Toto sú najlepší bojovníci proti zlej nálade.dreamstime
StoryEditor

Pomôže krik či krátke zdriemnutie. Takto si rýchlo a jednoducho zlepšíte náladu

14.02.2023, 19:00
Životný štýl

Je úplne normálne, keď na vás doľahne pocit, že všetko je nanič, nechcete nikoho vidieť a neviete vydržať ani samy so sebou. Ak sa túžite zbaviť zlej nálady, musíte proti nej trochu zabojovať. Pomôcť vám môže napríklad krik či krátke zdriemnutie. Vyskúšať však môžete aj ďalšie triky, ktoré vám náladu zlepšia takmer okamžite.

Zlá nálada vie občas potrápiť každú z vás. Či už ju máte z nudy, množstva povinností alebo vzťahových problémov, mali by ste vedieť, že je to úplne normálny stav. Veď predsa, nemôžete byť neustále nadšené a šťastné. Ak by ste sa však chceli zlej nálady rýchlo a jednoducho zbaviť, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým budete mať deň opäť krajší.

Pomôže zmena činnosti

Pri zlej nálade pomôže predovšetkým pauza alebo zmena činnosti. Možno ste to nevedeli, no prestávky v práci neboli vymyslené len kvôli obedu, ale aj pauze, ktorú vaše telo potrebuje. Ak totiž robíte nejakú činnosť veľmi dlho, váš mozog sa po čase unaví a nálada či výkonnosť tak klesá. Rovnako tak, ak doma upratujete, maľujete, popritom varíte obed a po všetkých týchto činnostiach zostanete zle naladené, rozhodne si dajte prestávku.  

Občerstvením k lepšej nálade

Zlá nálada môže signalizovať aj to, že vášmu telu chýba energia alebo voda. Ak vás odrazu prestal baviť výlet s rodinou či iná príjemná činnosť, možno ste len dehydrované či hladné. Váš mozog totiž potrebuje palivo, ktoré mu môžete dopriať prostredníctvom sacharidov, vody či iných pochutín. Jednoducho, ak niečo robíte, vždy si nájdite čas aj na občerstvenie.

image

Ak máte zlú náladu, najedzte sa alebo napite.

dreamstime

Skúste dostať telo do pohybu

Zhoršenú náladu môže spôsobiť aj únava. Pociťovať ju môžu najmä tie z vás, ktoré musia dlho sedieť v práci alebo doma za počítačom. Skúste sa preto v takýchto chvíľach trochu rozhýbať. Uvarte si kávu, vybehnite niekoľkokrát po schodoch alebo sa prejdite po záhrade. Nielenže sa pri tom uvoľníte a zadýchate, ale váš mozog dostane vzpruhu a odmení vás porciou hormónov na dobrú náladu.

Spev či krik?

Zlá nálada je niekedy veľmi nepríjemná, no môžete sa jej zbaviť aj hudbou. Zapnite si napríklad svoju obľúbenú pieseň a nebojte sa nahlas spievať. Rovnako tak si môžete vziať vankúš a zakričať doň nejaké vtipné slová. Vďaka tomu dostanete z tela napätie a uľaví sa vám.

image

Pri zlej nálade si môžete schuti zaspievať.

dreamstime

Aj krátke zdriemnutie môže pomôcť

Na zlú náladu skvele pôsobí aj spánok. Ak môžete, doprajte si ho tiež. Úplne však stačí krátke zdriemnutie, ktoré vám nerozhodí denný režim, ale pomôže vám nadobudnúť energiu a silu na ďalšie činnosti.

Neprivolávajte si ešte horšiu náladu

Ak máte zlú náladu a neustále na ňu myslíte, môžete si privolať ešte horšie stavy. Skúste sa preto zamerať na niečo iné a prebite ju napríklad zábavnou činnosťou. Vašu náladu doslova urazí, ak ju začnete ignorovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 16:41