pexels
StoryEditor

Doprajte si luxus pedikúry doma. Suchých a popraskaných chodidiel sa dokážete zbaviť aj sami

23.01.2022, 09:00
Krása a móda
Suchá, drsná a popraskaná koža na chodidlách je úplne bežná vec. Nohy majú totiž menej mazových žliaz a sú omnoho viac namáhané ako iné oblasti vášho tela. Je dôležité, aby ste vedeli, čo ich spôsobuje a ako im predísť. Taktiež vám prezradíme, ako sa tohto problému môžete zbaviť v pohodlí domova.

Každodenná starostlivosť je najdôležitejšia

Prvým krokom k vyriešeniu problému so suchými chodidlami je každodenné používanie krému či balzamu na päty. Najlepšie je, ak obsahuje zložky na zvlhčenie, zmäkčenie a odlupovanie odumretej kože. Snažte sa nájsť výrobky, ktoré majú v zložení kyselinu hyalurónovú, kyselinu mliečnu, jojobový olej, bambucké maslo, kokosový olej či petrolatum. Dôležité je, aby ste si balzam aplikovali na päty už ráno, zvýšite tak elasticitu pokožky predtým, ako začnete svoj deň. Natierať by ste si ich mali približne trikrát denne. Môže sa stať, že vám krém spôsobí nepríjemné štípanie alebo podráždenie, a preto je najlepšie, aby ste krém vyskúšali pre začiatok na malej časti päty.

Doprajte vašim chodidlám kúpeľ

Chodidlá by ste si mali namáčať minimálne raz za tri dni, a to v mierne teplej vode. Príliš horúca voda by mohla problém ešte zhoršiť. Do kúpeľa môžete pridať rôzne prísady, ako napríklad ovsené vločky, epsomskú soľ, citrónovú šťavu, mätový esenciálny olej či med. Namáčanie nôh pomáha upokojiť pokožku a zároveň zlepšuje krvný obeh, vďaka ktorému môžete v budúcnosti predísť tomuto problému. Ak trpíte chorobou atletickej nohy, skúste do kúpeľa pridať malé množstvo octu, ktorý chodidlá dezinfikuje a taktiež odstraňuje zápach.

Nezanedbávajte píling

Čo sa týka pílingu, nepatria sem len krémy, ktoré odstraňujú odumreté bunky, ale aj rôzne kefy, pemza, pilník či elektronické odstraňovače kože. Neviete, čo a kedy použiť? Po vymočení v mierne teplej vode, si nohy osušte a jemnými pohybmi pemzou prechádzajte po päte v smere pukliniek, inak by sa totiž mohli viac zväčšiť. Po tom na nohy aplikujte píling, ktorý odstráni posledné zvyšky odumretých čiastočiek. Môžete si ho kúpiť v obchode alebo vyrobiť sami doma. Napríklad z morskej soli a olivového oleja. Obsah pílingu môžete meniť, namiesto soli pridajte kávu či krištáľový cukor. Naopak namiesto olivového oleja použite med alebo kokosový olej. Dôležité je, aby ste ho vmasírovali do pokožky a následne poriadne opláchli.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:59