shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 14 "problémov" krásy, ktoré trápia každú z nás. Takto si s nimi poradíte

09.12.2019, 18:00
Krása a móda
Úzke pery, veľký nos, suchá pleť či akné? Na každý problém poznáme riešenie. Jedno rýchle SOS od vizážistky a druhé, dlhodobé, od dermatologičky.

Problém č. 1: Sivá, mdlá pleť bez jasu

Vizážistka: Pleť vieme rýchlo rozjasniť rozžiarujúcou podkladovou bázou, ktorú nanášame krúživými pohybmi, ktorými zároveň rozprúdime lymfu. Mejkap tiež volíme rozžiarujúci, so žltým podtónom. Ak chceme tvár rozžiariť ešte viac, volíme aj rúž a očné tiene s jemnými trblietkami so zlatistým podtónom.

Dermatologička: Ak je vaša pleť bez jasu a mdlá, určite jej chýba prekrvenie a hydratácia. Najlepšie je takúto pleť dôkladne prečistiť, odstrániť odumretú vrstvu epitelu a nechať ju napiť. Odporúčam kombináciu ošetrení ako je Oxygeneo+, Hydrafacial a Skinboostering Vitalinjektorom, čo je kombinácia výplňovej techniky s mezoterapiou. Výborná je aj plazma terapia (draculaterapia). Okrem ošetrení každej žene odporúčam pohyb na čerstvom vzduchu, možno parnú saunu a správnu životosprávu, najmä piť veľa vody a nefajčiť.

Problém č. 2: Kruhy pod očami

Vizážistka: Na výraznejšie kruhy pod očami je, samozrejme, najvhodnejší korektor s rozjasňujúcim efektom. Ak sú kruhy veľmi tmavé, prípadne fialové, zatieram ich oranžovou farbou z kamuflážnych korektorov, ktorú potom prekryjem mejkapom alebo klasickým korektorom.

Dermatologička: Kruhy pod očami sú často následkom stresu, ochorenia alebo únavy, takže sa treba venovať najmä odstráneniu týchto príčin. Ak je to geneticky podmienené, ak máme „vpády“ pod očami, vieme tieto chybičky krásy zjemniť výplňovými materiálmi (kyselinou hyalurónovou) alebo spevnením pokožky v tejto oblasti napríklad ošetrením Ultherapy, laserom, prípadne hladkými niťami.

circles under eyes shutterstock.com

Problém č. 3: Akné

Vizážistka: Pre rýchle, no dočasné riešenie problematickej pleti možno akné prekryť. Existujú bázy pod mejkap s liečivou zložkou, ktorá je pre túto pleť vhodná a neupcháva póry. Mejkap by mal byť krycí, ale zas nie príliš, aby pleť dokázala dýchať. Tento problém je určite vhodnejšie riešiť u dermatológa, ako ho zakrývať mejkapom, ktorý môže problém ešte zhoršiť.

Dermatologička: Akné je ochorenie kože, ktorého terapia je dlhodobý proces, ktorý zahŕňa pravidelnú prácu s kožou, počnúc konzultáciou u dermatológa pre stanovenie presnej diagnózy akné. Existujú rôzne druhy lokálnej a medikamentóznej terapie, ktorú je vhodné súčasne dopĺňať návštevou lekárskej kozmetiky a nemalú úlohu zohráva aj úprava stravy či odhalenie rôznych potravinových intolerancií.

Problém č. 4: Pigmentové škvrny

Vizážistka: Pigmentové škvrny je možné zjemniť bieliacimi sérami a ak ich chceme dobre prekryť, klasický korektor a mejkap väčšinou nepostačí – je treba siahnuť po kamuflážnom korektore.

