shutterstock.com
StoryEditor

Svetové celebrity: Neuveríte, čo si nechali patentovať

29.05.2019, 09:50
Celebrity
Niekto sa spolieha len na vlastné nadanie či schopnosti, iní zase rozmýšľajú pokrokovo a investujú do nových technológií. Vedeli ste, že medzi svetovými celebritami z filmového plátna je viacero umelcov, ktorí si dokonca nechali patentovať svoj výnimočný nápad?

George Lucas : Yoda je  len jeho  
Filmový režisér, producent a scenárista sa do histórie strieborného plátna zapísal vďaka mnohým úspešným filmom. Zrejme za najväčšie osobné dielo ale považuje aj on sám Star Wars, ktoré prakticky celé vymyslel, vrátane typických mimozemských postavičiek, ktoré príbeh tvoria. Práve ich výzory si totiž v osemdesiatych rokoch nechal dokonca aj patentovať, a tak ktokoľvek, kto by ich chcel predávať napríklad v podobe hračiek či suvenírov, musí si najskôr kúpiť toto povolenie od samotného Lucasa.

George Lucas shutterstock.com

Steven Spielberg: Majiteľ vypínača
Legendárny režisér, ktorý vtlačil svoj talent do kinohitov ako Jurský park, E. T. – Mimozemšťan, Schindlerov zoznam či Čeľuste, sa radí medzi tých domácich kutilov, ktorým je pokrok veľmi blízky. Vďaka tomu sa stal v deväťdesiatych rokoch spolumajiteľom patentovaného spínača značky Dolly. A vďaka tomu sa už jeho zisky nehrnú iba z Hollywoodu.

Andy Warhol: Zvláštne hodinky

Kontroverzný umelec bol do špiku kostí estét. Na rozdiel od technicky zdatných kolegov sa preto rozhodol vymyslieť a nechať si patentovať skôr než praktickú pomôcku módny doplnok. Stalo sa tak začiatkom deväťdesiatych rokov a išlo o druh náramkových hodiniek, ktorých samotný remienok tvorili iba hranaté ciferníky. Samotné hodinky potom skôr budili dojem masívneho náramku.

Paula Abdul: Zdokonalila mikrofón
Idol všetkých dospievajúcich mužov z osemdesiatych rokov zrejme nebude len pekná tvárička na pohľad, ale za zmienku stojí aj jej kreatívny duch. Vďaka speváckej kariére totiž vymyslela istý druh mobilného mikrofónu na pódium, ktorý sa dá počas vystúpenia oddeliť od stojana. Dnes už celkom bežná vec, no pred desiatkami rokov predstavovala takáto technika neskutočný pokrok. Tento vynález si, samozrejme, časom dala patentovať, vďaka čomu si privyrobila pekný balík peňazí.

Jamie Lee Curtis: Priekopníčka medzi plienkami
Krátkovlasá herečka sa objavila vo viacerých filmoch, kde stvárňovala vzornú matku. A tak možno aj tieto skúsenosti, v spojitosti s tými osobnými, ju nakopli k tomu, aby v reálnom živote vymyslela plienku pre deti. Áno, čítate správne. Jamie je od osemdesiatych rokov držiteľkou patentu na plienku pre bábätká, ktorá má v sebe vrecko na vlhké utierky. Jednoduché, pritom originálne a navyše super výnosné!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:52