shutterstock.com
StoryEditor

Profesionálka vám poradí, ako sa postarať o svoju pleť po lete

27.08.2020, 16:00
Krása a móda
Dobrá kozmetička vám dokáže s pleťou spraviť zázraky. Alebo poradiť, ako sa o ňu správne starať. Opýtali sme sa preto jednej z nich, aby ste už teraz vedeli, čo s pleťou robiť na jeseň.

Mária Šavlík, kozmetička a vizážistka zo salónu WM cosmetics
@cosmetics.wm

Čo je úplne najdôležitejším krokom k peknej pleti?
Základ pre krásnu, ale hlavne zdravo vyzerajúcu pleť je profesionálne čistenie počas celého roka. Ak nie je pleť dokonale čistá, ani najúžasnejší a najdrahší krém nemá také účinky, aké by mal mať, pretože neprenikne do hlbších vrstiev pokožky.

Ako by sme sa mali o svoju pleť starať po lete? Je niečo, na čo treba dbať v tomto období viac než inokedy?
Na hydratáciu pleti. Dôležitá je, samozrejme, po celý rok, tak navonok, ako aj zvnútra. Po lete o to intenzívnejšie, pretože sme si dopriali slniečka a vody oveľa viac ako v iných mesiacoch, treba jej dodať potrebnú hydratáciu aj v podobe veľmi účinných, ale hlavne aj príjemných kozmetických ošetrení. Možno zvoliť klasickú masáž tváre, krku a dekoltu s použitím olejových hydratačných sér. Masáž zvyšuje prietok krvi, spevňuje pleť a pomáha pri opuchoch. Tak isto sa dajú séra krásne zapracovať aj prístrojovým ošetrením, ktoré väčšina kozmetičiek ponúka aj vo svojom salóne, tzv. ultrazvukovým zažehľovaním, kde veľmi účinne séra prenikajú do hlbších vrstiev pokožky.

Existuje ošetrenie, ktoré nám predĺži opálenie?
Ošetrenie nie, môžeme si ho však predĺžiť prijímaním betakaroténu. Čo sa týka pokožky, pokojne môžete používať prípravky po opaľovaní s účinkom predĺženia opálenej pokožky, aj keď sa už neslníte. Svoj efekt v malej miere splnia.

Je vhodné ísť do kozmetického salóna ihneď, prípadne pár dní po návrate z dovolenky alebo by sme mali počkať, kým sa pleť „aklimatizuje“?
Návštevu kozmetického salóna a akékoľvek ošetrenie neodporúčam pri „čerstvo“ opálenej alebo veľmi opálenej pleti. S návštevou kozmetičky radšej chvíľu počkajte.

A čo v prípade, že nám zo slnka vznikli pigmentové škvrny? Vie ich kozmetička odstrániť alebo zmierniť?
Na tento problém sa v kozmetických salónoch využíva ošetrenie diamantová dermabrázia. Je to menej intenzívna procedúra, ale opakuje sa častejšie, aby dosiahla požadovaný efekt. Väčšinou je nutné opakovať ju raz do týždňa v intervaloch 6 – 8 týždňov. Intenzívnejšia forma je chemický peeling, ktorý vám dokáže spraviť aj kozmetička, ale opakovane, s nižšou koncentráciou kyselín. Na jedenkrát to môže urobiť iba dermatológ na klinike estetickej dermatológie.

Sú ošetrenia v kozmetických salónoch vhodné pre každého?
Ponúkaných ošetrení pleti je dnes veľmi veľa. Kozmetička by vám mala vždy odborne poradiť a posúdiť, čo je pre vašu pleť momentálne najvhodnejšie. Po lete by som však osobne všetkým ženám odporučila pleť dôkladne vyčistiť, zvoliť kyslíkovú terapiu alebo intenzívne pleť hydratovať kyselinou hyalurónovou, napríklad pomocou bezihlovej mezoterapie. Účinok zvýšite napríklad aj použitím denného krému so 100 % kyselinou hyalurónovou – kozmetičky tieto krémy v salónoch zväčša používajú a mali by vám aj poradiť, kde ho kúpite na domáce ošetrenie, rovnako ako to, ako ho správne používať. Krémy je dôležité nanášať na tvár, krk aj dekolt a každý týždeň si dopriať hydratačnú masku.

Vieme dať svoju pleť po lete „do poriadku“ aj doma?
V domácej starostlivosti by sme mali dbať na prečistenie pleti večer, ale aj ráno, a raz za čas si urobiť aj peeling. Poodstraňuje zrohovatené (odumreté) kožné bunky, pleť môže dýchať a lepšie prijímať živiny z použitých sér a krémov. Postačí vám kvalitné hydratačné sérum, ktoré by som odporúčala používať taktiež ráno a aj večer. Pleť jemne prečistite pleťovým mliekom alebo micelárnou vodou a sérum následne jemne vmasírujte – vklepkávajte pomocou prstov do pokožky, tváre, krku aj dekoltu. Aspoň 2-krát za týždeň použite pleťovú masku, vaša pleť sa krásne rozžiari, ale hlavne prijme potrebné živiny. Ak máte na tvári škvrny, viete ich zmierniť bieliacimi prípravkami, je však nutné používať ich dlhodobo. Určite by som však návštevu kozmetického salóna neodkladala, spojíte príjemne s užitočným. Stále tvrdím, že u nás kozmetičiek je to aj dobrá psychohygiena :-). A uvidíte, že sa vám vaša pleť časom poďakuje.

Je ešte niečo, čo v kozmetickom salóne môžeme absolvovať, aby sme sa lepšie pripravili na jeseň?
Počas striedania teplejších a chladnejších dní a potom po prechode do mrazivého počasia trpí naša pokožka najmä na rukách, kde je koža najtenšia. Odporúčam preto už od septembra chodiť na príjemné parafínové zábaly rúk, ktoré kozmetičky robia. Ide väčšinou o lacnejšie ošetrenie, ktoré však má perfektné účinky – zjemnenie a prekrvenie pokožky, čím zmierňuje suchosť a praskanie kože. Parafínový zábal nôh niektoré kozmetičky tiež ponúkajú.

​Domáci základ zdravej a krásnej pleti na jeseň:
1. Ráno vyčistite pleť podľa typu pleti – pleťovým mliekom (suchá pleť) alebo pleťovou vodou (mastná až zmiešaná pleť).
2. Naneste denný hydratačný krém (mladšia pleť) alebo výživný krém (zrelšia pleť).
3. V prípade, že nanášate aj mejkap, na jeseň voľte ešte BB alebo CC krém alebo ľahší tónovací krém či mejkap.
4. Počas dňa osviežujte pleť hydratačnou vodou v spreji.
5. Večer opäť poriadne vyčistite pleť – miňte čo najviac tampónov, kým nedosiahnete „čistý“ efekt.
6. Na noc je lepšie naniesť sérum namiesto krému – rýchlejšie sa vstrebe a pokožka môže viac dýchať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:15