StoryEditor

FATF prijala Rusko za svojho člena

23.06.2003, 00:00

Svetová organizácia, zaoberajúca sa bojom proti praniu špinavých peňazí, prijala Ruskú federáciu za nového člena, čo výrazne zlepší medzinárodnú reputáciu krajiny, ako aj situáciu na jej finančných trhoch.
Ako uviedol ruský denník The Moscow Times, organizácia známa pod označením FATF (Financial Action Task Force), ktorej členovia sa zišli v Berlíne, uviedla, že Rusko urobilo veľký pokrok v sprísnení predpisov na finančných trhoch. Členovia organizácie v Berlíne rokovali o zlepšení svojich štandardov na boj proti finančným tokom z obchodu s drogami, daňovým únikom a financovaní teroristických aktivít.
"Úsilie, ktoré Rusko vyvinulo od vyradenia z tzv. čiernej listiny FATF (čo sú štáty nespolupracujúce v boji proti praniu špinavých peňazí) v októbri minulého roka, je obrovským úspechom," uviedol prezident FATF Jochen Sanio. Rusko v minulých mesiacoch zrušilo číselné účty a zmenilo ich na účty na meno a okrem toho zlepšilo organizáciu celého bankového sektora. Ako Sanio dodal, Rusko hrá významnú úlohu pri blokovaní toku peňazí získaných z organizovaného zločinu a teroristických aktivít zo severnej Ázie do Európy.
FATF dúfa, že prijatím Ruskej federácie do organizácie Moskva využije svoj politický a ekonomický vplyv najmä v rozsiahlom Spoločenstve nezávislých štátov. Podľa Sania sa od Moskvy teraz bude očakávať, že pomôže vyvinúť väčší tlak na svojich susedov na zvýšenie kontroly nad finančnými trhmi a obmedzenie prepierania peňazí. Medzi takéto krajiny, ktoré ešte stále figurujú na zozname FATF, patrí aj Ukrajina. Tá už síce určité zákony prijala, FATF ich však považuje za príliš slabé. Jediným problémom, ktorý FATF chce, aby aj samotná Ruská federácia v krátkom čase vyriešila, je zrušenie hranice, pod ktorej úrovňou Moskva už pranie peňazí nepovažuje za trestný čin.
Štatút člena FATF výrazne zlepšuje pozície Ruska pri úverových hodnoteniach. Ratingové agentúry totiž krajiny na "čiernej listine" považujú za rizikovejšie na investovanie a stanovujú pre ne nižšie úverové hodnotenia, čo im zhoršuje pozíciu pri získavaní zahraničných pôžičiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:55