dreamstime
StoryEditor

Ochranný faktor ako neodmysliteľná súčasť leta. Na čo všetko ho používať?

23.06.2021, 10:00
Krása a móda
SPF je v posledných mesiacoch veľmi horúcou témou, no určite nie preceňovanou.

Používanie SPF nie len počas horúcich letných dní je veľmi dôležité. SPF nás ochraňuje pred UV žiarením, ktoré na nás pôsobí denno denne aj za zatvorenými oknami. UVB žiarenie preniká len povrchovo, spôsobuje teda začervenanie a spálenie, zatiaľ čo UVA žiarenie preniká hĺbkovo do pokožky a spôsobuje predčasné starnutie pleti a v horších prípadoch aj kožné ochorenia. UVA žiarenie dokáže prenikať mrakmi, smogom, oknami a odráža sa od snehu, preto je SPF nevyhnutnosť 365 dní v roku.

Kam všade by ste si mali dávať SPF?

Je jasné, že SPF by sme si mali dávať na pokožku a teda aj na tvár, no na tvári by ste nemali vynechávať ani pery. Spálené pery vedia byť veľmi bolestivé a ich liečenie je častokrát dlhé a nepríjemné. Na pery veľakrát ľudia pri nanášaní SPF zabúdajú. Vedeli ste ale, že existujú balzamy s pridaným ochranným faktorom? 

Ako si správne vybrať SPF?

SPF, čiže Sun Protection Factor je číslo, ktoré udáva stupeň ochrany pred UV žiarením. Čo znamená číslo za SPF? SPF50 chráni pokožku na 98% pred UV žiarením, SPF30 na 97%, SPF20 na 95%, SPF15 na 93% a SPF10 na 90%. Napríklad pri opaľovaní je to číslo doba, po ktorú vás konkrétny ochranný faktor ochráni pred spálením. Ak si dáte teda SPF20, ochráni vás to 20x dlhšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:11