Pri lyžovaní nezabúdajte na starostlivosť o vašu pleť.EnvatoElements
StoryEditor

Plánujete si túto zimu odskočiť na lyže? Nezabúdajte dopriať vašej pleti potrebnú starostlivosť

07.02.2022, 16:00
Krása a móda
Vietor, chlad a mráz – počasie na horách si vyžaduje oveľa komplexnejšiu starostlivosť o vašu pleť. Vrátane teplej bundy a kompletnej lyžiarskej výstroje si tak pribaľte aj produkty pre zdvojnásobenie ochrany pokožky.

Pri lyžovaní síce zrelaxuje telo, no vaša pokožka je vystavená extrémnym podmienkam, akými sú mrazivé teploty, drsný vietor a silné slnko. Častokrát ostáva nadmerne suchá, matná a poškodená, a to všetko za menej ako týždeň. Prečítajte si, čo by vám nemalo chýbať v kufri počas vysnívanej zimnej dovolenky.

Chráňte sa pred slnkom

Podľa odborníčky na starostlivosť o pleť Susanne Kaufmann, problém nastáva už vtedy, keď teploty klesnú pod 8 °C.

„Prirodzená ochranná bariéra pokožky je narušená a tá sa stáva tenšou. Pri mínusových teplotách sú zasa mazové žľazy nadmerne využívané, prekrvenie pokožky sa tak zhoršuje - predovšetkým na nose, ušiach, rukách a nohách. Protivietor pri lyžovaní tento efekt zosilňuje a koža má tendenciu popraskať. To všetko znamená, že kožná bariéra sa stáva tenšou a pokožka sa obnovuje oveľa pomalšie. Dobrou správou však je, že ide iba o krátkodobý stav.“

Ochranný faktor SPF je preto dôležitý nielen počas pobytu pri mori. S každým zvýšením nadmorskej výšky stúpa miera UV žiarenia o 10-12% (podľa WHO – Svetovej zdravotníckej organizácie), pričom i samotný čerstvý sneh dokáže odraziť až 80% tohto žiarenia.

Preto pred nanesením krému s SPF faktorom použite ochranné antioxidačné sérum. Pomôže vám vyhnúť sa nežiaducim zápalom a ochrániť pokožku pred predčasným starnutím, ktoré je spôsobené voľnými radikálmi. Majte vždy po ruke hydratačný krém s minimálnym faktorom 30, ktorý aplikujte kedykoľvek počas dňa – v ideálnom prípade každé dve hodiny.

Uškodiť vám môže aj vietor

Keď fúka silný vietor, aj teplota vzduchu sa nám zdá automaticky nižšia. Navyše dochádza k odparovaniu vlhkosti, takže pleť môže byť veľmi rýchlo suchá, popraskaná a šupinatá. Nenechajte nič na náhodu a vyhľadajte prípravky na báze oleja alebo tuku ako bambucké maslo a jojobový olej. Pri aplikácii nezabúdajte na krk a uši.

Après-ski („po lyžovaní“) 

Po dňoch strávených na zjazdovke pleť stráca svoju prirodzenú vlhkosť a zostáva citlivá, prípadne začervenaná. Vtedy neexistuje azda nič lákavejšie než predstava horúcej sprchy. S teplotou vody to však nepreháňajte, pretože ak je príliš horúca, prinesie vám opačný efekt, a to dehydratáciu či svrbenie pokožky. Namiesto toho sa zamerajte na obnovenie jej vlhkosti, o ktorú prišla v dôsledku pôsobenia studeného vzduchu. V tomto bode na scénu nastupuje kyselina hyalurónová, pleťové masky (najmä pred spaním) a produkty s vitamínom B3, ako napríklad niacínamid vhodný na obnovenie odolnosti zmiešanej až mastnej pleti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:43