pixabay.com
StoryEditor

Týchto sedem (zlo)zvykov nám spôsobuje tvorbu vrások!

17.08.2020, 15:00
Krása a móda
Za niektoré druhy vrások si môžeme my sami! Pýtate sa, ktoré to sú? Poďme si to rozobrať.

Naša koža pôsobí ako ochranný štít našich orgánov pred vonkajšími vplyvmi. Celých 11% kože zaberá naša tvár, kde je pokožka najcitlivejšia. Citlivosť kože ovplyvňuje jej hrúbka, ktorá je v oblasti očí, pier a uší najmenšia a vplyv okolia čím môže byť smog, stres, prach, slnečné žiarenie a mnoho iných ruchov. Nemôžme sa diviť, že sa časom na pokožke tvoria vrásky, keďže každodenne plní čestnú úlohu štítu.

Žmúrenie
Oči ako čiarky....presne tak vyzeráte, keď vám do tváre svieti silný slnečný lúč a vy sa pred ním snažíte ochrániť svoj zrak. Žmúrenie je vo veľa prípadoch aj znakom rozostreného videnia ( navštívte očného lekára, aby vám skontroloval dioptrie) alebo každodenného krčenia sa pri počítači v práci. Nepomáha ani to, že po príchode domov sa opäť zapozeráte do ďalšej obrazovky, ale k tomu sa dostaneme neskôr. Jedno je však isté – žmúrenie vašej pleti neprospieva. Zachráňte svoj zrak aj svoju mladistvú vizáž.

Pretieranie očí
Hovorí sa tomu aj „gesto ospalcov“. Pôsobí pomerne nevinne, ale zdanie klame. Pretieranie očných viečok a pokožky v okolí očí narúša tvorbu kolagénu. Nedostatok kolagénu sa prejavuje tomto prípade ako strata pružnosti viečok. Viečka začnú pôsobiť, akoby pokožka bola len ťažkou roletou. Čo však spôsobuje rovnakú ťažobu viečok je aj klasické líčenie v oblasti očí. Najväčšiu škodu vie napáchať očná linka, ktorá kožu naťahuje a vytvára na nej rôzne praskliny a ohyby.

„Čumenie“ do mobilu
Opakované skláňanie sa ku mobilnému telefónu namáha najmä krčné svaly a spôsobuje vrásky. Dlhodobým skláňaním sa k mobilu môže dôjsť až k vytvoreniu dvojitej brady, tým ako sa koža nazbiera a držíte ju zaseknutú v jednej pozícií vytvorí sa pod bradou tukové ložisko. Ak už to neviete ovládnuť, pozerajte sa do mobilu v úrovni tváre.

Žuvanie žuvačky
To čo je dobré pre zuby nemusí byť spravidla dobré pre pleť. Žuvačka vám síce vyčistí chrup aj dych, ale ak si ju doprajete príliš často, neurobí dobre vašej pleti. Opakované preťažovanie tvárového svalstva môže viesť ku vráskam okolo úst. Na žuvačky by si mali dať pozor najmä ženy, ktoré podstúpili kozmetický zákrok (napríklad botox). Pohyb, ktorý vykonávame pri žutí žuvačky môže poškodiť hladký vzhľad pleti alebo spôsobiť presun podkožných výplní.

Obchytkávanie tváre
Tlak rúk na pokožku tváre spôsobuje stratu kolagénu a okrem iného zanáša do našich pórov množstvo baktérii. Koža vďaka dotykom a narušeniu povolí a je náchylnejšia na poškodenia alebo mikro zápaly. Preto je vhodné dotýkať sa tváre len čistými rukami, aj to čo najmenej.

Pitie cez slamku
Zubári alebo zástancovia žiarivo bielej farby chrupu vám budú radiť, aby ste kávu pili cez slamku, pretože jedine tak nebudete vystavené možnému riziku sfarbenia chrupu. Dermatológovia však upozorňujú, že týmto štýlom pitia nápojov vám môžu na tvári ľahko vznikať nové vrásky. Pitie cez slamku a špúlenie pier vytvára okolo úst drobné praskliny, ktoré sa časom môžu prehlbovať. Z hľadiska mladistvej pleti je teda rozumnejšie piť nápoje klasicky.

Spánok na bruchu
Môže vám to znieť absurdne, ale aj spánok na bruchu ovplyvňuje tvorbu vrások. Táto pozícia je síce pohodlná ale z dermatologického hľadiska nevhodná. Tvár máte vytočenú do neprirodzenej pozície na vankúši a ako sa v noci pretáčate zo strany na stranu, tvoria sa vám na koži mikro praskliny, záhyby a vrásky. Navyše spaním na bruchu sa vám oveľa ťažšie vylučujú tekutiny, čo sa ráno prejaví opuchmi pod očami. Skúste zmeniť polohu a ľahnite si na chrbát, alebo aspoň na bok, budete zdravšie a aj krajšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:10