Prezradíme vám, ako si poradiť s tými najodolnejšími škvrnami a fľakmi.dreamstime
StoryEditor

Na každý fľak funguje niečo iné. Zbavte sa škvŕn od mejkapu, vína, krvi či kávy rýchlo a za pár eur

30.04.2022, 08:00
Životný štýl
Červené víno, tráva, rúž či vosk. To sú jedny z najodolnejších škvŕn na oblečení, ktoré vedia potrápiť každú ženu. Na niektoré pomáha soľ či citrón, na iné zasa chlad alebo lieh. Jedno je isté, že nič nie je nemožné, a preto vám prezradíme, ako sa rýchlo a za pár eur môžete zbaviť rôznych druhov škvŕn či fľakov.

So škvrnami je to niekedy naozaj ťažké. Dostanú sa na odev aj v tej najnevhodnejšej situácii a potom ich nie a nie dostať preč. Možno ste to nevedeli, no fľaky sú pod vplyvom tepla odolnejšie, a preto by ste ich v žiadnom prípade nemali žehliť. Šanca, že ich potom odstránite, bude vo väčšine prípadov takmer nemožná. Existuje však niekoľko trikov, ktoré vám s týmto problémom môžu pomôcť. Nielenže sú jednoduché, ale aj rýchle a za pár eur.

Ľahšie odstrániteľné škvrny

Mejkap: Aj keď je mejkap výborný pri skrášľovaní pleti, keď skončí na oblečení, už tak dokonalý nie je. Nevešajte hlavu, jednoducho ho vyčistite pomocou papierovej vreckovky a čističa na sklo. Pomôcť však môže aj tuhé jadrové mydlo.

Rúž: Mať rúž na oblečení nie je príjemné, no jeho odstránenie nie je nemožné. Špinavé miesto opláchnite vlažnou vodou, do ktorej primiešate trochu šampónu. Trochu fľak pošúchajte a napokon zmyte.  

image

Fľaky od rúžu už nemusia byť vašou nočnou morou.

dreamstime

Hrdza: Pracovali ste na záhrade alebo sa vaše deti hrali pri starom plote a prišli domov so škvrnami od hrdze na oblečení? Skúste na špinavé miesto nasypať trochu soli a pokvapkať citrónom alebo jednoducho ponorte oblečenie do uvarenej rebarbory.

Fixka či atrament: Ak sa vaše deti hrali s fixkami či atramentom a namiesto papiera si pokreslili oblečenie, v tomto prípade vám môže pomôcť lieh. Jednoducho veci doň namočte, nechajte postáť a vyperte. Ak vám predsalen ešte ostane malý fliačik, skúste použiť citrónovú šťavu a soľ.

Ovocie: Neviete sa zbaviť odolných fľakov od čučoriedok, ríbezlí či čerešní? Nezúfajte, škvrnu pokvapkajte citrónom alebo kyselinou citrónovou, nechajte pôsobiť niekoľko minút a preperte v teplej vode. Ak tento trik náhodou nezaberie, na vyčistenie môžete použiť aj jadrové mydlo alebo lieh, ktorý napokon z oblečenia operiete.

image

Škvrny od ovocia odstránite pomocou citrónu.

dreamstime

Horčica: So škvrnami od horčice si poradíte jednoducho. Ako aj pri iných fľakoch, pokvapkajte miesto citrónovou šťavou, posypte jedlou sódou, namočte do teplej vody a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Napokon vyperte.

Káva a kakao: Skončila vám ranná káva na obľúbenom tričku? Nebojte sa, oblečenie nemusíte vyhadzovať, pretože na ňu pomáha obyčajná slaná voda. Ak ste sa naopak zašpinili kakaom, do pol litra vody pridajte trochu čpavku a škvrnu ním jemne potrite. Nechajte pôsobiť a vyperte.

Ťažšie odstrániteľné škvrny

Červené víno: Ak sa vám stala nehoda s červeným vínom, a to najmä na bielom oblečení, nezúfajte. Zašpinené miesto posypte soľou, poriadne vydrhnite v citrónovej šťave a napokon opláchnite. Urobte to však čím skôr.

Tráva: Fľaky od trávy bývajú postrachom každej mamičky, pretože sú veľmi odolné. Skúste na škvrnu naliať citrónovú šťavu s trochou vody, nechajte postáť a opláchnite. Ak máte trávu na rifliach, výborným pomocníkom vám bude zubná pasta, ktorou miesto potrite, vysušte a napokon zmyte.

image

Fľaky od trávy bývajú postrachom každej mamičky.

dreamstime

Krv: Tam, kde sú nohavice zašpinené od trávy, nechýba ani rozbité koleno. Krv odstránite jednoducho. Čerstvú opláchnite studenou vodou a zaschnutú naopak slanou vodou a pracím práškom. Na tento druh fľakov vraj výborne pomáha aj namočiť oblečenie v kole.

Vosk: Ak vám kvapol vosk na obrus či oblečenie, v takomto prípade bude čistenie o niečo zložitejšie. Zašpinený kus vložte do tašky a dajte ho do mrazničky na niekoľko hodín. Zo zamrznutého oblečenia neskôr vosk jednoducho zoškriabete. Potom na miesto priložte papierovú vreckovku a prežehlite. Aby stál výsledok za to, na záver oblečenie operte.

Žuvačka: Jedna z najhorších a najobávanejších škvŕn je tá od žuvačky. Nebojte sa, ak ste sa v nej ešte nevŕtali, je možné ju odstrániť. Zalepený kúsok vložte do mrazničky, nechajte ho tam niekoľko hodín a potom žuvačku zošúchajte. Ak to nebude stačiť, posypte ju jedlou sódou a vlhkou špongiou alebo na ňu nakvapkajte odlakovač na nechty. Napokon miesto vydrhnite kefou a oblečenie vyperte.

image

So škvrnami od žuvačky je to trochu ťažšie.

dreamstime

Lak na nechty: Človek by povedal, že lak na nechty sa dá odstrániť veľmi jednoducho. Veď predsa, tak ako to ide z nechtov, musí to ísť aj z oblečenia. Bohužiaľ, je to o čosi ťažšie. Na zašpinené miesto použite riedidlo, ktoré opláchnite mydlovou vodou. Snažte sa to však robiť jemne, aby ste oblečenie ešte viac nepoškodili.

Mastné fľaky: Síce sú mastné fľaky nočnou morou, no nie je nemožné ich odstrániť. Najlepší je na ne kolový nápoj, ktorý by ste mali nechať na špinavom mieste pôsobiť 20 – 30 minút. Napokon kúsok vyperte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 23:50