Janou Patak SiklienkováOndrej Bobek
StoryEditor

Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte!

05.03.2024, 15:00
Zdravie

Estetická medicína už dávno nie je tabu témou. A ak hej, poďme zbúrať posledné mýty. Veď predsa, páčiť sa chceme všetky. Sebe aj svojmu okoliu. O tom, ako nadobudnúť nové alebo získať stratené sebavedomie a vylepšiť si vzhľad s dávkou prirodzenosti, sme sa rozprávali s Janou Patak Siklienkovou.

Naozaj žien, ktoré túžia po zmene, pribúda?

Estetické zákroky boli kedysi obrovské tabu a nikto sa k nim nepriznával. Dnes je spoločnosť oveľa otvorenejšia, ženy si medzi sebou radia, ku ktorému lekárovi ísť či s ktorými zákrokmi sú spokojné. Myslím si, že tento trend bude pokračovať, práve preto je nesmierne dôležitá bezpečnosť a kvalita produktov, ktoré sa používajú. A tak to má byť, toto sú dva najdôležitejšie aspekty.

Ženám pomáhate pri odstraňovaní viac či menej viditeľných estetických nedostatkov a vďaka tomu môžu žiť spokojnejšie. Je cesta ku kráse cestou k zdravému sebavedomiu?

Možnosti estetickej medicíny vnímam naozaj ako jednu z ciest k zdravšiemu sebavedomiu. Ale, samozrejme, je to predovšetkým o nastavení v hlave. Existujú pre ostatných dokonalé ženy, ktoré však stále o sebe pochybujú, takže sebavedomie určite nie je len o vzhľade. Poznáte však pocit, keď odchádzate od kaderníka s dokonalým účesom? Hneď je deň krajší, rada sa na seba pozeráte vo výkladoch, viac sa usmievate.

Podobne je to aj po absolvovaní ošetrenia, ktoré odstráni estetický problém. Cítime sa lepšie, príťažlivejšie a naša nálada sa odzrkadlí aj na duševnom zdraví.

Riadite sa heslom „Kvalitou za krásou“. Akú úlohu zohráva práve kvalita materiálov pri samotnom estetickom zákroku?

Veľmi dôležitú. Kvalitné produkty idú ruka v ruka s odbornosťou lekára, ktorý zákrok vykonáva. Stávajú sa na dlhší alebo kratší čas vašou súčasťou, preto si myslím, že je veľmi dôležité informovať sa pred ošetrením či zákrokom, aký produkt a prečo ho lekár zvolil. Na jednej strane je bezpečnosť! Malo by byť samozrejmosťou, že všetky zdravotnícke pomôcky, ktoré sa používajú na Slovensku a dostávajú sa do tela pacienta, sú riadne registrované, ale, žiaľ, mnohokrát to tak nie je.

Na druhej strane je prirodzenosť výsledkov. Aj vďaka širokej škále produktov s rôznymi vlastnosťami, ktoré sa čo najviac podobajú miestu tela či tváre, kde sa budú nachádzať, môže lekár zvoliť taký, ktorý bude vo výsledku pôsobiť čo najviac prirodzene. A to je veľmi dôležité.

image

Janou Patak Siklienková

Ondrej Bobek

Ako si vybrať správneho odborníka, ktorému sa „zveríme do rúk“?

V prvom rade by to mal byť vždy LEKÁR – ide predsa len o estetickú MEDICÍNU. Veľmi ma desí trend kozmetičiek či make-up artistiek, ktoré sa do takýchto zákrokov v nevedomosti, čo môžu spôsobiť, púšťajú. Áno, je možné, že sú šikovné, majú estetické cítenie a naaplikovali desiatky vašich kamarátok.

Nemajú však kompetencie a lekárske vzdelanie v prípade komplikácií. Nemôžu vám predpísať lieky, nevedia identifikovať, že vám odumiera tkanivo, nevedia reagovať, ak nastane problém. A on nastať naozaj v takýchto prípadoch môže. Dobrého lekára spoznáte podľa toho, že sa nevyhýba téme rizík spojených so zákrokom a informuje tiež o tom, ako postupovať, keď k nim dôjde. Pri vyhýbavých odpovediach radšej absolvujte konzultáciu aj na inom mieste.

Niekedy sa predstavy a očakávania môžu líšiť. Prečo je dôležité ujasniť si predstavu a komunikovať ju jasne s lekárom?

Pretože predstavy sú veľmi individuálne. To, čo považujete za prirodzené či veľké vy, môže byť pre lekára úplne iná predstava. Myslieť treba aj na to, že možnosti estetickej medicíny sa neustále vyvíjajú. Napríklad ošetrenie pier kyselinou hyalurónovou, a naschvál nespomínam pojem zväčšenie, tak to bolo kedysi.

Pery sa „len zväčšovali“ a na konzultácii s lekárom sa dohodlo, či sa použije 0,5 ml alebo 1 ml. Dnes je možné pery omladiť, hydratovať ich, zvýrazniť ich kontúry. Vďaka novým technikám a vlastnostiam produktov majú lekári oveľa viac možností, o ktorých možno ani neviete. Buďte zvedavé, pýtajte sa, nebojte sa komunikovať o výsledku, ktorý očakávate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:13