shutterstock.com
StoryEditor

Danny DeVito: K jeho priateľom patril aj Miloš Forman

22.05.2019, 13:00
Celebrity
Talianske korene nezaprie, a preto svojim postavám komických a divoko gestikulujúcich tučniakov dodáva neuveriteľný šmrnc.

Meria necelých 150 centimetrov a málokedy hral hlavnú rolu, napriek tomu sa presadil medzi hollywoodskymi velikánmi. U amerických divákov ho preslávila rola Louia DePalmy v úspešnom TV seriáli Taxi (1978); medzinárodnú slávu dosiahol po boku Michaela Douglasa (74) a Kathleen Turner (64) v dobrodružných filmoch Honba za diamantom (1984) a Honba za klenotom Nílu (1985). S týmto hereckým párom si zahral aj v čiernej komédii Vojna Roseovcov (1989), ktorú navyše režíroval. K práci na tejto snímke sa dostal kuriózne: „Bol som v aute, a ako neznášam niečo pod nohami, keď si ich chcem natiahnuť, tak som tam niečo cítil. No, a to bol scenár Vojny Roseovcov. Prečítal som si ho a potom som len všetkých prosil, aby som ich mohol natočiť,“ povedal pri jednej príležitosti Danny DeVito (74), ktorý bol okrem iného nominovaný na Oscara aj za produkciu filmu Erin Brockovich (2000) s Juliou Roberts, a ktorého produkčná spoločnosť dosiahla medzinárodnú slávu a ocenenie takých filmov ako Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994) a Formanovho Muža na Mesiaci (1999).

Danny DeVito shutterstock.com

​Danny DeVito sa nikdy netajil svojou láskou k jedlu a k ženám, u ktorých má prekvapivý úspech. S manželkou Rheou Perlman (70) sa síce oženil už v roku 1982 a má s ňou tri deti Lucy (35), Grace (33) a Jakea (31), ale už nejaký čas žijú oddelene a on si teraz ostošesť užíva priazeň mladých žien. Miloval ženy a všetko tomu podriaďoval „Nikdy som nesníval o kariére, všetky moje sny sa od mladosti týkali len žien,“ nabonzoval na seba. „A potom je tu dobré jedlo – zbožňujem, keď sa okolo stola zíde veľa ľudí, všetci sa bavia a veľa sa je. Za to najskôr môžu moje talianske korene. Taliansky síce hovorím ako mäsiar, ale vzťah k jedlu mám rozhodne výnimočný. Mimochodom, môžete to na mne vidieť.“ A dodal: „Veľmi ma baví režírovanie, ale variť špagety je oveľa lepšie!“ Zrejme aj preto si v roku 2007 otvoril taliansku reštauráciu DeVito South Beach na rušnej Ocean Drive na Miami Beach. O sympatickom pôžitkárovi je tiež známe, že ho spája veľmi úzky priateľský vzťah s Michae­lom Douglasom. „Na začiatku našich kariér sme spolu bývali. Páči sa mi napríklad, ako starostlivo skladá oblečenie,“ pripomenul raz s úsmevom. A zachránil mu aj život. Honbu za diamantom natáčali v Mexiku a Douglasa uštipol do ruky jedovatý had. „Počul som, že najlepšie je, keď jed z rany vysajete, tak som to urobil. Vzal som mu ruku, pľul som to všade okolo a hovorím: ‚Chlapče, máš šťastie, že ťa neuhryzol do rozkroku, pretože už by si bol mŕtvy muž,‘ “ vtipkoval DeVito.

Danny DeVito shutterstock.com

​K jeho dobrým priateľom patril aj režisér Miloš Forman (†86). Ten ho obsadil do svojho Preletu nad kukučím hniezdom (1975) a Danny DeVito sa podelil o vtipnú historku, ktorá sa týka tohto oscarového velikána: „Keď sme natáčali film Prelet nad kukučím hniezdom, tak sme hrali karty a ja som sa rozhodol, že na konci tej scény vždy tie karty odhodím. On mi raz povedal, že keď ich odhodím, tak nech vykríknem »ho**o«! Ja som ale nevedel, čo to znamená. Zakaždým, keď sme tú scénu natáčali, tak som to opakoval, stále dokola. O rok neskôr sa ten film premietal v jednom kine v New Yorku na 57. ulici, a keď prišlo na tú scénu s kartami, keď som zakričal »ho**o«, tak asi 25 ľudí v tej obrovskej sále sa chytalo od smiechu za brucho. Potom som zistil, čo to znamenalo. On mi nastavil pascu.“ Danny DeVito sa narodil 17. novembra 1944 v Neptune v štáte New Jersey. Začal hrať v 60. rokoch v divadle, kde si ho všimli hollywoodski producenti. Herectvo striedal s režírovaním, ale dnes už sa venuje hlavne svojej produkčnej spoločnosti a mladým slečnám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:36