pexels.com
StoryEditor

Tento produkt by ste nemali NIKDY vynechávať vo svojej pleťovej rutine. Prečo je to tak?

26.05.2021, 14:00
Krása a móda
Prečo by sme mali nosiť SPF aj keď sa zrovna nevystavujeme priamemu slnku? Čo vlastne SPF znamená a prečo ho treba používať každý deň?

V posledných mesiacoch sa stal z SPF doslova ošiaľ, no nie je to len obyčajný beauty virál, je to naozaj božský produkt, ktorý by nemal chýbať nikomu v pleťovej rutine. Je vynikajúcim pomocníkom proti vzniku známok starnutia a samozrejme chráni pred kožnými ochoreniami. 

Veľa z nás si myslí, že ochranný faktor, teda SPF, stačí používať len keď sa opaľujeme, teda najmä cez letné horúce dni. Chyba! SPF by sme mali nosiť aj keď sme doma za zatvorenými oknami. Prečo? SPF nás ochraňuje pred UV žiarením, voči ktorému vystavujeme našu pokožku denno denne aj v pohodlí domova. 

pexels.com

UVA vs. UVB žiarenie. Ako škodia našej pleti?

UVA žiarenie je zodpovedné za predčasné starnutie kože. Preniká do hlbšej vrstvy našej pokožky kde sa vytvára kolagén a elastín. Preniká aj cez oblaky a sklá okien, preto je potrebné ho použiť ráno a mať ho na pokožke celý deň. 

UVB žiarenie preniká v podstate len povrchovo, asi 0.1 mm. Spôsobuje teda začervenanie a spálenie. Opakované spálenia však spôsobujú hyperpogmentácie a poškodzujú DNA bunky, čo môže znamenať vo vážnejších prípadoch aj vážne kožné ochorenia.

Preto je ideálne používať ochranný faktor každé ráno a po celý deň, aj keď ste celý deň doma. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:40