JENNIFER ANISTONpinterest.com
StoryEditor

10 krokov, ako sa dokonale starať o svoje vlasy

08.04.2018, 10:00
Krása a móda
Myslite na svoje vlasy. A nielen raz mesačne, keď idete ku kaderníkovi. O vlasy sa treba starať dennodenne. Napríklad správnym česaním, vhodným výberom kefy či domácou kúrou na vlasy. Tu je zopár tipov na to, čo robiť s vlasmi, aby boli v poriadku a aby nepôsobili „unavene“.

1. Pozor na drastické diéty
Tak ako pre telo, aj pre vlasy sú dôležité vhodné a výživné potraviny. Losos a orechy obsahujú bielkoviny a omega-3-mastné kyseliny, ktoré pomáhajú vytvoriť zdravšiu pokožku hlavy. Listová zelenina, fazuľa a mrkva sú napríklad dobré pre vaše kadere. Dajte si pozor na rôzne výstrelky v podobe náročných diét, ktoré sľubujú rýchle chudnutie. Vaše telo môže hladovať a na vlasoch sa drastické diéty môžu prejaviť lámavými vlasmi a vypadávaním vlasov.

2. Horúca nie je dobrá
Žiadny extrém nie je dobrý. V prípade umývania vlasov nie je vhodné zmývať ich príliš horúcou vodou. Môžete „zmyť“ ochrannú mastnú vrstvu vlasu, ktorá má chrániaci charakter. Vytratiť sa takto môže aj prirodzený lesk vlasov. To však neznamená, že sa treba umývať studenou vodou. Najlepšia je vlažná voda.

3. Používate často horúcu kulmu?
Alebo si vlasy vyrovnávate žehličkou, prípadne často si sama farbíte vlasy? Pozor, môžete si poškodiť vonkajšiu vrstvu vlasov. Výsledkom sú nepekné rozštiepené končeky. Našťastie existujú vlasové prípravky, ktoré pomáhajú „napraviť škody“. Ak máte problém s rozštiepenými končekmi vlasov, nechajte si ich u kaderníka určite  na zotavenie vlasov použite ešte kondicionér s proteínmi. No používajte ho pravidelne, jednorazová pomoc vlasom nestačí.


4. Nemýľte si lupiny so suchou pokožkou
Cítite sa nepríjemne, pretože na čiernom svetri vám zostávajúbiele vločky, ktoré nevyzerajú príliš vábne? Máte pocit, že je to vinou suchej pokožky a chystáte sa vmasírovať do pokožky na hlave olej? Zlá voľba. Olej vôbec nepomôže, radšej sa vyberte k dermatológovi alebo do lekárne. Špeciálny šampón alebo nejaký iný prípravok proti lupinám je lepšia a správnejšia voľba. A nezabudnite si, vlasy po každom umytí poriadne vymyť čistou vodou.

5. Vypadávanie vlasov je normálne
Neverte mýtu, že dobre rozčesané vlasy znamenajú sto ťahov kefy denne. Prílišné kefovanie vlasom škodí. Môže ich polámať a vlasy stratia svoju hladkosť. Mimochodom, vedeli ste, že vypadávanie vlasov je normálne? Väčšina ľudí stratí 50 – 100 vlasov každý deň. Preto, lebo vypadnuté vlasy prestali rásť. Ak máte pocit, že vám vlasy vypadávajú viac, než je obvyklé, použite kefu s guľôčkovitými hrotmi na konci. V žiadnom prípade si kefou nerozčesávajte mokré vlasy. Ak vám budú vypadávať vlasy v nadmernom množstve naďalej, navštívte lekára.

6. Vlasom doprajte voľnosť
Dnes sú veľmi módne vlasy stiahnuté do vrkočov, a takzvané pony účesy. No zapamätajte si, aj vlasy potrebujú dýchať a mať svoju prirodzenú voľnosť. Minimálne v noci im ju doprajte a v žiadnom prípade si ich nedávajte do gumičky. Obzvlášť, ak ste počas celého dňa mali vlasy pevne zopnuté. Ak vlasy často pevne zopínate, riskujete poškodenie korienkov, ako aj zlomenie vlasu.


7. Niekedy zabudnite na fén´
Áno, fénovaním si vlasy rýchlo vysušíte, navyše, aj upravíte do požadovaného tvaru. Ak si však vlasy umývate aj trikrát do týždňa a máte ich veľmi jemné a navyše riedke, určite sem-tam fénovanie vynechajte. Radšej nechajte vlasy prirodzene uschnúť. Budú menej vysušené a lámavé. Vlasy radšej upravte stylingovým prípravkom.

8. Pozor na slnko
Každý odborník na vlasy vám povie, že nadmerné slnko vlasom, obzvlášť farbeným, neprospieva. Vysušuje ich a strácajú svoju peknú farbu a lesk. Ak teda chcete byť aj tento rok na dovolenke atraktívne, určite si vlasy nedajte zafarbiť tesne pred odchodom. Soľ a slnko vlasom na kráse nepridajú. Pri vode si vlasy chráňte tak ako oči alebo tvár. Šatkou, šiltovkou alebo klobúkom.

9. Všímajte si zmeny
A na záver drobná rada. Aj vlasy vám môžu napovedať, že telo nie je v poriadku. Všímajte si ich a ak zrazu máte veľa lupín, vlasy vám príliš vypadávajú alebo sa lámu, neodkladajte návštevu lekára.

10. Urobte si domáce kúry na vlasy. Tu je niekoľko tipov.

+ Žltá maska pre všetky typy vlasov
Hádam najosvedčenejšia maska pre vlasy je obyčajné vajíčko. Pozor, aj to treba správne použiť. Pokiaľ máte vlasy mastné, používajte iba bielka, na vlasy suché naopak iba žĺtka a ak máte vlasy normálnej kvalite, na zábal použite celé vajíčka. Čo sa týka množstva, väčšine vystačí tak pol šálky „vajíčkovej zmesi“. Masu natrite do vlasov a po dvadsiatich minútach poriadne opláchnite – najskôr vlažnou vodou a až potom teplou. Vajíčkovú kúru môžete aplikovať maximálne raz za mesiac.

+Pre unavené vlasy
Máte pocit, že vaše vlasy sú mdlé, ťažké a nemajú lesk? Vyskúšajte masku z kyslej smotany a jogurtu. Ako na to? Vmasírujte pol hrnčeka kyslej smotany alebo biely jogurt na vlhké vlasy a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite teplou vodou, potom studenou vodou a nakoniec šampónom ako obvykle. Túto kúru môžete aplikovať každý druhý týždeň.

+Pre „vystresované“ vlasy
Možno vás to prekvapí, ale ak trpíte už dlhodobejšie stresom, alebo ste prekonali drastickú diétu, môže sa stať, že sa vám vo vlasoch objavia suché „vločky“. Skúste sa ich zbaviť zmesou z citróna a olivového oleja. Zmiešajte si dve lyžice čerstvej citrónovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja a 2 lyžice vody a vmasírujte do vlhkej pokožky. Nechajte zmes pôsobiť dvadsať minút, potom opláchnite a umyte šampónom na vlasy. Kúru môžete aplikovať každý druhý týždeň.

+ Pre suché a zničené vlasy
Na tie je najlepšia medová kúra. Do vlasov si vmasírujte pol šálky medu. Nechajte pôsobiť dvadsať minút a opláchnite teplou vodou. Ak máte extrémne zničené vlasy, s medom zmixujte jednu čajovú lyžičku avokáda alebo žĺtka. Vlasovú masku môžete aplikovať raz do mesiaca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:28