Pečivo a chlieb si pokojne doprajte aj počas diéty.dreamstime
StoryEditor

Chlieb a pečivo nie sú hrozbou ani počas diéty. Oveľa dôležitejšie je to, čo s nimi jete

02.04.2024, 14:00
Životný štýl

Chlieb a pečivo sú hotovým postrachom pre ľudí, ktorí sa snažia udržať si dokonalé krivky, alebo zhodiť pár kilogramov. Chrumkavé pečivo si však môžete pokojne dopriať aj každý deň. Viac však rozmýšľajte nad tým, čo si k nemu dáte. Už hrubší plátok masla vám urobí poriadny škrt v prijatých kalóriách.

Aj spomedzi pečiva si však radšej vyberajte to, ktoré vás nielen zasýti, ale doplní vám aj potrebné živiny.

Vyberajte správne

Ak máte možnosť, vyberajte si pečivo, ktoré je kváskové, alebo vyrobené z celozrnnej múky. Rovnako nutrične vyváženejšie sú tie druhy pečiva, ktoré obsahujú rôzne semienka. Sú však mnohokrát oveľa kalorickejšie než klasický biely rožok. Na druhej strane vás viac zasýtia a doplníte si vďaka ním do tela potrebnú vlákninu, vitamíny a minerály.

Pozor na toto

Chlieb s maslom, šunkou, salámou či syrom je pre mnohých jedlo, na ktorom nevidia nič zlé. A v podstate ani nie je. No v prípade, že sa snažíte o redukciu hmotnosti, také maslo vám zrazu urobí taký skok v prijatých kalóriách, s ktorým mnohí z vás vôbec nepočítajú. O to horšie je to v prípade, že s maslom pri jeho natieraní na chlieb absolútne nešetríte. Kvôli tenkej vrstve masla určite nepriberiete. Len aby to tak aj bolo.... Oveľa lepšou alternatívou je v tomto prípade rastlinné maslo. Veľakrát má menej tukov a zároveň je bohaté aj na omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre fungovanie vášho tela.

Nátierky

Aj nátierky veľakrát obsahujú viac tukov, než by ste si mysleli. Či už ich robíte z masla, rôznych tavených syrov, alebo si kupujete rôzne druhy rastlinných nátierok, podrobne si prečítajte ich výživové a kalorické hodnoty. Okrem kalórii sa sústreďte aj na množstvo sacharidov, tukov a soli. Pri chudnutí je dobré mať prehľad aj o týchto hodnotách.

image

Vďaka domácim nátierkam budete mať kalórie pod kontrolou.

dreamstime

Správna voľba

Najlepšie je vyhýbať sa polotovarom a nátierkam z obchodov. Domáce nátierky si vyrobíte z kvalitných surovín a presne viete, čo si do nich dáte. Tvarohová, vajíčková, mrkvová, avokádová či cícerová. To všetko sú nátierky, ktoré sú zdravé, bohaté na bielkoviny a ani v kombinácii s pečivom na vašej postave nezanechajú nežiadúce stopy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:17