O drevené dosky by ste mali starať takto.dreamstime
StoryEditor

Viete, ako sa starať a čistiť drevené dosky? Takto nepopraskajú a vydržia dlhé roky

20.02.2023, 17:00
Životný štýl

Neodmysliteľnou pomôckou pri príprave jedál sú nepochybne drevené dosky na krájanie. Sú odolné, spoľahlivé, atraktívne a neotupia nože. Viete, ako ich čistiť, aby sa na nich nemnožili baktérie a ako ich udržiavať, aby nepopraskali? Prezradíme vám, ako sa o ne starať, aby vám vydržali celé roky.

V drevených doskách sa nachádza kyselina trieslová, ktorá sa uvoľňuje pri každom zarezaní. Síce má antibakteriálne účinky, nemali by ste sa spoliehať len na ňu. O dosky na krájane sa treba pravidelne starať. Ak ich používate denne, rozhodne ich nevkladajte do umývačky riadu, ale očistite ich ručne. Po použití ich umyte trochou saponátu, opláchnite v horúcej vode, utrite dočista a nechajte vo zvislej polohe uschnúť. Takýmto spôsobom sa zbavíte nahromadených baktérii. Takáto každodenná starostlivosť je však len základ. Drevené doky je dobré raz za pár týždňov vyčistiť aj dôkladnejšie. Pozrite sa, čo môžete použiť na hĺbkové čistenie.

image

S čistením vám pomôže citrón či sóda bikarbóna.

dreamstime

Citrón a soľ

Na odstránenie škvŕn a dezinfekciu je skvelá kombinácia citróna a soli. Dosku jednoducho posypte soľou a potrite ju reznou stranou polovice citróna. Nechajte pôsobiť asi päť minút, dosku opláchnite horúcou vodou a vysušte vo zvislej polohe.

Ocot či sóda bikarbóna

Na zažraté škvrny môžete použiť biely ocot zriedený s vodou. Do tejto tekutiny namočte dosku na niekoľko minút, opláchnite horúcou vodou a osušte. Ak sú škvrny naozaj odolné, môžete dosku posypať sódou bikarbónou a jemne ju vydrhnúť.  

Bielidlo

Do 4 litrov vody pridajte jednu polievkovú lyžicu bielidla. Do tohto roztoku namočte dosku na niekoľko minút, opláchnite a osušte. Bielidlo nielenže odstráni škvrny, ale zbaví dosku nechcených baktérii.

Žiadne praskliny ani suchosť

Nechcete, aby sa doska začala deformovať, praskať alebo vysychať? Skúste ju raz za mesiac potrieť minerálnym olejom, ktorý zaplní priestor v drevených vláknach a zabráni tak vniknutiu vody, ktorá spôsobuje praskliny. Stačí, ak na dosku nanesiete tenkú vrstvu oleja a pomocou mäkkej handričku ho vmasírujete do vnútra. Olej nechajte niekoľko hodín vsiaknuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 11:37