unsplash.com
StoryEditor

Ak trpíte nadmerným vypadávaním vlasov, zbystrite. Prezradíme vám, ako tento problém zastaviť

30.12.2021, 09:00
Krása a móda
Strata vlasov je v celku bežný jav a prejavuje sa u každého jedného človeka. Ak hľadáte liečbu, ktorá by pomohla zastaviť vypadávanie, musíte si uvedomiť, že každému pomáha niečo iné. Avšak môžete niekoľko možností, ktoré môžete vyskúšať.

Vlasy môžu narásť a neskôr vypadnúť, je to súčasť normálneho životného cyklu. Niekto si prirodzené vypadávanie ani nevšimne, naopak ak sa množstvo zvýši, je ťažké to nezaregistrovať. Existuje veľké množstvo príčin vypadávania vlasov a jednou z najčastejších je genetika. Taktiež súvisí so starnutím alebo liečbou niektorých chorôb, ako je napríklad chemoterapia. Vo všeobecnosti bývajú jeho príčinou hormonálne zmeny, emocionálny či fyzický stres. Treba si dať pozor aj na niektoré účesy, ako je vrkoč na úzko či kučery. Ako sa dá zastaviť alebo zmierniť tento problém?

Liečba vitamínmi a minerálmi

Liečba závisí od príčiny vypadávania vlasov. V prípadoch, ako je strata spôsobená stresom alebo hormonálnymi zmenami, napríklad tehotenstvo, nemusí byť potrebná žiadna liečba. Vypadávanie vlasov sa totiž po určitom čase zastaví. Čo sa týka vypadávania v dôsledku nosenia častého úzkeho vrkoču či pri používaní rôznych vlasových chemikálii, je potrebné prestať robiť veci, ktoré to spôsobili. Avšak existuje pár možností, ktoré môžete vyskúšať aj keď je príčina vášho problému akákoľvek. Niektorí odborníci odporúčajú na vypadávanie vlasov užívanie multivitamínových doplnkov a minerálov. Niektoré vitamíny, ktoré môžu pomôcť zahŕňajú napríklad zinok, železo, vitamín A, B, C či vitamín D. Taktiež môžete vyskúšať užívanie liekov, ktoré sú určené na prevenciu vypadávania vlasov a sú voľne dostupné. Pri výskumoch uspel liek minoxidil, ktorý sa používa aj pri liečbe chemoterapie. Vyskúšať môžete aj lieky, ktoré sa zameriavajú na obnovu rastu vlasov na pokožke hlavy, avšak treba si dať pozor, pretože môžu spôsobiť aj rast vlasov na iných častiach vášho tela. Ďalšou možnosťou je nízkoúrovňová svetelná terapia, ktorá je schopná zvýšiť hustotu vlasov. Je vhodná najmä pre ľudí, ktorým bolo vypadávanie vlasov geneticky dané.

Dôležitá je správna starostlivosť

Vypadávanie vlasov často spôsobuje aj nedostatok alebo nízky príjem bielkovín či aminokyselín, ktoré sú častokrát kameňom úrazu pri vypadávaní vlasov. Pri zmiernení problému môžete taktiež začať používať kokosový olej, ktorý je schopný pomôcť posilniť vlasy a vyhnúť sa strate v dôsledku poškodenia. Niektorí odborníci odporúčajú začať s pravidelnou masážou pokožky hlavy, ktorá by mala stimulovať rast vlasov. Okrem toho, že vám pomôže vyriešiť problém, liečba je príjemná a bezbolestná. Najdôležitejšie však je, aby ste sa správne starali o svoje vlasy a celkovo pokožku hlavy. Začnite používať šampóny a kondicionéry, ktoré majú liečivé účinky. Pri starostlivosti nepochybne pomáha, ak sa budete vyhýbať farbám na vlasy, žehleniu, kulmovaniu či iným úpravám, ktoré vlasy zaťažujú.  Jeden z domácich liekov, pri ktorých ľudia zaznamenali účinok je cibuľová šťava, ktorá pomáha pri obnove rastu vlasov. Po pravidelnom užívaní môžete vidieť výsledky už po šiestich týždňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:30