Dermatologička: Po lete a slnení sa objavujú pigmentové škvrny najmä na tvári, dekolte a rukách. Ich odstraňovanie je vhodné na jeseň a v zime, čo sa dá pomocou kryoterapie, lasera alebo pulzného svetla (IPL) v kombinácii s peelingom a bieliacimi substanciami. Omnoho dôležitejšie však je predchádzať ich tvorbe. Už pred a počas slnečných dní si treba chrániť pleť pred priamym slnkom používaním opaľovacích krémov a krémov, ktoré sú určené špeciálne proti ich tvorbe.

pigment flak shutterstock.com

Problém č. 5: Cievky na nose, lícach alebo brade

Vizážistka: Cievky na nose schováme dobre krycím korektorom. Ak sa vám zdá, že cievka stále presvitá, skúste použiť jednu vrstvu korektora, prepudrovať a následne opäť naniesť korektor, ktorý takto lepšie priľne. Prípadne opäť kamuflážou – zelená farba prekrýva červené miesta na pleti. Existujú aj podkladové bázy zelenej farby, prípadne krémy konkrétne na začervenanie pleti.

Dermatologička: Na tento problém existuje jednoduché riešenie: cievny laser, ktorý zlepuje až spáli drobné, na povrchu viditeľné kapiláry. Ošetrenie je vhodné robiť len v zime. Ak sú cievky súčasťou ochorenia rosacea, je treba zájsť ku kožnému lekárovi, ktorý stanoví liečbu.

Problém č. 6: Nejednotný tón pleti

Vizážistka: Ideálne je použiť sérum na zjednotenie pleti, lebo aj také sú. Môžete použiť aj tú na rozžiarenie, tiež pomáha opticky pleť zjednotiť. Samozrejme, miesta na pleti, ktoré sa farebne odlišujú od ostatnej pleti, prekrývame korektorom a následne použijeme mejkap.

Dermatologička: Problémom môže byť nerovnomerné odstraňovanie odumretých vrstiev pokožky – tu je najlepšou formou terapie jemný peeling Oxygeneo+, mikrodermabrázia alebo silnejšie peelingy – AHA kyseliny, retinolový peeling, TCA peeling.

Problém č. 7: Vrásky na čele a okolo očí

Vizážistka: Proti genetike a času môžeme trošku bojovať vyplňujúcim sérom, ktoré vyplní vrásku, a následne aplikovať mejkap. Ak sú vrásky príliš hlboké, nie je vhodné používať veľa púdru, skôr jemnejší mejkap, ktorý pleť nevysušuje.

Dermatologička: Vrásky okolo očí a na čele sú zväčša mimické a na to je najlepší jediný spôsob – aplikácia botulotoxínu. Ide o jednoduché, rýchle, účinné ošetrenie. Až potom môžu zostať ešte vrásky, ktoré sú spôsobené zlou kvalitou pokožky (ochabnutie, starnutie, slnenie). Vtedy sa ošetrenie kombinuje s jemnou hydratáciou – s kyselinou hyalurónovou.

wrinkles lady shutterstock.com

Problém č. 8: Hrboľ na nose, asymetria

Vizážistka: Dôležité je na takéto miesta nepoukazovať. Pri kontúrovaní platí pravidlo, že to, čo chceme opticky vytiahnuť, by malo byť svetlejšie, a to, čo potlačiť, tmavšie. Pri dennom líčení je však treba dať pozor na intenzitu kontúrovacích produktov. Ak sú príliš tmavé, na veľký nos ešte viac upozornia.

Dermatologička: Malé korektúry nosa sa dajú robiť aj výplňovými materiálmi. Nie je to trvalé riešenie, ale je rýchle a bez operácie.

Problém č. 9: Úzke pery s nejasnými kontúrami, príp. asymetria pier

Vizážistka: Pri úzkych perách sa vyhnite tmavým chladným odtieňom, použite skôr teplejšie odtiene farieb: broskynovoružový, teplý odtieň červenej. Lesk tiež pomáha opticky pery zväčšiť. Ak máte asymetriu pier, pomôže vám kontúrovacia ceruzka. Ak chcete dodať perám plastickosť, naneste do ich stredu trošku rozjasňovača.

