StoryEditor

Bríza odstúpil z funkcie, Jureňa ho obhajuje

15.11.2007, 14:03
Aktualizované 18.15 | Branislav Bríza vzdal svoj súboj s vládnym Smerom a odstupuje z funkcie námestníka riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. Ako príčinu uviedol obrovský tlak, ktorý bol vyvíjaný na jeho osobu.

Nechcem byť nástrojom politických hier,“ povedal Bríza po tom, ako oznámil odstúpenie  z funkcie. Ako hovorí, tlak na jeho odchod sa vyvíjal kvôli tomu, aby sa odstránila krížová kontrola na fonde. Tie sa podľa neho začali v čase, keď sa na riaditeľskú stoličku dostal Miloslav Šebek. „V okamihu, keď som nastúpil, som začal poukazovať na niektoré problémy vo fonde a sám som ho upozornil, aby začal konať, ale dodnes sa tieto kauzy neriešia.“ Ako príklad spomína kauzu Šalková, do ktorej boli zapojené aj osoby z firmy Drukos, ktorá „zneužila, resp. podviedla občanov vo výške šesť miliárd korún,“ vysvetľuje námestník. Zároveň dodal, že podáva trestné oznámenie na Šebeka, za zneužitie právomocí verejného činiteľa a pokuse o podvod.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa cez svoju hovorkyňu Magdalénu Královú odkázal, že Bríza nikdy nekonal proti zákonu a kauza má za cieľ diskreditáciu jeho osoby. „Klamstvá o hodnote pozemkov, klamstvá o akože „netransparentných zmluvách“ o chvíľu nahradia fakty o trestných stíhaniach konkrétnych ľudí za podvody na pozemkovom fonde, kde štát za Dzurindovej vlády prišiel o stámilióny korún," uviedla Králová.

Škandál okolo pozemkového fondu vypukol pred niekoľkými dňami, z dôvodu podozrivého prevodu lukratívnych pozemkov, z ktorých väčšina skončila v rukách spoločnosti GVM. Tá má údajne blízko k Mečiarovmu hnutiu. Bríza mal v čase neprítomnosti riaditeľa podpísať zmluvu o prevode pozemkov v Tatrách za 1,5 miliardy korún, ktoré mali byť následne predané firme GVM za 13 miliónov.

Premiér Fico Brízovi vytkol, že o podklady na vypracovanie zmluvy požiadal až mesiac po uzavretí zmluvy. Tým vzniká podozrenie, že zmluvu podpisoval v čase, keď na to už nemal právo. Do prípadu sa zamiešala aj Generálna prokuratúra. O spoluprácu v snahe prinavrátiť pozemky štátu ju požiadal samotný premiér. Bríza však odmieta, že by konal nezákonne. Ako hovorí, „premiéra Fica zavádzajú lobistické skupiny, medzi ktorými je aj riaditeľ fondu pán Šebek.“


Správu budeme aktualizovať.


Viac o téme nájdete v piatkových Hospodárskych novinách.

Námestník Slovenského pozemkového fondu
Branislav Bríza pre HN:

Ak skončím, nebude to tragédia

Vedeli ste, že pozemky, ktoré ste rozdali reštituentom, budú predané za podhodnotenú cenu?
Nevstupujeme do majetkových vecí oprávnených osôb. Podľa ústavy majú reštituenti dovolené nakladať so svojím majetkom tak, ako uvážia. Je na nich, či ho predajú a za akú cenu ho predajú.

Nesledovali ste ani osud vami rozdelených pozemkov?
Určite nie. A chcem upozorniť, že sme vydávali ornú pôdu a nie stavebné pozemky. Podľa stavebného zákona, ak chcete z ornej pôdy urobiť stavebný pozemok, je to veľmi zložitý dlhodobý proces.

Poznáte sa s ľuďmi z firmy GVM, ktorá lacno kúpila pozemky pod Tatrami?
Nemám s nimi žiaden obchodný vzťah. Nepodnikal som s nimi, neudržiavam kontakty, ani nie som v rodinnom vzťahu.

Smer žiada ministra Jureňu, aby vás odvolal. Ak vás odvolá, ako to zoberiete?
Pohybujeme sa na politickom poli, keď sú tlaky veľmi veľké. Nemyslím si, že by to bola nejaká tragédia, život pokračuje ďalej. Som presvedčený, že nebol porušený zákon. Necítim potrebu a ani nemám záujem odstúpiť. To by znamenalo priznať sa k niečomu, čo som nespravil. Som presvedčený, že som stále schopný obhájiť prácu, ktorú som vykonával.

Tvrdíte, že Smer chce ovládnuť pozemkový fond. Z čoho vychádzate?
Krížová kontrola na fonde bola nastavená. V čase, keď som mal splnomocnenie, mal som na starosti chod pozemkového fondu a podpisoval som reštitúcie, no nebol porušený zákon. Dnes som na fonde osobou, ktorá zabezpečuje krížovú kontrolu v rámci predkladania zmlúv, ale nepodpisujem. O všetkých zmluvách, ktoré sú pripravené, som informovaný.

Znamená to, že vaším zosadením chcú dosiahnuť, aby mohli kontrolovať všetky reštitúcie sami?
K tomu sa neviem vyjadriť. Stav na pozemkovom fonde je taký, že výkonnosť v porovnaní s ostatnými rokmi výrazne klesla. Máme výročné správy, kde sa hovorí, že v priemere sa ročne podpisuje nad 500 zmlúv o bezodplatnom prevode pôdy. Od mája (nastúpil generálny riaditeľ fondu nominant Smeru Miroslav Šebek, pozn. red.) až doteraz je to len pár desiatok.

HZDS tvrdí, že ľudia, ktorí sú vo fonde za Smer, nerešpektovali rozhodnutia ministra Jureňu. Bolo to skutočne tak?
Podľa informácií, ktoré mám, dozorná rada fondu eviduje bežne za rok okolo 100 upozornení týkajúcich sa neriešenia reštitúcií. Dnes je ich už toľkoto bezmála za mesiac.

Nominanti Smeru čakali na inštrukcie svojej strany?
Veľmi mi zarezonovalo, keď generálny riaditeľ povedal, že nejde o kvantitu, ale kvalitu. Nepoznám kvalitnú a nekvalitnú reštitúciu. Poznám buď uznanú alebo neuznanú reštitúciu. Ľudia čakajú niekoľko rokov, aby im bola daná náhrada za to, čo im nemôžeme dať.

01 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán sľubuje ústretovosť k MAAE 02 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: FATF prijala Rusko za svojho člena 03 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deficit federálneho rozpočtu USA vzrástol 04 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhody pre VW sú v súlade s právom EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 04:10