shutterstock.com
StoryEditor

Vyžaduje vaša práca „biznis look“? Tu je návod, ako si zostaviť takýto šatník

21.02.2020, 14:00
Krása a móda
Návrat do práce, nová práca alebo len túžba po zmene, to je dôvod na detailný pohľad do šatníka a jeho rekonštrukciu. Lebo aj šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour hovorí: „Ak nemôžete byť lepšia ako vaša konkurencia, jednoducho sa lepšie oblečte.“

1. Capsule Wardrobe
Základ vášho „pracovného“ šatníka by mali tvoriť nadčasové kúsky, ktoré sa ľahko medzi sebou kombinujú a spolu vytvárajú takzvaný Capsule Wardrobe. Sú to blúzky v jemných pastelových farbách, vlnené svetríky, kardigán, puzdrové šaty, saká, nohavice, sukne v neutrálnych farbách a, samozrejme, na zimu kvalitný vlnený kabát, na jar a jeseň obľúbený trenčkot. Toto oblečenie môžete ľahko kombinovať s trendovými, sezónnymi vecami, vďaka čomu budete pôsobiť vždy „in“. Nezabudnite ani na univerzálny kostým – sako, dobre padnúce nohavice, sukňa v dĺžke tesne nad alebo pod kolená. Základné kúsky vášho šatníka by mali byť zhotovené z kvalitných materiálov a mali by vám „sedieť“, ale hlavne by ste sa v nich mali cítiť príjemne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kate Hutchins (@kateehutchins),

2. Kostým
Nájsť dokonalý kostým nie je vôbec jednoduché. Aktuálna biznis móda je overená klasika, ktorá vám vydrží aj niekoľko sezón. Jej základom sú dokonalé kostýmy v decentnej farebnosti a jemné doplnky. Základ vašej biznis garderóby by mal tvoriť čierny nohavicový kostým, ktorý vám poslúži nielen na denné nosenie, ale aj namiesto kokteilových šiat na večer. Zaujímavo vyzerajú kostýmy v odtieňoch modrej, ktoré pôsobia decentne a luxusne. Sako nemusí byť vždy rovnakej farby ako sukňa alebo nohavice. Trendové sú aj kombinácie čiernej so sivou alebo módnej béžovej s tmavohnedou. Takáto móda v žiadnom prípade nemusí byť nudná, aj strohé oblečenie môžete oživiť zaujímavou šatkou, brošňou alebo šperkom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Edna Posada - Entrepreneur (@eposada),

3. Jednoduché línie
Vo formálnom pracovnom šatníku sú uprednostňované klasické línie a strihy. Oblečenie by malo pôsobiť čo najviac formálne, zabudnite na extravaganciu. Kvalita je tvorená nielen materiálovým vyhotovením oblečenia, ale i tým, ako na postave daný strih sedí a ako je oblečenie udržiavané a upravené. Krčivé, na prvý pohľad lacné, nekvalitné materiály dokážu pokaziť celkový dojem.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marlena Politowicz (@m.m_politowicz),

4. Šperky a topánky
Doplnky môžu jemne dotvoriť celkový dojem, ale nemali by byť príliš výrazné. Preto sa v biznis štýle uprednostňujú jemnejšie šperky zo zlata alebo striebra, prípadne jemné perly, klasické lodičky s uzavretou špicou, kvalitné, ale nie príliš výrazné opasky... Odporúčame investovať do kvalitnej kabelky a páru lodičiek, v jednoduchom dizajne, aby boli ľahko kombinovateľné. Výška opätkov by sa mala pohybovať od 2 do 6 cm. Ak neviete, akým šperkom doplniť celkový vzhľad, klasické perly sú vždy dobrým riešením.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JVH (@josephine.v.h),

5. Neriaďte sa módnymi trendmi
To, čo je horúcim módnym trendom pre túto sezónu, určite nepristane každému typu postavy. Ako sa v tom teda máte vyznať? Úplne jednoducho! Postavte sa pred zrkadlo a odfoťte sa. Fotka často ukáže viac. Ak si nie ste istá, požiadajte o radu úprimnú kamarátku, alebo sa obráťte na profesionálneho stylistu. Hlavne sa vo veciach musíte cítiť príjemne.
6. Kombinujte
Naučte sa tie správne kombinácie oblečenia, ktoré vás vždy zachránia... Zaručená kombinácia je napríklad tmavšia sukňa a svetlá blúzka, tmavé nohavice a pastelový top a hlavne nezabúdajte na šaty. Nič nezvýrazní vašu ženskosť lepšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NB Shop? Women’s clothing (@nb_onlinestore),

7. Pozor na logomániu
Ak si kúpite značkovú vec, dbajte na to, aby logo nebolo na príliš viditeľnom mieste, prípadne zvýraznené kontrastnou farbou, pôsobí to lacno a neesteticky.
8. Upravený vzhľad
Ak chcete pôsobiť profesionálne, vyhnite sa prehnanému líčeniu, extravagantnému účesu, viditeľnému tetovaniu, piercingu či výraznému laku na nechty. Nedbalý vzhľad, vyzývavosť a extravagancia vzbudzujú nedôveru, preto si oblečenie a doplnky udržujte v 100% stave. Diery, fľaky, škrabance a žmolky do profesionálneho šatníka nepatria.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Olivia Palermo (@oliviapalermo),

9. Na detaile záleží
Vybudovať si „kvalitný“ šatník nie je lacná záležitosť, ale má to svoje výhody. Budete vždy dobre oblečená, veď predsa šaty robia človeka a na prvom dojme naozaj záleží. Investícia do drahších, ale kvalitných kúskov sa naozaj vyplatí. Takéto veci by vám mali vydržať v perfektnom stave aj niekoľko sezón.
10. Bodka na záver
Perfektný vzhľad nie je len o oblečení, ale aj o vašich vlasoch a líčení. Tu platí, že menej znamená viac. Úplne postačí jemný mejkap a rúž v telovej farbe. Výsledok celého snaženia ľahko pokazí aj nevhodný parfum. Vaša vôňa by mala byť príjemná, ľahká a svieža.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Olivia Palermo (@oliviapalermo),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:30