Zdravé zuby vyčaria krásny úsmev.
StoryEditor

Niektoré každodenné návyky škodia vášmu chrupu. Prezradíme vám, ako si udržať zdravé a pekné zuby

25.02.2023, 13:00
Krása a móda

Mali by ste vedieť, že zdravé zuby si vyžadujú celoživotnú starostlivosť. Je dôležité, aby ste sa o ne starali a predchádzali tak rôznym problémom. Či už si nečistíte zuby pravidelne či správne, alebo prijímate potraviny, ktoré im zdraviu škodia. Pozrite sa, ktorým každodenným návykom by ste sa mali vyhnúť.

Pozor na kašovité jedlá

Čo sa týka zdravia zubov, častým problémom býva prijímanie len hotových jedál. Dôležité je, aby ste občas jedli aj čerstvé a chrumkavé produkty, ako napríklad ovocie a zelenina, ktoré nie len že obsahujú zdravú vlákninu, ale ťažším prežúvaním napomáhajú k zdraviu vašich zubov. Ak sa začnete vyhýbať príliš kašovitým jedlám a prestanete si všetko krájať na menšie kúsky, začnete pracovať viac s čeľusťami, čím zachránite vaše zuby od nežiadúcich kazov. Taktiež by ste si mali dať pozor na čerstvé ovocné šťavy a smoothies, pretože sa pri ich odšťavovaní uvoľňuje cukor. Po uvoľnení môžu tieto cukry poškodiť vaše zuby, a preto je najlepšie ich konzumovať počas jedla.

Najznámejšie dôvody nezdravého chrupu

K najznámejším a najzávažnejším dôvodom nezdravých zubov je alkohol a fajčenie. Okrem toho, že zafarbuje vaše zuby do žlta a spôsobuje zápach z úst, fajčenie zvyšuje riziko ochorenia ďasien či spôsobuje iné závažné problémy. Alkohol je na tom takmer rovnako, pretože dokáže narušiť povrch zubnej skloviny a spája sa so zvýšeným rizikom rakoviny úst. Dokonca niektorí odborníci tvrdia, že kombináciou fajčenia a pitia alkoholu sa riziko rakoviny u človeka zvyšuje až o 30% naproti tým, ktorí nepijú a nefajčia. Taktiež by ste si mali dať pozor na niektoré jedlá a nápoje, ktoré zafarbujú zuby. Patrí sem napríklad víno, čaj alebo káva, ktoré by ste mali čo najviac obmedziť, aby ste predišli nežiadúcemu zafarbeniu.

Nezanedbávajte návštevu lekára

V neposlednom rade by ste mali dbať o pravidelné navštevovanie zubného lekára. Najčastejšie sa odporúča minimálne dvakrát do roka. Vaše každodenné návyky sú rozhodujúce pre vaše celkové zdravie ústnej dutiny. Napriek tomu by mali aj tí, ktorí sa o svoje zuby starajú príkladne, navštevovať lekára pravidelne. Zubár môže nie len odstrániť kameň, ale nájsť kazy či rozoznať potenciálne problémy. Nezanedbávajte starostlivosť o vaše zuby a pristupujte k nim ako k nástroju, vďaka ktorému môžete prijímať jedlo či nápoje, ktoré vám prinášajú radosť.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:10