Dermatologička: Asi najčastejšia požiadavka všetkých vekových kategórií sú plné šťavnaté pery. Výplňovým materiálom je kyselina hyalurónová. Zákrok je rýchly a len mierne bolestivý, vydrží niekoľko mesiacov, podľa hustoty kyseliny.

Problém č. 10: Suché pery

Vizážistka: Prírodný a fungujúci spôsob hydratácie pier je naniesť na ne med a nechať ho pôsobiť. Prípadne existuje aj peeling určený na pery, ktorý však používajte len vtedy, ak nie sú pery príliš popraskané. Jednoduchý spôsob je aj jemne vyšúchať pery vlhkým uterákom a potom ich natrieť balzamom. Ak máte problém so suchými perami, vyhnite sa matným rúžom.

Dermatologička: Pery vieme hydratovať kyselinou hyaluróvovou, je o čosi jemnejšia, ako tá, ktorá sa používa na zväčšenie pier. Toto ošetrenie zvlhčí pery na niekoľko mesiacov a jemne ich našpúli.

Problém č. 11: Suchá pleť

Vizážistka: Pri suchej pleti je dôležité ju hydratovať správnym krémom, prípadne aj sérom. Mne sa veľmi osvedčili ampulky z vitamínom E z lekárne. Ak si na suchú pleť nanesiete hutný mejkap, suchosť aj prípadné šupinky ešte viac vyniknú, preto sú hydratácia, ako aj používanie hydratačného mejkapu naozaj veľmi dôležité.

Dermatologička: Suchú pleť treba dobre hydratovať krémami, sérami a, samozrejme, treba piť veľa vody.

hydrated skin shutterstock.com

Problém č. 12: Ochabnuté kontúry tváre

Vizážistka: Pri líčení ochabnutej tváre skôr vyberám svieže odtiene tieňov aj líčok a celkovo sa pleť snažím presvetliť a rozjasniť, keďže tmavé farby pútajú pozornosť na ochabnuté časti tváre. Čiže napríklad dymové líčenie očí takejto tvári ešte viac pridá na veku.

Dermatologička: Skvelou terapiou na ochabnuté kontúry je neinvazívny lifting prostredníctvom ULTHERAPY, ktorá dostala Aesthetic Award 2018 ako najlepšia terapia na spevnenie.

Problém č. 13: Ploché líca

Vizážistka: Líčkam môžeme opticky pridať na objeme tak, že tú časť, ktorú chceme, aby vystúpila, presvetlíme bledším mejkapom a potom ich ešte jemne prebehneme broskyňovou alebo ružovou lícenkou. Tam, kde chceme „akože“ vytvoriť lícnu kosť, aplikujeme tmavšiu farbu mejkapu a rozotrieme do stratena smerom k uchu.

Dermatologička: Objem do líc vieme pridať prostredníctvom vysoko účinnej kyseliny hyalurónovej, prípadne aktívneho výplňového materiálu na báze kalcia.

Problém č. 14: Široká tvár

Vizážistka: Širokú tvár vieme trošku tmavším korekčným mejkapom zúžiť po bokoch tváre, spánky, bočné strany čela. O odtieň tmavší mejkap a púder naneste na miesta, ktoré chcete opticky zúžiť. Pri tomto pomôže aj korekcia líčok podľa tvaru tváre. Ak je podlhovastá, líčka nanášame kolmo. Ak je tvár guľatá, tak lícnu kosť vytvarujeme do šikma. Pozor treba dať na prechody sánky a krku – zvyknem prepúdrovať aj krk a dekolt o jeden stupeň tmavším púdrom.

Dermatologička: Pri širšej tvári kontúrujeme obrysy tváre. Líčka sa dopĺňajú a dolná časť (čeľusť) sa zas opticky zužuje vytiahnutím brady a zmenšením žuvacieho svalu aplikáciou botulotoxínu. Je to však iba základná schéma, každý pacient vyžaduje osobnú konzultáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 14:29