StoryEditor

Výhody pre VW sú v súlade s právom EÚ

23.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nemecká vláda zopakovala v piatok svoje predchádzajúce vyhlásenia adresované Bruselu v súvislosti s automobilkou Volkswagen, ktorá je chránená špeciálnym zákonom zakazujúcim jej prevzatie a zahraničnú kapitálovú účasť. Tento zákon je podľa nemeckej vlády v súlade s európskym právom. Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Frits Bolkestein vyhlásil, že zákon chrániaci Volkswagen pred vstupom zahraničných investorov porušuje európske dohody o voľnom pohybe kapitálu a právo zakladania podnikov a majetkovej účasti. Minulý mesiac bola Nemecku udelená lehota, do ktorej malo prezentovať právne podklady tohto zákona priamo Európskej komisii (EK), ktorá dozerá na fungovanie konkurenčnej politiky v EÚ. Vládne zdroje však opäť zopakovali, že tento zákon neporušuje práva EÚ o voľnom pohybe kapitálu a nediskriminuje zahraničných investorov. Volkswagen sa k danému problému odmietol vyjadriť.
Postoj nemeckej vlády plne podporuje krajinská vláda Dolného Saska, ktorá vlastní 20-percentný podiel vo Volkswagene. Krajinská vláda považuje zákon chrániaci najväčšiu európsku automobilku za vhodnú ochranu pred neočakávaným a neprimeraným prevzatím. Tento názor zastáva aj nemecký kancelár Gerhard Schröder.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 05:38