z vlasov.

"Rozhodne by som odporučil kupovať prípravky starajúce sa o vlasy priamo v kaderníckych salónoch, pretože práve kaderník pozná vhodnú kombináciu produktov a ich použitie," radí Josef Voborník z vlasového štúdia.
Všeobecne by sme mali vyberať z prípravkov určených špeciálne pre mastné vlasy. Najlepšie sú potom také, ktoré obsahujú zložky upokojujúce pokožku hlavy a regulujúce tvorbu kožného mazu. Skvelé sú šampóny doplnené o prírodný extrakt morských rias a tiež o bylinky, ako sú žihľava, praslička, rozmarín, podbeľ, šalvia alebo harmanček.
Podľa dermatologičky Kataríny Trieskovej z sa v starostlivosti o mastné vlasy môžu osvedčiť vlasové vody určené špeciálne pre mastné vlasy: "Skúste ich aplikovať priamo do pokožky hlavy a následne aj do vlasov v dňoch, kedy si vlasy neumývate. Žihľavovú alebo napríklad brezovú vodu vtierajte vatovým tampónom alebo gázou najskôr priamo do kože a následne aj do vlasov. Nakoniec vlasy premasírujte mäkkým uterákom. "

V neposlednom rade sa na mastné vlasy oplatí skúsiť napríklad odvar z medovky alebo im čas od času dopriať starostlivosť v podobe ílovej masky. "Liečivý íl absorbuje a viaže na seba veľké množstvo mastných látok, preto je v boji s mastnými vlasmi priamo ideálnym pomocníkom," tvrdí dermatologička Petra Trojanová. Liečivý íl podľa nej zakúpite vo vybraných lekárňach a obchodoch špecializovaných na zdravý životný štýl a prírodnú kozmetiku.

Pozor na sladké a tučné jedlá
Na mastenie vlasov má nakoniec vplyv aj nevhodná strava. "Ak konzumujete často sladkosti obsahujúce vysoký podiel bieleho cukru a tučné jedlá z fast-foodov, prejaví sa to okrem iného aj na vlasoch - začnú sa vám oveľa viac mastiť," varuje kaderník Josef Voborník. Podľa neho by ste si mali práve aj kvôli vlasom viac strážiť každodenný príjem tekutín - piť ideálne čistú vodu a ovocné čaje.

Z jedla pamätajte na dostatok zeleniny aj ovocia a do jedálnička zaraďte tiež ovsené vločky a mandle. "Výborná je napríklad ovsená kaša s mandľami a slnečnicovými semienkami. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B a zinku pôsobí ako skvelá prevencia proti zvýšenej mazivosti vlasov, "pridáva svoj tip na raňajky prospešné vlasom kaderník.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 21:34