Pripravte si s nami najlepšie sushi samy doma.dreamstime
StoryEditor

Pripravte si vynikajúce sushi ako od Japonca. Exotiky sa netreba báť, tento recept zvládne úplne každý

06.05.2022, 12:00
Recepty a tipy
Chceli by ste si doma pripraviť sushi, ktoré chutí rovnako ako v ázijskej reštaurácii? Nebojte sa, nie je to nič ťažké. Prezradíme vám recept, ktorý zvládne úplne každý. Nasaďte si kuchársku čapicu a staňte majsterkou v rolovaní a plnení sushi roliek.

Sushi pochádza z Japonska. Jedným z najobľúbenejších druhov je maki, ktorého základ tvorí ryža ochutená ryžovým octom, obalená v morskej riase nori a naplnená rôznymi prísadami, ako sú surové ryby či zelenina. Existujú len dva typy ľudí, a to tí, ktorí sa ich nevedia dojesť alebo takí, ktorým už len predstava jedenia surových rýb nerobí vôbec dobre. Nielen jeho chuť, ale aj vzhľad sushi je priam umením. Možno aj z toho dôvodu si niektorí myslia, že je príprava tohto jedla komplikovaná. Áno, je to výzva, no nič, čo by ste nemohli zvládnuť aj doma. Pripravte si s nami krok po kroku sushi ako v ázijskej reštaurácii.

Čo budete potrebovať?

300 g sushi ryže

Plátky morskej riasy nori

Zmes avase-zu

60 ml ryžového octu

10 g morskej soli

60 g cukru

Sójová omáčka

Pasta wasabi

Nakladaný zázvor

 

Náplň sushi (zvoľte podľa chuti):

Plátky čerstvého alebo údeného lososa

Krabie tyčinky

Krevety

Avokádo

Uhorka

Paprika

Špargľa

Mrkva

Sladký zemiak

Ovocie (ananás, mango, hruška)

image

Existujú rôzne druhy sushi. Ten najobľúbenejší sa volá maki.

dreamstime

Ryža ako základ japonského sushi

Keďže je v sushi základnou surovinou ryža, snažte sa jej príprave venovať najväčšiu pozornosť. Najprv ju namočte na 30 minút do studenej vody, ktorú po uplynutí času vymeňte. Pomaly ju premiešajte rukou, znovu postup zopakujte a robte ho dovtedy, kým voda nezostane úplne čistá. Napokon ju sceďte a uvarte podľa pokynov na obale. Keď je ryža hotová, nalejte na ňu zmes awase-zu, ktorá sa skladá z ryžového octu, cukru a soli. Zmes hrejte nad ohňom pokiaľ sa všetky suroviny nespoja. Vychladnutú ju nalejte rovnomerne na ryžu. Predtým, než začnete s prípravou sushi, nechajte ryžu zakrytú, aby nevyschla.

Postup na výrobu najlepších domácich sushi roliek

Výroba sushi je už o niečo zložitejšie, no všetko sa dá, keď sa chce. Náplň môže tvoriť to, čo máte najradšej, to znamená, že ak nemáte surovú rybu, môžete ju nahradiť zeleninou podľa vlastného výberu. My si pripravíme sushi s lososom, pretože práve ten tvorí základ maki, najobľúbenejšieho druhu sushi. Nakrájajte si lososa na tenučké plátky. Naopak uhorku, avokádo a papriku na tenké prúžky. Na bambusovú podložku si položte morskú riasu nori lesklou stranou nadol. Aby sa vám ľahšie pracovalo s ryžou, namočte si ruky do zmesi awase-zu. Ryžu rovnomerne roztlačte na riasu tak, aby vám na jej spodnom a hornom okraji zostal voľný priestor, tie napokon natrite awase-zu. Na kúsok ryže natrite wasabi pastu. Ak nie ste jej fanúšikom, môžete použiť majonézu alebo smotanovú nátierku. Na ňu poukladajte suroviny podľa vlastného výberu. Pomocou podložky pomaly rolujte riasu smerom od seba. Nakrájajte ju ostrým nožom namočeným v teplej vode. Hotovo, prajeme vám dobrú chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 18:41