shutterstock.com
StoryEditor

Aké zákroky vás naozaj zbavia pigmentových škvŕn?

18.06.2019, 11:50
Krása a móda
Nepekných ozdôb tváre, ktoré vznikajú prevažne v lete, sa dá zbaviť. Prezradíme vám ako!

Prečo nám na tvári vznikajú? 

Pigmentové škvrny vznikajú zmnožením kožného pigmentu melanínu, ktorého úloha je chrániť kožu. Objavujú sa najmä na slnku vystavených lokalitách ako je tvár, chrbty rúk, dekolt i chrbát. Najmä vo vyššom veku sú pomerne prirodzenou súčasťou starnutia kože. Príčina vzniku pigmentových škvŕn je rôzna. Môže to byť najčastejšie nadmerné slnenie kože. Pigmentová škvrna môže signalizovať vnútornú poruchu ako je napríklad hormonálna porucha, poznáme aj pigmentové škvrny u tehotných žien, ktoré môžu samé vymiznúť po pôrode. K vzniku môže viesť užívanie liekov, najčastejšie antibiotík, antimykotík, hormonálnej antikoncepcie, prípravky na prírodnej báze. Pigmentácie môžu vzniknúť kombináciou slnečného žiarenia s parfumami, spôsobené obsahom éterických olejov. 

Ako sa vieme škvŕn s pomocou dermatológa zbaviť? Aké zákroky, ošetrenia odporúčate?

Jednou z možností je chemický peeling s kyselinou trichlóroctovou (TCA), ktorá preniká do hlbokých vrstiev dermy a odstraňuje lokálny defekt. Ak sa jedná o škvrnu menšieho rozsahu, existujú peelingy ktoré sa aplikujú len lokálne na škvrnu. Intenzívne olupovanie pokožky nastáva na 3. deň po zákroku a trvá približne 3 dni. Potrebný počet sedení určí lekár. Pri niektorých typoch hyperpigmentácií dosahujeme vynikajúce výsledky s alexandritovým laserom. Laserový lúč zasiahne cielene tmavý pigment. Výsledkom je postupé vyblednutie škvrny po viacerých sedeniach. Počas hojenia je ošetrené miesto mierne začervenané. Veľmi účinnou metódou na zosvetlenie pigmentových škvŕn a farebné zjednotenie pokožky je depigmentačná mezoterapia. Je vynikajúcim doplnkom už spomínaných metód, ale je možné  ju použiť aj v monoterapii. Mezoterapia je metóda, pri ktorej injekčne aplikujeme účinný roztok do pokožky viacnásobnými vpichmi tenkou ihlou. Roztok obsahuje látky s depigmentačným účinkom, ktoré  redukujú syntézu melanínu. Zákrok nie je jednorazový, ide o sériu viacerých ošetrení v týždňových intervaloch.

Ako môžeme tvorbe pigmentových škvŕn predchádzať?

Žena by nemala tvár nikdy vystavovať priamemu slnku. Ak ste náchylná na ich tvorbu, mali by ste toto pravidlo dodržiavať vždy. Ak sa to už raz sa to stalo, napríklad počas tehotenstva, alebo zmenou antikoncepcie ,  to znamená, že môže to byť aj inokedy , aj pri malom výkyve hormónov.  Keďže každá žena prechádza hormonálnym cyklom, vždy je riziko vytvorenia škvŕn na slnku. Teda naozaj slnečná protekcia UV faktorom v kréme, make-upe je alfa a omega. Nikdy nie priame slnenie tváre, krku, dekoltu je základné pravidlo pre človeka, ktorý má škvrny.   

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:57