Niektoré druhy zeleniny v mikrovlnnej rúre radšej neohrievajte.dreamstime
StoryEditor

Niektoré druhy zeleniny nikdy neohrievajte v mikrovlnnej rúre. Strácajú na kvalite, no nie len to

13.04.2024, 22:46
Životný štýl

Dnes už by ste domácnosť, v ktorej chýba mikrovlnná rúra hľadali len veľmi ťažko. Je súčasťou kuchyne takmer každej gazdinky a v mnohom vám uľahčuje život. Ohrievate si v nej väčšinu jedál, no niektoré pokrmy by sa mali mikrovlnke radšej vyhýbať. Najmä tie, ktoré obsahujú tieto druhy zeleniny.

Ak sú súčasťou pokrmu, ktorý si chcete ohriať v mikrovlnke nasledujúce druhy zeleniny, radšej zvoľte klasický ohrev na sporáku. Inak zelenina stratí na kvalite, ba dokonca môže byť pre konzumáciu nebezpečná.

Hríby

Skôr, než sa začneme venovať zelenine, musíme spomenúť, že by ste mali byť obozretní najmä v prípade rôznych druhov hríbov. Pár hodín od tepelnej úpravy ich pokojne zohrejte na panvičke, no mikrovlnke sa radšej vyhnite. V každom prípade by ste sa mali snažiť skonzumovať ich čo najskôr, pretože rýchlo podliehajú skaze a vy si tak môžete koledovať o nepríjemné žalúdočné problémy.

Koreňová zelenina

Kým napríklad takú mrkvu či petržlen môžete pokojne ohriať v mikrovlnke, zeler či cvikla do nej určite nepatria. Práve tieto druhy zeleniny strácajú v mikrovlnke na kvalite. To by však nebolo ani zďaleka najhoršie, pretože údajne sa práve v mikrovlnke menia dusičnany v tejto zelenine na látky, ktoré sú karcinogénne.

image

Cvikla v žiadnej podobe nepatrí do polievky. Radšej ju ohrejte na sporáku.

dreamstime

Na čerstvé listy zabudnite

Veľmi podobne to je aj v prípade čerstvých špenátových listov, ktoré ste si udusili na masle a cesnaku. Aj túto zdravú pochúťku radšej ohrejte na panvici. V mikrovlnke sa s ňou totiž stane niečo podobné ako s cviklou či zelerom. Ak ste si však pripravili prívarok zo špenátového pretlaku, ten pokojne môžete ohriať aj týmto rýchlym spôsobom, na ktorý ste zvyknutí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:09